Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΟ αγροτουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα

Ο αγροτουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα

Την αναγκαιότητα σχεδιασμού στρατηγικών προσεγγίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού στην Ελλάδα, επεσήμαναν οι ομιλητές του δευτέρου συνεδρίου της Agrotica με θέμα “Αγροτική Ανάπτυξη”, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό […]

Την αναγκαιότητα σχεδιασμού στρατηγικών προσεγγίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού στην Ελλάδα, επεσήμαναν<…> οι ομιλητές του δευτέρου συνεδρίου της Agrotica με θέμα “Αγροτική Ανάπτυξη”, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, από 26 έως 30 Ιανουαρίου 2000.
Με κύριο άξονα τις νέες οικονομικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να “γεννηθούν” μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, ο Β. Μπελλής, διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), αναφέρθηκε κυρίως στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν πρωτίστως από τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε ο αγροτικός τουρισμός να “μετασχηματιστεί” σε “εργαλείο” χρήσιμο και ευέλικτο για την οικονομία γενικότερα.
Ο κ. Μπελλής τόνισε ότι η ΑΝΚΑ προσπαθεί μέσα από την συγκρότηση δικτύων να κινηθεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα η Αναπτυξιακή Εταιρεία έδωσε το ερέθισμα να δημιουργηθεί δίκτυο χειροτεχνών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δημιουργία τέτοιων σχημάτων τονώνουν και ενδυναμώνουν τον τοπικό κοινωνικό ιστό και οι προδιαγραφές τους δημιουργούν δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού.
Την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για την υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης του αγροτουρισμού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ζήτησε η κ. Ιακωβίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην εισήγησή της, η κ. Ιακωβίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του αγροτικού τουρισμού, επισημαίνοντας ότι “δεν είναι κάτι απρόσωπο. Είναι κάτι όμορφο και ανθρώπινο”. Υπό αυτή την έννοια η κ. Ιακωβίδου αναφέρθηκε στην αντικατάσταση ξενοδοχείων πολλών κλινών από τους παραδοσιακούς ξενώνες 20-30 κλινών, ενώ προχωρώντας ακόμη πιο πέρα μίλησε για τη “μεταμόρφωση” της τυπικής σχέσης τουρίστα – υπαλλήλου της ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου, σε μια ανθρώπινη, φιλική σχέση του αγρότη με τον φιλοξενούμενο.
“Φυσικά όλες αυτές οι δραστηριότητες γίνονται σε περιοχές αγροτικές, ορεινές, απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο και όμως τόσο πλούσιες σε πολιτισμό και παράδοση, σε φυσικό περιβάλλον, σε ανθρώπους πρόθυμους να φιλοξενήσουν επισκέπτες και να μοιραστούν μαζί τους εμπειρίες”, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ιακωβίδου, ενώ καταλήγοντας παρουσίασε ως παράδειγμα για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού την περίπτωση της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς, όπου εκεί προωθείται μια σειρά από δράσεις για την υλοποίηση των σχεδίων για τον αγροτουρισμό<.>.
Η εξεύρεση τρόπων για την ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού είναι υπόθεση που αφορά τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς, αλλά και την Πολιτεία, κατέληξε η κ. Ιακωβίδου.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Καλαμάτας – Πύλης ΑΕ (ΚΕΝΑΚΑΠ) του νομού Τρικάλων, Π. Πάτρας ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα αγώνων “περιπέτειας” και θα ακολουθήσει μια τέτοια διοργάνωση και στη Σουηδία, στο πλαίσιο του προγράμματος Leader II. Πριν από τις δύο αυτές διοργανώσεις θα υπάρξει μια ανάλογη στη Σκωτία.
Στη συνέχεια ο κ. Πάτρας τοποθετήθηκε στο θέμα των εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του αγροτουρισμού και όπως επεσήμανε αυτές αποτελούν μια διέξοδο στο μοντέλο διαφοροποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, ενώ συνδέονται και με διάφορα πολλαπλασιαστικά οφέλη.
“Ο πολύς τουρισμός βλάπτει”, σημείωσε ο κ. Πάτρας, ενώ αναλύοντας τη “δομή” ενός καλού “οδηγού” για τις αθλητικές δραστηριότητες. Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων βασίζονται στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των οικολογικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών, με την ταυτόχρονη συνειδητοποίηση της ανάγκης ύπαρξης μιας πολιτικής χωροταξίας και υποδομών, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο στους τοπικούς πληθυσμούς, όσο και στους επισκέπτες.
Στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες, εντάσσονται μεταξύ άλλων η πεζοπορία, η ποδηλασία, και η αναρρίχηση.
Από την άλλη όμως πλευρά υπάρχουν και οι απαιτήσεις των ατόμων που δραστηριοποιούνται αθλητικά. Για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Πάτρας, ζητούν την καλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, την επαγγελματική επάρκεια, την ύπαρξη ανάλογων υποδομών, ενώ θέλουν να νιώθουν ότι η τοπική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.
Καταλήγοντας ο διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑΠ αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις και στα σχέδια του φορέα, δίνοντας βαρύτητα στη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων στο νομό Τρικάλων. Πηγή: Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024