Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΑβραμόπουλος: Αγορά υψηλής προτεραιότητας οι ΗΠΑ για την Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Αγορά υψηλής προτεραιότητας οι ΗΠΑ για την Ελλάδα

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005, κατά την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνάντησης Αμερικανών Tour operators με έλληνες επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού, η οποία έχει στόχο την προσέλκυση αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών του…

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005, κατά την έναρξη των εργασιών<...> της διήμερης συνάντησης Αμερικανών Tour operators με έλληνες επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού, η οποία έχει στόχο την προσέλκυση αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα και τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα. Να σημειωθεί ότι το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Τουριστικό Επιμελητήριο.

Αναλυτικά, η ομιλία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αβραμόπουλου, ήταν ως εξής:

“Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα, στην Ελλάδα και να σας πω, ότι είναι ξεχωριστή η χαρά μας, που συμμετέχουμε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, σ΄ αυτό το Workshop.

Αντιλαμβάνομαι, ότι και για εσάς είναι ενδιαφέρουσα αυτή η συνάντηση, γιατί είναι μέσα στο πνεύμα της δουλειάς σας, να αναζητάτε νέες αγορές και κυρίως, να εγκαθιστάτε άμεσες σχέσεις συνεργασίας με τους εταίρους σας σ΄ αυτές τις αγορές.

Για εμάς, αυτή η συνάντηση είναι κάτι παραπάνω από μια επαγγελματική συνεργασία. Γιατί έχει να κάνει με μια χώρα ιδιαίτερα σημαντική και με μια μεγάλη αγορά, με την οποία πάντοτε η ελληνική τουριστική βιομηχανία είχε ξεχωριστές και καλές σχέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι για εμάς ένας χώρος υψηλής προτεραιότητας, ειδικότερα τώρα, που εγκαινιάζουμε τη νέα μας στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό. Κάτι που σηματοδοτείται πρώτον, από την ίδρυση αυτού του Υπουργείου – γιατί όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο δεν υπήρχε Υπουργείο, που πολιτικά να ασχολείται με τον τουρισμό – και δεύτερον, από τη θετική εικόνα, της οποίας χαίρει η χώρα μας, χάρις στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αυτό το δεύτερο είναι ένα ισχυρό πειστικό εργαλείο στα χέρια μας, για να πούμε στην παγκόσμια αγορά, ότι αυτή η Ελλάδα που γνωρίσατε, συνοδεύεται και από την απόφασή της, να αναπτυχθεί τουριστικά κάτω από το σύγχρονο πνεύμα αυτής της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θέλει, πάνω από όλα, την ποιότητα να κυριαρχεί. Γνωρίζουμε, πόσο απαιτητικό είναι το αμερικανικό κοινό σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ποιότητα. Aλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν κάνει θεαματικά βήματα μπροστά σ΄ αυτόν τον τομέα.

Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα, που αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς που είχε, έχει και θα έχει πάντοτε, η χώρα μας με την αμερικανική κοινωνία. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι εκατομμύρια Έλληνες ως προς την καταγωγή, Αμερικανοί πολίτες, ασκούν το δικαίωμα τους στη ζωή και τη δουλειά στη φιλόξενη χώρα σας. Πολλοί από αυτούς, έχουν βρει τον τελευταίο ενάμιση αιώνα, ανοιχτό το πεδίο και έχουν πετύχει στους στόχους, που έθεσαν. Διακρίθηκαν στα γράμματα, στις τέχνες, στην πολιτική.

Ο ψυχολογικός και συναισθηματικός παράγοντας δεν διαφεύγει στην πολιτική, που ασκούμε απέναντι στις Η.Π.Α. Και θα ήθελα με έμφαση να σημειωθεί, ότι τα βαθιά και ειλικρινή αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντι στον αμερικανικό, δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθούν και να τεθούν προς συζήτηση. Οι Έλληνες είναι ένας λαός, που τρέφει βαθιά εκτίμηση, σεβασμό και αναγνώριση και αυτό προέρχεται από την πρόσφατη κοινή ιστορική εμπειρία, που ζήσαμε μαζί. Και αυτά δεν λησμονούνται. Γιατί όσο και αν νομίζει κανείς, ότι μπροστά στην πολιτική και επιχειρηματική σκοπιμότητα παραγνωρίζεται το ηθικό, το συναισθηματικό και ιστορικό στοιχείο, κάνει λάθος.

