Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΣΤΕΚ: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κύπρου το 2004

ΣΤΕΚ: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κύπρου το 2004

Αρνητική ήταν η πορεία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κύπρου το 2004, όπως καταδεικνύεται και μέσα από τα αποτελέσματα της τακτικής έρευνας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων της Κύπρου – ΣΤΕΚ

Αρνητική ήταν η πορεία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κύπρου το 2004, όπως καταδεικνύεται και μέσα<...> από τα αποτελέσματα της τακτικής έρευνας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων της Κύπρου – ΣΤΕΚ, η οποία διεξάγεται πάνω σε μηνιαία βάση και καλύπτει τη διαχρονική εξέλιξη βασικών παραμέτρων στα ξενοδοχεία Μέλη του Συνδέσμου (ξενοδοχειακές μονάδες πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων, οργανωμένα διαμερίσματα πολυτελείας και Α΄ κατηγορίας και τουριστικά χωριά).

Ορισμένα γενικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι πληρότητες περιορίστηκαν σε καταθλιπτικά επίπεδα.


    Πατήστε για μεγέθυνση

    Η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών κλινών την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2004, διατηρήθηκε σε πολύ χαμηλά και ασφαλώς αντιοικονομικά, για τη βιώσιμη λειτουργία των μονάδων, επίπεδα. Συγκεκριμένα, η μέση πληρότητα για ολόκληρο το 2004 περιορίστηκε στο 52%, ελαφρά πιο πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό του 2003 (50%). Το χαμηλότερο επίπεδο πληρότητας καταγράφεται για το μήνα Ιανουάριο (22,1%) και το ψηλότερο για τον μήνα Αύγουστο (79,1%).

  2. Η εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος επηρεάζει πολύ αρνητικά την κερδοφορία των μονάδων. Οι μονάδες πραγματοποιούν σοβαρές λειτουργικές ζημιές κατά την περίοδο του χειμώνα.


    Πατήστε για μεγέθυνση

    Η μηνιαία αρνητική εξέλιξη των επιπέδων πληρότητας σε συνάρτηση με τις λειτουργικές ζημιές σαν % των καθαρών εισπράξεων των μονάδων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι, το πολύ χαμηλό επίπεδο πληροτήτων κατά τους χειμερινούς μήνες σε συνάρτηση με τις χαμηλές ξενοδοχειακές τιμές, οδηγούν στην πραγματοποίηση σοβαρών λειτουργικών ζημιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δυσμενώς η κερδοφορία των μονάδων για ολόκληρο το έτος.

  3. Οι απολαβές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία απορρόφησαν, κατά μέσο όρο, το 51% του συνολικού εισοδήματος των μονάδων σε σύγκριση με 52% το 2003.


    Πατήστε για μεγέθυνση

    Το μισθολόγιο, ως γνωστό, αποτελεί τον μεγαλύτερο συντελεστή λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών μονάδων. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τον καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της ξενοδοχίας επιβάλλει, ακόμα και σε περιόδους χαμηλών πληροτήτων και αντιοικονομικά χαμηλών τιμών, τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού αριθμού καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια και η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών και ανέσεων φιλοξενίας των τουριστών της Κύπρου. Ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, το εργατικό κόστος σαν ποσοστό των εισπράξεων των ξενοδοχείων αυξάνεται κατακόρυφα.

    Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2004 το μισθολόγιο των ξενοδοχοϋπαλλήλων απορρόφησε, κατά μέσο όρο, το 104% περίπου των εισπράξεων των ξενοδοχείων. Δηλαδή δαπανήθηκε για το μισθολόγιο ποσό, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερο από το εισόδημα των ξενοδοχειακών μονάδων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ιανουάριο του 2003 ήταν 78%.


Είναι πια ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον ΣΤΕΚ, ότι η Τουριστική Κύπρος υποφέρει από έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Το έλλειμμα αυτό απορρέει από το γεγονός ότι, η Κύπρος παραμένει ακόμα, σε μεγάλο βαθμό, προσκολλημένη και πολύ εξαρτώμενη από το πεπαλαιωμένο και μη ικανοποιητικά εμπλουτιζόμενο μοντέλο του μαζικού και εποχιακού τουρισμού του ήλιου και της θάλασσας. Ένα τουριστικό προϊόν, που προσφέρεται παρόμοιο από πληθώρα άλλων χωρών (π.χ. Αίγυπτος, Τουρκία, Κροατία, Βουλγαρία κλπ) όμως, σε πολύ πιο χαμηλές τιμές.

Η αρνητική αυτή πορεία της ξενοδοχειακής και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας μπορεί να ανακοπεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά, μόνο όταν, όλα εκείνα τα μέτρα πολιτικής και όλες οι επί μέρους δράσεις, που έχουν ήδη προδιαγραφεί στο Στρατηγικό Σχέδιο και που αφορούν στο Προϊόν, το Μάρκετινγκ και, ιδιαίτερα, την Ποιότητα / Αξία του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, γίνουν γρήγορα πραγματικότητα.

Είναι γι` αυτό αναγκαίο, τονίζει ο ΣΤΕΚ, η Κυβέρνηση, η Βουλή, τα Κόμματα και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να κινητοποιηθούν συλλογικά και άμεσα, ώστε έμπρακτα και αποτελεσματικά, να συμβάλουν στην <β>ταχύρυθμη υλοποίηση της νέας Στρατηγικής για τον Τουρισμόβ>, πού είναι η μόνη οδός για την αναστροφή της αρνητικής πορείας της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024