Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα καθηγητή κ. Ιωάννη Τζωάννο και το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γεώργιο Βλάχο

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα καθηγητή κ. Ιωάννη Τζωάννο<...>και το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γεώργιο Βλάχο, ολοκλήρωσε χτες τον πρώτο κύκλο των επαφών του στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Κατά την παραμονή του στο Πεκίνο ο κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον Υπουργό Τηλεπικοινωνιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhang Chunxian, αρμόδιο σε θέματα εμπορικής ναυτιλίας. Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα. Συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ειδικά σε θέματα ναυτιλίας, θαλασσίων μεταφορών, εμπορίου, θαλάσσιου τουρισμού και επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και με κάθε ευκαιρία, η κινεζική κυβέρνηση σημείωσε τις άριστες σχέσεις, την εκτίμηση, την αναγνώριση και τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται από την Κίνα ως η μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, κυρίαρχη στις μεταφορές, με την οποία η κινεζική οικονομία αναζητά ευκαιρίες συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών.

Τα ελληνικά λιμάνια θα αποτελέσουν τους σταθμούς μεταφόρτωσης των κινέζικων προϊόντων στη Μεσόγειο
Από την ελληνική πλευρά τονίσθηκαν οι δυνατότητες και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα δώδεκα εθνικά λιμάνια της χώρας προκειμένου να αποτελέσουν αποτελεσματικά κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης κινεζικών φορτίων προς τις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και του ευρύτερου χώρου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η κινεζική πλευρά δήλωσε ότι εξετάζει σοβαρά τη συμμετοχή των κινεζικών εταιριών στην ανάπτυξη και κατασκευή των λιμανιών της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος των 6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό τη μορφή join-venture, με σκοπό να αποτελέσουν τα ελληνικά λιμάνια σταθμούς μεταφόρτωσης των κινεζικών προϊόντων για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της βορίου Αφρικής.

Ναυτιλιακή συνεργασία
Αναγνωρίσθηκε η άριστη συνεργασία των δύο χωρών στα πλαίσια της αμοιβαιότητας στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η στήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας στις εκλογές της Γενικής Συνέλευσης του ΙΜΟ, επισημαίνοντας ανάλογη υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας για την κινεζική υποψηφιότητα.

Διμερής ναυτιλιακή συμφωνία
Εκδηλώθηκε η πρόθεση των δύο χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MOU) μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας επιβεβαιώνοντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αρχών και διατάξεων που προβλέπει η ναυτιλιακή συμφωνία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ίδρυση και λειτουργία Έδρας Ναυτιλιακού Ακολούθου στη Σαγκάη
Ως επιστέγασμα των άριστων σχέσεων και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της ελληνικής ναυτιλίας στην Κίνα, από την ελληνική πλευρά ανακοινώθηκε η ίδρυση και λειτουργία Έδρας Ναυτιλιακού Ακολούθου στη Σαγκάη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πλοίων της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στην Κίνα.

Σε πολιτικό επίπεδο, κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επεσήμανε:


  • Την ικανοποίηση για τις σταθερά αυξανόμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βασίζονται στην καλή συνεργασία, σε πολλά διεθνή θέματα. Οι δύο χώρες, με παράδοση φιλίας, πάντοτε συνεργάζονται σταθερά, στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών και υποστήριξης υποψηφιοτήτων. Οι συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, αποδεικνύουν τη θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

  • Την υποστήριξη για την `πολιτική μιας Κίνας` σε διμερές επίπεδο.

  • Τη δυνατότητα περαιτέρω προώθησης των πολλαπλών οικονομικών ανταλλαγών στον τομέα του εμπορίου. Η ανάληψη της EXPO 2010 από τη Σαγκάη, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδείξει στην κινεζική αγορά και να παρουσιάσει υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.

  • Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004 και από το Πεκίνο το 2008 θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες συνεργασίας.

  • Την ανάγκη περαιτέρω προώθησης συνεργασίας στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.
  • Την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2005 – 2006.


Να σημειωθεί ότι ο κ. Κεφαλογιάννης μετέβη χτες στη Σαγκάη, όπου είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο της Σαγκάης, τους εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών και πραγματοποίησε επισκέψεις στα ναυπηγεία της πόλης. Τέλος, ο Υπουργός έδωσε συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Κίνας και η επίσκεψή του έτυχε ευρείας δημοσιότητας.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024