Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΦόβοι από τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων στον Όλυμπο

Φόβοι από τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων στον Όλυμπο

Φόβους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης χιονοδρομικών κέντρων στον Όλυμπο εξέφρασε χτες η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, κ. Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή […]

Φόβους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης χιονοδρομικών κέντρων στον Όλυμπο εξέφρασε χτες<...> η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, κ. Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, κ.κ. Γιώργο Σουφλιά και Δημήτρη Σιούφα.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ξηροτύρη – Αικατερινάρη με θέμα τη χωροθέτηση του χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο, ρωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης για το εάν προτίθεται να κάνουν άμεση ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της οδοποιίας αυτής, λόγω βασικότατης έλλειψης της ΜΠΕ, όσον αφορά στην εξέταση των πιθανών επιπτώσεων από τυχόν τουριστικές αναπτύξεις (κάθε είδους) που θα ευνοηθούν από την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης οδού.

Παράλληλα, η βουλευτής ερωτά για το εάν οι δύο υπουργοί προτίθενται να υπογράψουν την υπό έκδοση ΚΥΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου με ρητή απαγόρευση για τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων.

Αναλυτικότερα η κ. Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη ανέφερε στην ερώτηση της τα ακόλουθα:
“Με αποφάσεις και δράσεις η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας προχωρούν στη δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου και άλλων δράσεων στη θέση `Βρυσοπούλες` του Ολύμπου εντός της περιοχής του Εθνικού Δρυμού. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με απόφαση του στις 24-12-2004 ενέκρινε την εκπόνηση Μελέτης σκοπιμότητας – χωροθέτησης χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο και συγκεκριμένα εντός της περιοχής προστασίας (Natura 2000) του Ολύμπου.

Στη συνέχεια, η Νομαρχία Λάρισας ζήτησε με αίτηση της από το ΠΕΠ Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει το έργο `Οδοποιία Σπαρμού Ολύμπου`, ύψους 6.800.000 ευρώ δηλαδή, την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου χωματόδρομου που οδηγεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων του Στρατού, μήκους 13,5 χιλιομέτρων, αφού ενέκρινε και την σχετική μελέτη οδοποιίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την διατύπωση γνώμης για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας από το ΥΠΟΙΚΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου δεν κάνει καμία αναφορά στις επιπτώσεις της λειτουργίας αυτής της οδοποιίας στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου που είναι στην άμεση γειτονία της.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας προχώρησε σε Κοινωνική Διαβούλευση (6-12-2004) στη Λάρισα για την χωροθέτηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ολύμπου, όπου δεν κλήθηκε να συμμετάσχει κανένας φορέας Προστασίας Περιβάλλοντος ή Πολιτισμού ούτε καν ο φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ούτε και οι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ανήκει ο κύριος ορεινός όγκος του Ολύμπου.

Επειδή, η διαδικασία αυτή, αγνοεί προηγούμενες μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΟΤ, που αποφεύγουν συστηματικά προτάσεις δημιουργίας Χιονοδρομικών Κέντρων στον Όλυμπο, καθώς και μελέτες πανεπιστημιακών, που συνιστούν ήπια ανάπτυξη του ορεινού όγκου μόνον μέχρι την ισοϋψή των 1300 μ.

Επίσης, φαίνεται να αγνοεί τελείως το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης ορεινών όγκων μεταβλήθηκε την τελευταία δεκαετία και απορρίπτει τις τουριστικές αναπτύξεις σε μεγάλα υψόμετρα, περιορίζοντας τις αναπτύξεις αυτές στα `ριζά` του βουνού και μάλιστα στα πλαίσια υφισταμένων οικισμών, όπως π.χ. στο Λιτόχωρο. Τέτοιες αναπτύξεις έχουν νόημα και όχι οδοποιίες και χιονοδρομικά, που θα φέρουν στην συνέχεια ξενοδοχεία και βίλες πάνω στο βουνό”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024