Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤα είκοσι χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης Σένγκεν γιόρτασε χτες η Ε.Ε.

Τα είκοσι χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης Σένγκεν γιόρτασε χτες η Ε.Ε.

Τα είκοσι χρόνια εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν, που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα σύνορακαι την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων, όπως και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών […]

Τα είκοσι χρόνια εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν, που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα<...>και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων, όπως και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών, γιόρτασε προχτές η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 14 Ιουνίου του 1985 στη μικρή πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργο, πέντε χώρες η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έβαζαν τα θεμέλια για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1995 οι έλεγχοι στα σύνορα έπαψαν πια να υπάρχουν σε 12 χώρες μέλη, ενώ σήμερα οι 10 νέες χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. πέρσι θέλουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ανοίξουν και αυτές τα σύνορά τους.

Η συνθήκη υπεγράφη στο ατμόπλοιο πριγκίπισσα `Μαρίε Aστριντ`, που ήταν αγκυροβολημένο στον ποταμό Μοζέλα, στο τριεθνές μεταξύ Λουξεμβούργου, Γερμανίας και Γαλλίας. Ο τότε υπουργός Aμυνας της Ολλανδίας, κ. Βιμ βαν Έκελεν χαρακτήρισε την υπογραφή της συνθήκης ιστορική, αναφέροντας ότι “επιτύχαμε στο να καταργηθούν εντελώς τα σύνορα”.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν πια σχεδόν αυτονόητα μεταξύ των χώρων δείχνοντας μόνον την ταυτότητα τους. Με εξαίρεση τη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι οποίες αν και μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη Σένγκεν. Υπάρχουν όμως και ευρωπαϊκές χώρες, μη μέλη της Ε.Ε., που έχουν, ωστόσο, υπογράψει τη συνθήκη, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία ακόμα και η Ελβετία, της οποίας οι πολίτες ψήφισαν την περασμένη Κυριακή σε δημοψήφισμα υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στο Σένγκεν.

Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το μικρό χωριό Σένγκεν των 400 κατοίκων ώστε να δουν από κοντά το μέρος, που χαρακτηρίζεται από πολλούς `κοιτίδα της Ευρώπης`. Στο χωριό βρίσκουν μια αναμνηστική πλάκα που θυμίζει την υπογραφή της συνθήκης, καθώς και ένα ειδικό γραφείο πληροφόρησης επισκεπτών.

Ο δήμαρχος του χωρίου, κ. Ρότζερ Βέμπερ, δηλώνει ευτυχής που η γενέτειρα του έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο, δηλώνοντας πως <ι>“είμαστε φυσικά περήφανοι για την υπογραφή της συνθήκης, εδώ στον τόπο μας. Κι ας γνωρίζουμε καλά ότι η επιλογή του Σένγκεν ήταν απλά θέμα τύχης“Ι>.

Και πράγματι. Λίγο πριν από την υπογραφή της συνθήκης οι 5 χώρες Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο αναζητούσαν μια πόλη ή ένα χωριό στα σύνορα. Και επειδή εκείνη την εποχή το Λουξεμβούργο είχε όπως και σήμερα την προεδρία της Ε.Ε. επελέγη τελικά το Σένγκεν, που βρίσκεται στο έδαφος του.

Μέσα στα 20 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης, το Σένγκεν έγινε συνώνυμο της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και πολιτών, αλλά και αναπόσπαστο στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Σένγκεν, όμως, δε σημαίνει μόνον ελεύθερη διακίνηση, αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024