Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠεριφέρεια Θεσσαλίας: Επαναπροσδιορισμός στόχων υπέρ του τουρισμού

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Επαναπροσδιορισμός στόχων υπέρ του τουρισμού

Τον επαναπροσδιορισμό των στόχων της μελετά η Περιφέρεια Θεσσαλίας εντός των οποίων ο τουρισμός θα θεωρηθεί ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, […]

Τον επαναπροσδιορισμό των στόχων της μελετά η Περιφέρεια Θεσσαλίας εντός των οποίων ο τουρισμός θα θεωρηθεί<...> ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, αφού στόχος της είναι να αποτελέσει η Θεσσαλία τον πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης στην Ελλάδα.

“Στην νέα προγραμματική περίοδο, που θα αφορά στο Δ΄ ΚΠΣ”, όπως τόνισε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2005, σε ομιλία του στην 10η Έκθεση `Τουριστικό Πανόραμα`– όπου η Θεσσαλία είναι φέτος τιμώμενη περιοχή – ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, “η περιφέρεια θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τριτογενή τομέα και κυρίως στον τομέα του τουρισμού”.

“Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκούπας “θα πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα συμβάλλει στην ανακοπή του ρεύματος ερήμωσης των αγροτικών, ορεινών περιοχών. Η φυσική ομορφιά, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, ο τρόπος ζωής της υπαίθρου, τα τοπικά προϊόντα είναι στοιχεία της Θεσσαλίας, που αξίζει να προβάλλουμε και ο επισκέπτης να γνωρίσει” τόνισε.

Ο κ. Γκούπας σημείωσε επίσης ότι “η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει από το ΠΕΠ και θα διαθέσει 1,8 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της, που θα επικεντρωθεί στον ορεινό, το θαλάσσιο και τον θρησκευτικό τουρισμό. Επεσήμανε δε, ότι “αυτή την ώρα ολοκληρώνονται σημαντικές υποδομές, που σχετίζονται με τον τουρισμό, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ”. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, τόσο τουριστικού χαρακτήρα, όσο και στις επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων, όπως αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιρισμούς γυναικών.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και οι νομάρχες της Θεσσαλίας, κ.κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος (Καρδίτσας), Ηλίας Βλαχογιάννης (Τρικάλων), Λουκάς Κατσαρός (Λάρισας) και Γιάννης Πρίντζος (Μαγνησίας), οι οποίοι συμφώνησαν ότι οι προοπτικές τουρισμού τόσο της Θεσσαλίας, όσο και των νομών χωριστά είναι μεγάλες, ενώ υποστήριξαν τη σπουδαιότητα βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, όπως και στα προβλήματα, που εντοπίζονται κυρίως σε θέματα υποδομών, ενώ αναφέρθηκαν για μία ακόμη φορά στην σπουδαιότητα ίδρυσης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως τόνισε ο κ. Γκούπας συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, αφού:


  • στηρίζει και υλοποιεί σημαντικά έργα υποδομής, έργα οδικά, βιολογικούς καθαρισμούς, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, χωρίς τα οποία είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για τουριστική ανάπτυξη.

  • χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ και άλλων προγραμμάτων, πολιτιστικές υποδομές, παρεμβάσεις διαμόρφωσης και ανάπλασης τουριστικών χώρων στις παραλιακές ζώνες, μονοπάτια και περιηγητικές διαδρομές στους ορεινούς όγκους και σε περιοχές NATURA.
  • ενισχύει μέσα από τα προγράμματά (ΠΕΠ, Αναπτυξιακός Νόμος) τουριστικές, ιδιωτικές επενδύσεις, όπως ξενώνες σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές και Μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία σε περιοχές ΟΠΑΑΧ και LEADER.
  • δίνει μεγάλη σημασία και σε ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων όπως αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιρισμούς γυναικών”
.

“Για την ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού στόχος της Περιφέρειας είναι να αξιοποιηθούν συστηματικότερα οι ορεινοί όγκοι, παγκόσμιας φήμης και απαράμιλλου κάλλους. Ο Όλυμπος, η Πίνδος, ο Κίσαβος, το Πήλιο, τα Aγραφα, είναι βουνά”, όπως είπε ο γ.γ. “που υψώνονται στο θεσσαλικό κάμπο και παρέμειναν χρόνια χωρίς σημαντικές υποδομές”.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γκούπας είπε ότι “στο Πήλιο, έγιναν αισθητές παρεμβάσεις. Στη Λίμνη Πλαστήρα τα τελευταία χρόνια γίνεται δειλά μία στροφή ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, η αξιοποίηση των ορεινών όγκων στο σύνολο της Θεσσαλίας, υπήρξε περιορισμένη. Στην Καρδίτσα, με το ειδικό πρόγραμμα ΕΑΠΝΑ, δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές στον ορεινό όγκο της. Στα Τρίκαλα, με το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου επιχειρείται η ισόρροπη αξιοποίηση και του ορεινού όγκου της Πίνδου. Ο Όλυμπος, με σεβασμό και ορθολογισμό θα μπορούσε να αποκτήσει τουριστικό ενδιαφέρον, συνώνυμο με την ιστορία και τη φήμη του. Στο Πήλιο πραγματοποιούνται σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών”.

Όσον αφορά στο θαλάσσιο τουρισμό, ο κ. Γκούπας επεσήμανε ότι “αν και η Θεσσαλία διαθέτει περιοχές με όμορφα παράλια, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και η ανάπτυξή τους βρίσκεται σε ύφεση. Στόχος της περιφέρειας είναι η βελτίωση των υποδομών, ενώ προωθεί την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Επίσης υπάρχουν τα τρία νησιά των Β. Σποράδων, που είναι αισθητά αξιοποιημένα και γίνεται σοβαρή προσπάθεια, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες να γίνονται συνεχώς καλύτερες και ποιοτικότερες”.
Σημαντική μορφή θεματικού τουρισμού στη Θεσσαλία αποτελεί και ο θρησκευτικός τουρισμός. Προς την κατεύθυνση αυτή η Γ.Γ. της Περιφέρειας σχεδιάζει την προώθησή του με βάση τα Μετέωρα, αφού σύμφωνα με τον κ. Γκούπα αποτελούν “τον πρώτο θρησκευτικό προορισμό επισκεπτών μετά το Aγιο Όρος”. Ωστόσο, κατέληξε η προώθηση του τουριστικού προϊόντος επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν πολλοί θρησκευτικοί προορισμοί, μοναστήρια και Βυζαντινές εκκλησίες”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024