Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈντονες ανησυχίες για το μέλλον του τουρισμού εκφράζει ο ΣΤΕΚ

Έντονες ανησυχίες για το μέλλον του τουρισμού εκφράζει ο ΣΤΕΚ

Ζωηρές ανησυχίες για τα προβλήματα, που ταλανίζουν τον Κυπριακό Τουρισμό εξέφρασαν στα πλαίσια πρόσφατης συνεδρίασης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ)…

Ζωηρές ανησυχίες για τα προβλήματα, που ταλανίζουν τον Κυπριακό Τουρισμό εξέφρασαν στα πλαίσια πρόσφατης συνεδρίασης τα μέλη<...> του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ). Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΤΕΚ, αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές και να δοθεί σχετική δημοσιότητα στα παρακάτω θέματα:

  1. Δεκαετές Στρατηγικό Σχέδιο: Ήδη πέρασαν 5 χρόνια χωρίς μεταστροφή της πτωτικής τάσης του κυπριακού τουρισμού. Μέχρις ότου υλοποιηθεί αποφασιστικό μέρος του Σχεδίου, ώστε να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις, η τουριστική Κύπρος θα βρεθεί να υστερεί ακόμη περισσότερο των ανταγωνιστικών Μεσογειακών χωρών, οι οποίες στο μεταξύ κινούνται με ταχύτατο αναπτυξιακό ρυθμό. Με τη σημερινή αργόρυθμη εφαρμογή του Σχεδίου η μελλοντική επίδοση της τουριστικής Κύπρου πιθανό να καταλήξει λιγότερη της σημερινής, αν όχι σε αριθμό αφίξεων οπωσδήποτε σε ύψος τουριστικών εσόδων, προς μεγάλη ζημία και της Εθνικής Οικονομίας.
  2. Ξενοδοχειακή Βιομηχανία: Τα σημάδια παρακμής και αυτής της βιομηχανίας είναι σήμερα ορατά. Υποβλήθηκαν σχετικά υπομνήματα χωρίς να υπάρξει ακόμη εποικοδομητικός διάλογος πάνω στο ζωτικό τούτο θέμα της επιβίωσης της βιομηχανίας, που θεωρείται το υπόβαθρο του τουρισμού. Φαίνεται να μην υπάρχει αίσθηση της επείγουσας φύσης αυτού του προβλήματος και της επείγουσας ανάγκης για τη λύση του.
  3. Αναδιοργάνωση του ΚΟΤ: Αυτή υπήρξε πάγιο αίτημα του Συνδέσμου. Πολύ πρόσφατα συμπληρώθηκε μελέτη εμπειρογνώμονα. Όμως οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι πήραν μόνο περίληψη των συστάσεων, που διαμορφώθηκαν χωρίς να γίνουν προηγούμενες διαβουλεύσεις με την άμεσα ενδιαφερόμενη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία.

    Στην προτεινόμενη νέα δομή του ΚΟΤ διαφαίνεται τάση αύξησης του προσωπικού με αλλαγή των τίτλων και των θέσεων του Οργανισμού και με αντίστοιχη αύξηση των απολαβών, χωρίς ριζοτόμες αλλαγές για μείωση και απλούστευση αυτής της μεγάλης γραφειοκρατικής μηχανής.

    Ούτε φαίνεται να έχει γίνει συγκριτική μελέτη κατά πόσο θα ήταν πιο ωφέλιμο να ιδρυθεί υφυπουργείο τουρισμού για πολύ καλύτερο ίσως συντονισμό με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και για τη διαμόρφωση πολιτικής επί ψηλού κυβερνητικού επιπέδου, μιας και πρόκειται για τον πιο ζωτικό τομέα της οικονομίας που μας απέμεινε.

  4. Δημιουργία γηπέδων γκολφ: Μέχρι σήμερα δεν υποβλήθηκε επιστημονική μελέτη σκοπιμότητας για τη λεπτομερειακή σε βάθος θεώρηση του πολυδιάστατου θέματος των γκολφ, των οποίων την ίδρυση ο Σύνδεσμος κατ` αρχήν υποστηρίζει. Όμως, αδυνατεί ν` αντιληφθεί τη μυστικοπάθεια και την απουσία αποκάλυψης των τυχόν μελετών, που ανυπερθέτως επιβάλλεται να είχαν γίνει. Γι` αυτό, ο Σύνδεσμος ζωηρά ανησυχεί:
    1. για τον αριθμό των προγραμματιζόμενων γηπέδων γκολφ

    2. την επίδραση στο περιβάλλον και ιδίως τους υδάτινους πόρους
    3. τις ποιοτικές προδιαγραφές

    4. την αρνητική επίπτωση από τον πολύ μεγάλο αριθμό παραθεριστικών κατοικιών του γκολφ και την ανεξέλεγκτη ξενοδοχειακή μίσθωση τους και

    5. την προτιθέμενη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων σε κάθε γήπεδο γκολφ και τη σοβαρή έτσι αύξηση της προσφοράς ξενοδοχειακών κλινών.
  5. Δημιουργία μαρίνων: Ο Σύνδεσμος δεν έχει γνώση των κυβερνητικών προθέσεων για το σοβαρό τούτο θέμα και για τους λόγους, που απέτυχε παταγωδώς η πραγμάτωση αυτού του υποδομικού έργου. Γι` αυτό εκφράζει ζωηρή ανησυχία για τη διαιώνιση των καθυστερήσεων.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024