Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑμεση ανάγκη για συλλογή και διάδοση στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό

Αμεση ανάγκη για συλλογή και διάδοση στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό

Τη συστηματική καθυστέρηση των προηγούμενων ετών όσον αφορά στη διαβίβαση των δεδομένων για τον ελληνικό τουρισμό, προσπαθεί να καλύψει η χώρα μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ετήσια στοιχεία μόνο για το 2002 και τριμηνιαία στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2003, όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

Τη συστηματική καθυστέρηση των προηγούμενων ετών όσον αφορά στη διαβίβαση των δεδομένων για τον ελληνικό τουρισμό, προσπαθεί να καλύψει η χώρα μας<...>. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ετήσια στοιχεία μόνο για το 2002 και τριμηνιαία στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2003, όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ρόδης Κράτσα.

Για τη μέτρηση των τουριστικών ροών, συλλέγονται μηναία και ετήσια δεδομένα σχετικά με τις αφίξεις κατοίκων και μη κατοίκων της χώρας, τη δυναμικότητα των καταλυμάτων συλλογικής στέγασης τουριστών, τις τουριστικές ροές σε καταλύματα συλλογικής στέγασης και την τουριστική ζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει την πρωτοβουλία Tourism Satellite Accounts (TSA) για τη διευκόλυνση διεθνών συγκρίσεων στον τομέα του τουρισμού και την αξιολόγηση των τουριστικών επιδόσεων της ΕΕ με βάση διεθνώς τυποποιημένους στατιστικούς και μακρο- οικονομικούς όρους, με 14 κράτη – μέλη να επιδοτούνται από αυτό το πρόγραμμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη σχετική πρωτοβουλία ενώ στον τρίτο γύρο που πρόκειται να δημοσιευθεί στο εγγύς μέλλον η συμμετοχή της Ελλάδας θα ήταν ευπρόσδεκτη όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αυτά τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι διανυκτερεύσεις κατοίκων στην Ελλάδα αυξήθηκαν μεταξύ του 2001 και του 2002 κατά 2,9% περίπου (σε σύγκριση με μείωση κατά 2,3% στην ΕΕ συνολικά), ενώ οι διανυκτερεύσεις μη κατοίκων μειώθηκαν κατά 19,8% (κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των διανυκτερεύσεων επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία) κατά την ίδια περίοδο (σε σύγκριση με μείωση κατά 2,7% στην ΕΕ συνολικά). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις μη κατοίκων στην Ελλάδα μειώθηκαν μόνο κατά 7,1%, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων των μη κατοίκων οφείλεται περισσότερο σε βραχύτερη παραμονή παρά σε μειωμένους αριθμούς επισκεπτών από την αλλοδαπή.

“Προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του ελληνικού και ευρύτερα ευρωπαϊκού τουρισμού, να μελετηθούν οι προοπτικές του, ο ορθός σχεδιασμός και λήψη πρωτοβουλιών που θα δώσουν ώθηση στον κλάδο απαιτούνται αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία και δεδομένα” σημειώνει η κ. Κράτσα και συμπληρώνει “Όπως μας αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλά χρόνια χάθηκαν αγνοώντας στοιχειώδεις ευκαιρίες για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού και τη συλλογή δεδομένων ενώ έχουμε πλέον αρχίσει να ανταποκρινόμαστε σοβαρά στις σημερινές απαιτήσεις και προκλήσεις”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024