Πρακτικά τώρα, μπροστά στο νέο τοπίο που προβάλει μπροστά μας και που δεν είναι απλά οι παραδοσιακές μας αγορές – και αναφέρομαι στην καθαρά τουριστική δραστηριότητα της Ελλάδος, που την κατέστησε μία εκ των πρώτων δέκα υπερδυνάμεων στον τουρισμό – μπροστά λοιπόν σ΄ αυτό το νέο τοπίο, που ξεπερνάει τα όρια και καλύπτει όλο τον κόσμο, η αγορά των Η.Π.Α είναι πρωταρχικής σημασίας και προτεραιότητας για εμάς.Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αρνητική για τον τουρισμό. Μια τα φυσικά φαινόμενα, μια οι τρομοκρατικές δραστηριότητες, σίγουρα όλα αυτά έχουν παγώσει ένα μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, που ξεπερνούν τη φύση και την ιστορία, που είναι τα κυρίαρχα για μας. Είναι μια ειρηνική χώρα, είναι μια χώρα που διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κυρίως, απέδειξε, ότι μέσα στον κυκεώνα της διεθνούς τρομοκρατίας, σε αυτή τη χώρα οι αγώνες μπορούσαν να διοργανωθούν με ασφάλεια. Και γνωρίζουμε πολύ καλά, τι σημαίνει η λέξη ασφάλεια για τον ταξιδιώτη. Συνοδεύεται όμως και από ένα φιλόξενο κλίμα, που πηγάζει μέσα από την ίδια τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων.

Ξέρουμε λοιπόν, ότι αυτό τον καιρό η χώρα μας μαζί με την ιστορία της, τον πολιτισμό της έχει να στείλει και ένα μήνυμα γαλήνης, φιλικότητας, που συνοδεύεται και από κάτι, που επίσης έχει να κάνει με προβλήματα που απασχολούν και εσάς τους επαγγελματίες αλλά και εκείνους, που θέλουν να ταξιδέψουν. Είναι μία χώρα με φιλικό, φυσικό περιβάλλον. Δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στην ελληνική ιστορία, για να δει, ότι πάντοτε η φύση ήταν απέναντι στον άνθρωπο – τον κάτοικο αυτής της γωνιάς του πλανήτη – ιδιαίτερα φιλική. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι χιλιάδες χρόνια πριν, οδηγούμενοι από το ένστικτό τους, επέλεξαν οι τότε άνθρωποι, αυτόν το χώρο για να εγκατασταθούν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν αυτόν τον ανεπανάληπτο πολιτισμό.

Γνωρίζετε επίσης, ότι ο τουρισμός σήμερα δεν είναι απλά μια βιομηχανία με πρωτογενείς και δευτερογενείς συναφείς οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σήμερα ο τουρισμός αναδεικνύεται και ως μια ξεχωριστή ιδεολογία, που ανοίγει δρόμους για τη συνάντηση και την καλύτερη γνωριμία των λαών. Αφήνει στην άκρη αυτό, που κυριάρχησε στη δεκαετία που πέρασε, τα περί σύγκρουσης πολιτισμών και μπορεί να οδηγεί σε διάλογο, σε συνεννόηση, ακόμη δε και σε συγχώνευση πολιτισμών.

Σήμερα έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου, πάνω από οτιδήποτε άλλο. Ξεπερνάμε τις συμβατικές περιχαρακώσεις από τα σύνορα και ανοιγόμαστε στον κόσμο. Θέλουμε να τον γνωρίσουμε, θέλουμε να συζητήσουμε με άλλους πολίτες, θέλουμε να συμβάλλουμε στην υπόθεση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ασφάλειας. Το λέω αυτό, γιατί θα ήθελα πέραν των άλλων, να γνωρίσετε και ποια είναι η φιλοσοφία, που συνοδεύει τη δικιά μας τουριστική πολιτική. Γι΄ αυτό και δεν βλέπουμε στην περιοχή μας τις γειτονικές χώρες, ανταγωνιστικά. Αντίθετα, ευχόμαστε να πηγαίνουν καλά, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, συγχρόνως όμως, να διαμορφώνουμε μία ευρύτερη ζώνη υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου κυρίαρχα στοιχεία θα είναι η ειρήνη, η γαλήνη, η ασφάλεια.

