Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα ανάπτυξης Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα ανάπτυξης Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών

Στα πλαίσια της πολιτικής του ΥΕΝ, για την ανάπτυξη Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και των θαλάσσιων λεωφόρων, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε χτες με Ιταλική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από το Γενικό Διευθυντή Θαλάσσιας και Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας και τον επικεφαλή της Διεύθυνσης Διεθνών Υποθέσεων και Κοινοτικής Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας και…

Στα πλαίσια της πολιτικής του ΥΕΝ, για την ανάπτυξη Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και των θαλάσσιων λεωφόρων,<...> ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε χτες με Ιταλική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από το Γενικό Διευθυντή Θαλάσσιας και Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας και τον επικεφαλή της Διεύθυνσης Διεθνών Υποθέσεων και Κοινοτικής Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας και τον Διευθυντή της RAM S.p.a. (Rete Autostrade del Mare).

Ο Υπουργός παρουσίασε τους άξονες προτεραιότητας της Ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής και ειδικότερα της λιμενικής πολιτικής, τονίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο αυτό. Αναφέρθηκε τέλος, στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον εν λόγω τομέα και στις χρηματοδοτικές ενισχύσεις στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, κ. Γεώργιου Βλάχου, σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Ιταλικής αντιπροσωπείας. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και τις θαλάσσιες λεωφόρους και η προοπτική υποβολής κοινών προτάσεων έργων σε πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας δημοσίευση επίκειται άμεσα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, υπογράφηκε από την Ελληνική και Ιταλική πλευρά Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Έτσι, με την συνεργασία αυτή διανοίγονται τώρα ουσιαστικές προοπτικές για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών λιμένων, που θα ενταχθούν στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών ως λιμένες των θαλάσσιων λεωφόρων, δεδομένου ότι θα εισρεύσουν σημαντικοί Κοινοτικοί πόροι στη Χώρα, ενώ στη βάση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ενεργοποιηθούν νέες δυνατότητες χρηματοδότησης.
Οι στόχοι, που επιδιώκονται αφορούν ειδικότερα σε σχέση με τους λιμένες την ένταξη κατά το δυνατόν περισσότερων λιμένων στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και την πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και εξοπλισμών στους ελληνικούς λιμένες. Παράλληλα αναμένεται επίσης, η ανάπτυξη σημαντικής δραστηριότητας στα πλαίσια της προώθησης της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ δίδεται σημαντική ώθηση στο ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία για τη συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας στο πεδίο της ανάπτυξης των θαλασσίων λεωφόρων, καθώς επίσης την επίσπευση της προετοιμασίας έργων κοινού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αναληφθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και προγραμματίζεται σχετική συνάντηση. Εξάλλου, θα διερευνηθούν δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας της Χώρας μας με ενδιαφερόμενα Κράτη – Μέλη της ευρύτερης περιοχής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024