Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Πιλοτικό πρόγραμμα αγροτουριστικής ανάπτυξης στο Ρέθυμνο

Θοδωρής Κουμέλης - 17 Φεβρουάριος 2005, 00:00

Πιλοτικό πρόγραμμα ολιστικής ανάπτυξης για την ύπαιθρο με βάση τον αγροτουρισμό ξεκινά για πρώτη φορά<...>

από το Ρέθυμνο, με προοπτική να αποτελέσει εφαρμοσμένο πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Η σχετική απόφαση ελήφθη με βάση το πλαίσιο - πρόταση ανάπτυξης, που παρουσίασαν η πρόεδρος της `Αγροτουριστική Α.Ε.` κ. Μπριγκίττα Παπασταύρου και ειδικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Τουρισμού της Γαλλίας, σε ευρεία συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, με τον συντονισμό της Νομαρχίας και τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου και των τοπικών Δήμων, Επιμελητηρίων, φορέων και επιχειρηματιών.

Σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της περιοχής για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν, βασισμένο στην τοπική παράδοση και ταυτότητα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την συντονισμένη προβολή του.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η δημιουργία τριών ομάδων εργασίας υπό τον συντονισμό της `Αγροτουριστική Α.Ε.` και των τοπικών οργανωτών, οι οποίες θα προσδιορίσουν ένα πλήρες και συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για την ανάπτυξη του Νομού με βάση το νέο αγροτουριστικό μοντέλο.

Το πρόγραμμα ολιστικής ανάπτυξης του Ρεθύμνου και της ενδοχώρας του, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Αξιολόγηση - αναβάθμιση των υφισταμένων καταλυμάτων και αγροτουριστικών επιχειρήσεων, αναπαλαίωση παραδοσιακών οικισμών, καθορισμό προδιαγραφών ποιότητας για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού.
  • Πιστοποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων μέσω των επιχειρήσεων, καθιέρωση προγραμμάτων γευσιγνωσίας, καθώς και δημιουργία ειδικών θεματικών μουσείων (π.χ. ελιάς, οίνου).
  • Ανάδειξη οικοτουριστικών, ποδηλατικών και αρχαιολογικών - ιστορικών διαδρομών, οργάνωση ετήσιας πολιτιστικής ατζέντας, αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Δικτύωση των υφισταμένων επιχειρήσεων και προγραμμάτων, κοινή εκπαίδευση και προβολή, συνεργασία για τη δημιουργία νέων προϊόντων και καινοτόμων δράσεων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δράσης των τριών ομάδων εργασίας, ο διαχωρισμός του Νομού σε ζώνες και ο καθορισμός προτεραιοτήτων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, οπότε και θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top