Στην Ελλάδα προωθούμε προγράμματα για νέες υποδομές, γιατί όπως σας είπα το κυρίαρχο στοιχείο της τουριστικής μας δραστηριότητας, είναι η ποιότητα. Εμείς δεν είμαστε αιχμάλωτοι των αριθμών, που μας περιορίζουν στην ποσότητα. Πιστεύουμε, ότι η ανταγωνιστικότητα θα κριθεί κυρίως από την ποιότητα. Για τα υπόλοιπα φρόντισε η ιστορία, ο Θεός και η φύση. Δεν τα παραγνωρίζουμε αυτά τα στοιχεία και δουλεύουμε. Στήνουμε τη νέα μας υποδομή, ενθαρρύνουμε τον επιχειρηματικό κόσμο και ανοιγόμαστε στην παγκόσμια αγορά. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η χώρα μας θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική και από επενδυτικής πλευράς, για εκείνον που θα ήθελε να στήσει εδώ τη δική του επιχείρηση. Νέος φορολογικός νόμος, νέος αναπτυξιακός νόμος με εντυπωσιακά κίνητρα, ασφαλής οικονομία, φιλόξενο περιβάλλον.

Σε δεκαπέντε μέρες από τώρα, συνοδευόμενος από ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, θα βρεθώ στη χώρα σας. Πρώτη επίσκεψη, θα είναι στο Λος Aντζελες, όπου εγκαθιστούμε σχέσεις άμεσης συνεργασίας με την κινηματογραφική βιομηχανία και μετά στη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να εγκαινιάσω μια πάρα πολύ σημαντική έκθεση, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα και τουριστικό, βέβαια, περιεχόμενο.

Προχωρούμε γρήγορα ανοίγοντας γραφεία του ελληνικού τουρισμού εκεί, που δεν υπήρχαν, όπως στο Μαϊάμι, που είναι ένα από τα παγκόσμια στρατηγεία τουριστικής δραστηριότητας, στο Λος Aντζελες, στο Σικάγο, ενδυναμώνουμε την παρουσία μας στη Νέα Υόρκη.

Γνωρίζουμε, ότι η αμερικάνικη αγορά διέρχεται αυτό τον καιρό μια μεταβατική περίοδο. Εμείς θέλουμε να χτίσουμε, όχι με βάση μια πρόσκαιρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προβάλλουν με τα όσα σας είπα στην αρχή, αλλά σε γερά θεμέλια τις μελλοντικές μας σχέσεις. Και συνδετικός κρίκος αυτής της πολιτικής μας, δεν μπορεί, παρά να είναι ο δικός σας επαγγελματικός χώρος.

Σας καλώ λοιπόν, να ανοίξουμε πόρτες βαθιάς, ειλικρινούς και διαρκούς συνεργασίας. Ο τουρισμός, αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα, που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στην ανθρωπότητα, θα ανοίξει νέους ορίζοντες. Πρέπει όλοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή, για να αξιοποιήσουμε επ΄ ωφελεία, όχι μονάχα των επιχειρηματικών μας σχεδιασμών, αλλά και της γενικότερης υπόθεσης που μας απασχολεί όλους, για έναν καλύτερο κόσμο, αυτές τις νέες δυνατότητες.

Εμάς θα μας έχετε κοντά σας, συμμάχους, συνεργάτες σας. Και βέβαια, δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτή την ομιλία, χωρίς ν΄ απευθυνθώ πλέον προσωπικά σε όλους σας εδώ και να σας προσκαλέσω, πέραν των επαγγελματικών σας αποστολών και δραστηριοτήτων, να ανακαλύψετε αυτή τη χώρα, να είστε φιλοξενούμενοι μας και να την γνωρίσετε καλύτερα. Και είμαι βέβαιος – όπως και τα εκατομμύρια των συμπατριωτών σας, που πέρασαν από εδώ – ότι θα την αγαπήσετε και θα αισθανθείτε, ότι είστε, αν όχι πολίτες της, σίγουρα, ένα κομμάτι μιας πανανθρώπινης κοινωνίας, που έχει ως κέντρο της τον ελληνικό πολιτισμό και τη νέα αντίληψη για το ρόλο μας στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα“.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024