Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς Τάσεις`Ανθηση αναμένεται από το 2005 στη βιομηχανία των κρουαζιέρων

`Ανθηση αναμένεται από το 2005 στη βιομηχανία των κρουαζιέρων

Οι κρουαζιέρες αναψυχής θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και στο 2005, καθώς η ζήτηση των επιβατών όλο και μεγαλώνει για αυτές, ενώ όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια θα εισάγονται στην αγορά…

Οι κρουαζιέρες αναψυχής θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και στο 2005, καθώς η ζήτηση των επιβατών<...> όλο και μεγαλώνει για αυτές, ενώ όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια θα εισάγονται στην αγορά, σύμφωνα με προβλέψεις της Cruise Lines International Association – CLIA.

Παράλληλα, η CLIA επισημαίνει ότι μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον την προσεχή χρονιά για εξωτικούς προορισμούς, καθώς και για τους κοντινούς προορισμούς από τα λιμάνια της Νότιας Αμερικής, ενώ μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η περσινή χρονιά, σύμφωνα με την CLIA, την κυρίαρχη ένωση εταιριών κρουαζιέρων, που αποτελείται από 19 εταιρίες κρουαζιέρων με περισσότερα από 150 πλοία και 16.500 συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία, ήταν μια χρονιά καθοριστική για το χώρο της βιομηχανίας των κρουαζιέρων, όσον αφορά στις εισαγωγές νέων πλοίων και αριθμού επιβατών, αφού πέρσι τα μέλη της CLIA εισήγαγαν 62 νέα πλοία στην αγορά της Νότιας Αμερικής. Βέβαια, παρόλο που τη νέα χρονιά, οι εισαγωγές νέων πλοίων θα είναι λιγότερες, ωστόσο σταδιακά και κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών θα υπάρξει μεγάλη άνθηση της βιομηχανίας των κρουαζιέρων, καθώς πολλές από τις εταιρίες – μέλη της CLIA σχεδιάζουν από το 2006 και μετά να εισάγουν νέα πλοία στην αγορά.

Η CLIA εκτιμά ότι περισσότερα από 10,6 εκατ. άτομα έχουν πραγματοποιήσει κρουαζιέρα με κάποια από τις εταιρίες της, από τα οποία περίπου τα 9 εκατ. υπολογίζει ότι είναι από τη Νότια Αμερική. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των περασμένων 15 ετών, εκτιμάται ότι τα ποσοστά επιβατών έχουν αυξηθεί κατά 8% και τα τελευταία χρόνια περισσότερο από 15%, ενώ το 2004 η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 11%.

Όσον αφορά την οικονομική πορεία της βιομηχανίας των κρουαζιέρων, ο πρόεδρος και CEO της CLIA κ. Terry Dale γνωστοποίησε ότι “το Διεθνές Συμβούλιο των εταιριών, που πραγματοποιούν κρουαζιέρες (ICCL), εκτιμά ότι οι κρουαζιέρες αποφέρουν κάθε χρόνο 23 δισ. δολάρια. “Η ανταπόκριση του ταξιδιωτικού κοινού στις κρουαζιέρες είναι μεγάλο, και αυτό γιατί οι κρουαζιέρες, χάρη στη μοναδική τους φύση, διαφέρουν αισθητά από κάθε άλλο είδος διακοπών.

Μάλιστα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια για διακοπές τύπου `closer-to-home` ή για κρουαζιέρες τύπου `homeport`, η CLIA αποφάσισε αυτή τη χρονιά να εντάξει στο πρόγραμμα της περισσότερα από 30 λιμάνια της Βορείου Αμερικής, από τα οποία θα εκτελεί κρουαζιέρες στη Νότιο Αμερική ή και στα λιγότερο γνωστά νησιά της Νότιας Καραϊβικής.

Συνολικά, οι εταιρίες της CLIA προσεγγίζουν 1.800 λιμάνια παγκοσμίως, και μάλιστα τα λιμάνια εκτός της Βόρειας Αμερικής εμφανίζουν και πάλι μεγάλη ζήτηση, με πολλές από τις εταιρίες να προσφέρουν ταξίδια 50 ή ακόμη και 100 ημερών σε εξωτικούς προορισμούς. Ακόμη, όλα καταδεικνύουν ότι το 2005 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία των κρουαζιέρων, αφού ήδη οι κρατήσεις έχουν αρχίσει και μάλιστα γίνονται με γοργό ρυθμό.

Επίσης, μιας και η τιμή του δολαρίου είναι πτωτική, σε σχέση με το ευρώ, οι ταξιδιώτες των ευρωπαϊκών κρουαζιέρων θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο συμφέρουσα είναι η κρουαζιέρα, από οικονομικής πλευράς, καθώς στις κρουαζιέρες πληρώνει κάποιος προκαταβολικά για τη διαμονή, τη διατροφή και τη διασκέδαση του σε δολάρια και όχι σε τοπικά νομίσματα, εξοικονομώντας κατά αυτό τον τρόπο αρκετά χρήματα. Χαρακτηριστικά ο κ. Dale επισημαίνει ότι “είναι τρομακτική η διαφορά χρημάτων που χρειάζεται κανείς για να πραγματοποιήσει διακοπές στην Ευρώπη με κρουαζιερόπλοιο από ότι από στεριάς”.

Όσον αφορά στους περισσότερο αγαπητούς εξωτικούς προορισμούς για κρουαζιέρες, η CLIA αναφέρει τις περιοχές των χωρών ολόκληρης της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως και της Ανταρκτικής, της Βόρειας Αμερικής, ακόμη και της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι κρουαζιέρες ήταν και κατά το παρελθόν ιδιαίτερα αγαπητές στις οικογένειες, φέτος παρατηρείται ένα ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον από τους οικογενειάρχες για την πραγματοποίηση κάποιας κρουαζιέρας, καθώς οι οικογένειες πλέον αποζητούν να περνάνε μαζί όλο και περισσότερο χρόνο.

Ο λόγος, για τον οποίο οι οικογένειες προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους κάνοντας μια κρουαζιέρα, κατά τους ειδικούς της CLIA, είναι ότι σήμερα στα κρουαζιερόπλοια παρέχονται υπηρεσίες και υπάρχουν δραστηριότητες, κατάλληλες για όλες τις ηλικίες, καθιστώντας έτσι τις κρουαζιέρες ιδανικές για διακοπές οικογενειακού χαρακτήρα.

Η CLIA εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του 2004 ταξίδεψαν με τα κρουαζιερόπλοια της περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευτεί στα ύψη, τη χρονιά που διανύουμε, αφού όλο και προστίθενται νέες υπηρεσίες στα κρουαζιερόπλοια, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλης της οικογένειας, από αυτές των μωρών μέχρι και των παππούδων (ειδικά σχεδιασμένοι χώροι φύλαξης των παιδιών, κέντρα εκμάθησης υπολογιστών, παιδότοποι, όπως και χώροι ομορφιάς και χαλάρωσης για τους γονείς – spa).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024