Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕ.Ε.: Τυποποίηση της τουριστικής ορολογίας και των τουριστικών υπηρεσιών

Ε.Ε.: Τυποποίηση της τουριστικής ορολογίας και των τουριστικών υπηρεσιών

Με τη διαδικασία τυποποίησης της τουριστικής ορολογίας και των τουριστικών υπηρεσιών ασχολείται αυτές τις μέρες η Επιτροπή Tourism Services TC/329 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN-Committee Europeen de Normalisation)…

Με τη διαδικασία τυποποίησης της τουριστικής ορολογίας και των τουριστικών υπηρεσιών ασχολείται<...> αυτές τις μέρες η Επιτροπή Tourism Services TC/329 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN-Committee Europeen de Normalisation). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και είναι μέλος του CEN, όπως επίσης και οι εθνικοί οργανισμοί τυποποίησης των 28 ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, να τονιστεί ότι η τυποποίηση των τουριστικών επαγγελμάτων και υπηρεσιών δεν αποτελεί νομοθεσία, αλλά συμβάλει στην ενημέρωση του επισκέπτη – καταναλωτή στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, θέτει ορισμένες βάσεις, κοινά αποδεκτές, για την ορολογία των επαγγελμάτων και υπηρεσιών και για τα ελάχιστα προσόντα, που απαιτούνται για την άσκησή τους στην Ευρώπη, εν` όψη και των επικείμενων Προτάσεων Οδηγιών της Ε.Ε. για την αναγνώριση προσόντων και ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων στην Ε.Ε. και επίσης αποτελεί διαφήμιση για ένα επάγγελμα.

Πληροφορίες για το επάγγελμα ξεναγού στην Ευρώπη και ιστορικό τυποποίησης

  • Το επάγγελμα του ξεναγού (tourist guide) υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, με περίπου 40.000 εργαζόμενους ξεναγούς, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως από τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και από διοργανωτές συνεδρίων, σχολεία, ξενοδοχεία, κρατικούς φορείς, δήμους, μουσεία, καθώς και από ιδιώτες. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες – και ειδικά σε όσες διαθέτουν σημαντικό πολιτισμό και ιστορία, όπως η Ελλάδα – το επάγγελμα είναι ήδη νομοθετικά ρυθμισμένο, π.χ. σε όλες τις μεσογειακές χώρες, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν Επαγγελματικές Ενώσεις Ξεναγών, οι περισσότερες από τις οποίες, όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ξεναγών (FEG).
  • Το έτος 2003, και μετά από 11 συνεδριάσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, τα μέλη του CEN πανευρωπαϊκά ψήφισαν και εξέδωσαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά την τυποποίηση του ορισμού του επαγγέλματος του ξεναγού (tourist guide), καθώς και τον ορισμό του επαγγέλματος του αρχηγού εκδρομής (tour manager), δύο τουριστικά επαγγέλματα, τα οποία έχουν διαφορετικό πεδίο δραστηριότητας και συχνά συγχέονται μεταξύ τους, είτε από τους καταναλωτές, είτε από τους διοργανωτές εκδρομών.
  • Τον Φεβρουάριο του 2005 ψηφίστηκε ομόφωνα στο Βερολίνο από τα μέλη του CEN, στα πλαίσια της Επιτροπής TC/329 `Tourism Services`, η έναρξη διαδικασίας για την τυποποίηση των ελάχιστων προσόντων του επαγγέλματος του ξεναγού (tourist guide) στην Ευρώπη. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (ΕΛΟΤ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών) και της Κύπρου (CYS και Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου).
  • Η διαδικασία της τυποποίησης των ελάχιστων προσόντων του ξεναγού στην Ευρώπη, με τίτλο `Μην παρασύρεστε – Don`t be led astray` θα ξεκινήσει στις 11 – 12 Απριλίου 2005, με την 1η συνεδρίαση των μελών του CEN στο Salzburg της Αυστρίας και με υπεύθυνους τον Εθνικό Οργανισμό Τυποποίησης της Γερμανίας (Deutsche Institut Normalisation-DIN) και της Αυστρίας (Oestereichische Normalisation-ON).
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), πάντα μέσω της αντιπροσώπευσης της από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης, όπως και οι οργανώσεις ξεναγών άλλων χωρών της Ευρώπης με τους αντίστοιχους Εθνικούς Οργανισμούς τους, θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις αυτής της ομάδας εργασίας WG5 του CEN, που σκοπό έχει τον καθορισμό των ελάχιστων προσόντων του επαγγέλματος του ξεναγού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024