Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΑνακοινώθηκαν οι νικητές της πρωτοποριακής έκθεσης Invisible Hotel

Ανακοινώθηκαν οι νικητές της πρωτοποριακής έκθεσης Invisible Hotel

Τα ονόματα των αρχιτεκτόνων, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την πρωτοποριακή έκθεση Invisible Hotel και τελικώς απέσπασαν τα βραβεία, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου, η διοργανώτρια εταιρία της έκθεσης, Carteco. […]

Τα ονόματα των αρχιτεκτόνων, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την πρωτοποριακή έκθεση Invisible Hotel<...> και τελικώς απέσπασαν τα βραβεία, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου, η διοργανώτρια εταιρία της έκθεσης, Carteco.

Αρχικά να υπενθυμιστεί ότι η έκθεση αυτή, επιμελητής της οποίας είναι ο αρχιτέκτονας, κ. Μέμος Φιλιππίδης, δίνει την δυνατότητα στους νέους Έλληνες αρχιτέκτονες, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Carteco, κ. Βασίλης Μπαρτζώκας, “να δημιουργήσουν το δικό τους Design Hotel, να αναδείξουν το ταλέντο τους, ακροβατώντας ανάμεσα σε πραγματικό και φανταστικό, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό”.

Στον διαγωνισμό `δημιουργίας` συμμετείχαν κατά αλφαβητική σειρά o Ανδρέας Αγγελιδάκης, o Γιάννης Αίσωπος, o Πάνος Δραγώνας μαζί με την Βαρβάρα Χριστοπούλου, η Ελένη Κωστίκα, η Στέλλα Μέρμηγκα μαζί με τον Βαγγέλης Ραβανός, η Χριστίνα Λουκοπούλου μαζί με την Ηρώ Μπερτάκη και τον Κωστής Πανηγύρης, ο Πάνος Νικολαϊδης μαζί με την Έρρικα Προτέστου, ο Νικόλας Τραβασάρος, ο Θανάσης Χοχλιδάκης και η Ελεάννα Χωρίτη, ενώ και τα 10 virtual projects θα εκτεθούν με τη μορφή προβολής διαδοχικών εικόνων renders και ταινιών (animations) στην έκθεση. Το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής απέσπασε ο Νικόλας Τραβασάρος, το δεύτερο ο Πάνος Νικολαϊδης και το τρίτο ο Γιάννης Αίσωπος. Επίσης, στα πλαίσια της χτεσινής συνέντευξης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και videos με τις κατασκευές των τεσσάρων εκ των δέκα συμμετεχόντων, των κ.κ. Τραβασάρο, Νικολαϊδη, Χοχλιδάκη και Αγγελιδάκη.

Οι στόχοι της έκθεσης, για τον κ. Φιλιππίδη, είναι α) να μάθει τι σκέφτονται οι 10 συμμετέχοντες – αρχιτέκτονες, β) να οργανωθεί, να προβληθεί και να προωθηθεί το όραμα της design αρχιτεκτονικής, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό (κάτι, που επιτεύχθη, καθώς τα διεθνή δημοσιεύματα, αναφερόμενα στην έκθεση είναι πολλά), και γ) να μάθουν οι δημιουργοί να δέχονται την κριτική.

Σχετικά με τον παράδοξο τίτλο `Invisible Hotel`, ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε ότι “επελέγη, καθώς πρόκειται για παράδοξα ξενοδοχεία, όπως αυτά του εξωτερικού, γεγονός που τα καθιστά παράλληλα μοναδικά” και εξήγησε ότι “η λέξη Hotel αποτελεί τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στον απλό κόσμο και τα διεθνή Media, ενώ από την άλλη τα ξενοδοχεία αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα της τουριστικής βιομηχανίας”, ενώ “η λέξη Invisible επελέγη, αφού όντως τα ξενοδοχεία ήταν αόρατα κατά το παρελθόν, διότι δεν υπήρχαν, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα πάντα, αλλά μόνο ότι μας επιτρέπουν τα ξενοδοχεία να δούμε”.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ, υπό την αιγίδα του οποίου τελείται η έκθεση, τόνισε ότι “ο λόγος που ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει αυτήν την καινοτόμα ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν χρειάζεται νέα πνοή, νέο όραμα, καθώς δεν αρκεί πλέον ο Ήλιος και η Θάλασσα για να προσελκύσει η χώρα μας τουρίστες”. Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα επεσήμανε “η Αττική έχει έλλειψη εμβληματικής αρχιτεκτονικής, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες υπάρχουν οικοδομήματα – εμβλήματα, τα οποία λειτουργούν ως δυναμικά τουριστικά αξιοθέατα”.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση αρχιτεκτονικής Invisible Hotel θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Ομήρου 8, Νέο Ψυχικό (19-23 Απριλίου). Το πρώτο της βραβείο θα αποτελεί (δίπλα στις δημιουργίες των Alessandro Mendini, Anna Gili, Leonida de Filippi, Massimo Caiazzo, Zani&Zani) ένα από τα 6 εκθέματα της έκθεσης reDESIgnDESIre, που επιμελείται ο αρχιτέκτονας κ. Σωτήριος Παπαδόπουλος στη SoHo gallery, Via Ventura 15, στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια του Salone del Mobile 2005 (13-18 Απριλίου).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024