Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑρωγός στην προσπάθεια τόνωσης του ελληνικού τουρισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών

Αρωγός στην προσπάθεια τόνωσης του ελληνικού τουρισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών

Για πρώτη φορά το υπουργείο Εξωτερικών ευαισθητοποιείται στο ζωτικής σημασίας για τη χώρα θέμα του τουρισμού, επικουρώντας το καθ` ύλην αρμόδιο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και συμβάλλοντας έτσι στην κυβερνητική προσπάθεια για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στην…

Για πρώτη φορά το υπουργείο Εξωτερικών ευαισθητοποιείται στο ζωτικής σημασίας για τη χώρα θέμα του τουρισμού, επικουρώντας<...> το καθ` ύλην αρμόδιο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και συμβάλλοντας έτσι στην κυβερνητική προσπάθεια για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, στην απαντητική επιστολή του προς τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, σχετικά με το ζήτημα παροχής βίζας σε κατοίκους των Βαλκανίων και χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ένωσης.

“Το υπουργείο Εξωτερικών, παρότι δεν εμπλέκεται από την ίδια την αποστολή του, επέλεξε να στρατευθεί και αυτό στη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του Έλληνα πολίτη. Βασική προτεραιότητα στην προσπάθεια αυτή αποτελεί μεταξύ άλλων και η συμβολή στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η συστηματική και επιτυχημένη προσπάθεια, που κατεβάλαμε για να αναγνωρισθεί ο τουρισμός στη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τομέας για τον οποίον θα προβλέπονται ειδικές δράσεις και κονδύλια στήριξης”, τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

Ενώ, πρόσθεσε ότι “ούτε η Συνθήκη Σένγκεν, και συνεπώς ούτε η χορήγηση θεωρήσεων, αποτελούν την κύρια αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός. “Αντιθέτως”, εξήγησε, “σύμφωνα τόσο με δηλώσεις αρμοδίων φορέων, όσο και με επιστημονικές μελέτες εξειδικευμένων κέντρων (π.χ. Πολυτεχνείου Κρήτης, Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ), αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι βασικές αιτίες. Ως τέτοιες αναφέρονται η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το υψηλό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ανεπάρκεια υποστηρικτικών υποδομών και άλλες, για την αντιμετώπιση των οποίων το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιεί δέσμη συγκεκριμένων μέτρων. Και πάντως, οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης της εισροής τουριστών λόγω προβλημάτων στην έκδοση θεωρήσεων δεν επιβεβαιώνεται από τεκμηριωμένα στοιχεία”.

“Πρέπει να τονισθεί” αναφέρει ο κ. Βαληνάκης στην επιστολή του ότι “η Συνθήκη Σένγκεν μπορεί μεν να καταργεί τα σύνορα μεταξύ των κρατών – μελών, διευκολύνοντας έτσι την ελεύθερη διακίνηση τουριστών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πράγμα θετικό για τη χώρα μας), αλλά παράλληλα, μεταβάλλει τα σύνορά μας σε εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αυτό σημαίνει ότι θεσπίζει ταυτόχρονα ένα αυστηρότατο και κοινό για όλες τις χώρες καθεστώς ελέγχου για την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών, προκειμένου να προστατευτεί το ευρωπαϊκό έδαφος από τη λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα κλπ. Για την εφαρμογή δε των ελέγχων αυτών η χώρα μας είναι υπόλογη έναντι των εταίρων της” διευκρίνισε ο Υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ακόμα πως “πάντοτε εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών και των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας εξετάζονται και άλλες κινήσεις, προκειμένου να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο, τις δυνατότητες που το ευρωπαϊκό Κεκτημένο μας παρέχει”. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπογραμμίζεται πως η χορήγηση θεωρήσεων δεν αποτελεί επ` ουδενί την κύρια αιτία των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός και πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί ναι μεν συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, αλλά δε μπορούν να υποκαθιστούν ή να ανατρέπουν τους κανόνες της αγοράς και το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό της τουριστικής βιομηχανίας. “Χρειάζεται” σημείωσε ο Υφυπουργός “όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – τουριστικοί και άλλοι – να συμβάλλουν, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και της προώθησης των ελληνικών τουριστικών συμφερόντων”.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η δήλωση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη σχετικά με την απάντηση του κ. Βαληνάκη, αφού ο κ. Ψωμιάδης την χαρακτηρίζει ως παραδειγματικό μοντέλο ευαισθησίας, ευθύνης και σεβασμού του ερωτώμενου υφυπουργού προς τον αιρετό της Αυτοδιοίκησης”.

Εδώ πρέπει να συμπληρώσουμε επίσης ότι σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά από τη δυσκολία έκδοσης βίζας για τους Ρώσους και Κινέζους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί ότι οι πολύπλοκές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο μικρός αριθμός των προξενικών αρχών και των εργαζομένων σε αυτές, στις δύο αυτές αχανείς χώρες έχουν φρενάρει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας στερώντας μας από σημαντικό αριθμό αφίξεων και συναλλάγματος. Το θέμα των δύο αυτών αγορών πρέπει να εξετασθεί σοβαρά από το υπουργείο Εξωτερικών ειδικά τώρα που το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα στην κινεζική αγορά.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024