Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύσκεψη με πρωτοβουλία Ψωμιάδη για ασφαλείς μαθητικές εκδρομές

Σύσκεψη με πρωτοβουλία Ψωμιάδη για ασφαλείς μαθητικές εκδρομές

Δέσμη προτάσεων, προκειμένου οι σχολικές εκδρομές να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, παρουσίασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του, στην οποία συμμετείχαν οι Αντινομάρχες, κ.κ. Διονύσης Ψωμιάδης και Γιώργος Τσαμασλής, ο δημοτικός σύμβουλος και τ. αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο περιφερειακός διευθυντής παιδείας κ. Γιώργος Καρατάσιος, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Παλάτος, ο προϊστάμενος περιφερειακών και νομαρχιακών υπηρεσιών, όπως και εκπρόσωποι των μαθητών…

Δέσμη προτάσεων, προκειμένου οι σχολικές εκδρομές να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, παρουσίασε<...> ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του, στην οποία συμμετείχαν οι Αντινομάρχες, κ.κ. Διονύσης Ψωμιάδης και Γιώργος Τσαμασλής, ο δημοτικός σύμβουλος και τ. αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο περιφερειακός διευθυντής παιδείας κ. Γιώργος Καρατάσιος, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Παλάτος, ο προϊστάμενος περιφερειακών και νομαρχιακών υπηρεσιών, όπως και εκπρόσωποι των μαθητών. Βέβαια, να σημειωθεί ότι προηγουμένως ο κ. Ψωμιάδης είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Έτσι, τα θέματα που τίθενται προς έλεγχο και συζήτηση και για τα οποία ήδη το υπουργείο παιδείας έχει θέσει το πλαίσιο των προϋποθέσεων είναι τα ακόλουθα:

  • Ασφαλής μετακίνηση με τουριστικά λεωφορεία απόλυτης μηχανολογικής αξιοπιστίας – τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα (ΚΤΕΟ, Τροχαία). Προϋποθέσεις: αριθμός μαθητών ανά λεωφορείο, αριθμός οδηγών και ωράριο οδήγησης ανά λεωφορείο, χρήση ζωνών για την ασφαλή μετακίνηση και άλλα θέματα.
  • Διαφανείς και σαφείς συμφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των μαθητών και των τουριστικών γραφείων.
  • Προορισμοί των εκδρομών από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Μονομερείς επιλογές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας(Μύκονος, Ρόδος) και αποκλεισμός άλλων περιοχών.

Οι προβλέψεις της σχετικής υπουργικής απόφασης αφορούν στα ακόλουθα:

  • Απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών κάθε σχολείου τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα από την πραγματοποίηση της πολυήμερης εκδρομής.
  • Ο αρχηγός της εκδρομής θα πρέπει να είναι μόνιμος εκπαιδευτικός.
  • Οι συνοδοί καθηγητές της εκδρομής, θα πρέπει να είναι 1 καθηγητής σε 40 μαθητές.
  • Απαραίτητη η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής.
  • Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή.
  • Συμμετοχή στην εκδρομή τουλάχιστον των μαθητών του τμήματος ή του κλάδου.
  • Υποβολή στον διευθυντή του σχολείου ενυπόγραφων σημειωμάτων των γονέων, για έγκριση μετακίνησης των παιδιών τους.
  • Έγκριση από τα αρμόδια όργανα, που είναι ο οικείος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ή του γραφείου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις εντός Νομού εκδρομές και του Νομάρχη για τις υπόλοιπες περιπτώσεις εντός Ελλάδος και η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΠΘ για τις εκδρομές στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής Παιδείας, κ. Γιώργος Καρατάσιος, αφού πρώτα συνεχάρη τον νομάρχη για αυτή του την πρωτοβουλία και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι “δυστυχώς η διαπίστωση η δική μου, αλλά πιστεύω και των διευθυντών εκπαίδευσης, είναι ότι στις σχολικές μονάδες, δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία, αφού η υλοποίηση της εκδρομής, δεν είναι θέμα μιας μικρής ομάδας του σχολείου”.

“Δεν είναι δυνατόν”, συνέχισε ο κ. Καρατάσιος, “να επιτρέπει η κοινωνία μας και έχουμε ευθύνη γι΄ αυτό, να μπαίνουν οι μαθητές, σε τόσο μικρή ηλικία, σε συναλλαγή με πρακτορεία και παζαρέματα, κάτι που δεν είναι δική τους δουλειά, αφού για κάτι τέτοιο υπεύθυνοι είναι οι διευθυντές των σχολείων, οι υπεύθυνοι καθηγητές της εκδρομής και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024