Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Νέα οικολογικά προγράμματα στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής

Βίκυ Καραντζαβέλου - 04 Μάρτιος 2005, 00:00

Tο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο `Πόρτο Καρράς` της Χαλκιδικής επεκτείνεται, καθώς πέραν του χαρτιού και του αλουμινίου<...>

, για την συλλογή των οποίων υπάρχει συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Χαλκιδικής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τώρα: οργανικά υλικά, πλαστικά, γυαλί, καμένα λάδια από τις κουζίνες, αλλά και επικίνδυνα υλικά από την μαρίνα και τα σκάφη που φιλοξενεί, όπως μπαταρίες και μηχανέλαια. Μάλιστα, για την καλύτερη προώθηση του προγράμματος έχει αρχίσει ένας κύκλος σεμιναρίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Να τονιστεί, όμως, ότι οι οικολογικές, όμως, ευαισθησίες του συγκροτήματος δεν σταματούν στα ανακυκλώσιμα υλικά. Στο `Πόρτο Καρράς`:

  • αντικαθίσταται, έως τα μέσα του καλοκαιριού και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Σιθωνία, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός με δύο στόχους: την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατά το δυνατόν μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος. Με καύσιμο αέριο λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος και στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται να λειτουργήσει με καύσιμο αέριο και το ξενοδοχείο Σιθωνία.
  • ο τριτοβάθμιος βιολογικός σταθμός επεξεργασίας των λυμάτων είναι σε πλήρη λειτουργία και από τα επεξεργασμένα λύματα ποτίζονται το γκολφ και όλοι οι χώροι πρασίνου του συγκροτήματος. Ο σχεδιασμός της μονάδας βιολογικού καθαρισμού έγινε για τις ανάγκες 7.000 ατόμων, με μέση κατανάλωση 500 λίτρων νερού  και με ημερήσια δυνατότητα επεξεργασίας 3.500 κυβικά μέτρα λυμάτων.
  • το πόσιμο νερό δεν αναζητείται πλέον από τους υδάτινους πόρους της περιοχής. Με επένδυση 3 εκ ευρώ και με κόστος 1,5 ευρώ το κυβικό μέτρο εξασφαλίζεται με την αφαλάτωση θαλασσινού νερού. Ημερήσια παράγεται πόσιμο νερό 1.800 κυβικών μέτρων, από τις τρεις μονάδες αφαλάτωσης που βρίσκονται σε λειτουργία.
  • στη χρονιά, που πέρασε φυτεύτηκαν 23.000 εποχιακά φυτά, 12.000 θάμνοι και γκαζόν σε κάθε ελεύθερο χώρο περί το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Η δαπάνη ξεπέρασε τα 300.000 ευρώ. Πέραν τούτων, στον μεγαλύτερο ενιαίο οικολογικό αμπελώνα της Ευρώπης, όπως είναι αυτός του Κτήματος Πόρτο Καρράς έγινε αναμπέλωση 200 στρεμμάτων με 5 διαφορετικές ποικιλίες. Για το 2005 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η φύτευση 4.000 θάμνων στην περιοχή Κόχη του συγκροτήματος.
  • στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι οι φάκελοι πρώτης κρίσης καθαρότητας της θάλασσας, ακτής και μαρίνας, καθώς και η οργάνωση ακτής και ασφαλείας των επισκεπτών του συγκροτήματος. Εκπληρώνοντας τα 27 αυστηρά κριτήρια οι ακτές και η μαρίνα του συγκροτήματος βραβεύονται κάθε χρόνο με τις γαλάζιες σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top