Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣύντομα ο διεθνής διαγωνισμός αρχιτεκτονικής design για τη δεύτερη μεγαλύτερη μαρίνα στο Pearl-Qatar

Σύντομα ο διεθνής διαγωνισμός αρχιτεκτονικής design για τη δεύτερη μεγαλύτερη μαρίνα στο Pearl-Qatar

Τρεις από τις κορυφαίες παγκοσμίως αρχιτεκτονικές εταιρίες θα ανταγωνιστούν εντός ολίγων μηνών σε ένα διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής designγια τη δεύτερη μεγαλύτερη μαρίνα, τη Viva Bahriya, στο τεχνητό νησί Pearl-Qatar, η […]

Τρεις από τις κορυφαίες παγκοσμίως αρχιτεκτονικές εταιρίες θα ανταγωνιστούν εντός ολίγων μηνών σε ένα διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής design<...>για τη δεύτερη μεγαλύτερη μαρίνα, τη Viva Bahriya, στο τεχνητό νησί Pearl-Qatar, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια, και το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα.

Η ιδρύτρια εταιρία United Development Company (UDC) του νησιού Pearl-Qatar, θα προσφέρει στον νικητή του διαγωνισμού αποκλειστικό συμβόλαιο για το design της μαρίνας Viva Bahriya, που αποκαλείται το λιμάνι της ζωής (`the harbour of life`). Οι τρεις διεθνείς εταιρίες, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι οι: SRSS & Associates, WBTL Architects και Zeidler Partnership Architects.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Pearl-Qatar, κ. Nick Bashkiroff, “αυτές οι τρεις εταιρίες επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό από μια λίστα 30 αξιόλογων εταιριών, καθώς είναι εξειδικευμένες στην εκπόνηση ανάλογων σχεδίων ανάπτυξης προορισμών. Η απόφαση για τον διαγωνισμό, όπως ανέφερε ο κ. Bashkiroff, “προέκυψε από την προσδοκία μας να είναι έργο ανάλογο των άλλων αντίστοιχων στο κόσμο και από τη δέσμευση μας να παρέχουμε υψηλή ποιότητα σε όλους τους τομείς του σχεδίου”.

Το νησί Pearl-Qatar

Το τεχνητό νησί Pearl-Qatar, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια, καλύπτει επιφάνεια έκτασης 985 στρεμμάτων και αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση ακινήτου της χώρας, ενώ προσφέρει δικαιώματα κατοχής σε ιδιώτες επενδυτές. Με το νέο έργο της μαρίνας, θα δημιουργηθούν περισσότερα από 30 χιλιόμετρα ακτής.

Το νησί θα έχει 35.000 κατοίκους, διαφορετικής εθνικότητας και πολιτιστικής κουλτούρας, ενώ στόχος είναι να μεταφερθεί το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής της Μεσογείου στην καρδιά της Αραβίας. Συνολικά, στο νησί θα κατασκευαστούν τρία πολυτελή ξενοδοχεία, τρεις μαρίνες, που θα φιλοξενούν περισσότερα από 700 σκάφη και περισσότερα από 90.000 τ.μ., όπου θα υπάρχουν εστιατόρια και καταστήματα με είδη πολυτελείας.

Το κρατίδιο του Κατάρ

Να σημειωθεί ότι το κρατίδιο του Κατάρ, που έχει έκταση 900 τρισ. κυβικών ποδιών ελέγχει το 5% των πηγών φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, είναι το πλουσιότερο κρατίδιο της Αραβίας, καθώς το κατά κεφαλή εισόδημα του πληθυσμού του ανέρχεται στα 30.000 δολάρια.

Το 80% του πληθυσμού του Κατάρ, ο οποίος τώρα πλησιάζει το 1 εκατομμύριο, βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας την Ντόχα ή γύρω από αυτήν.

Το Κατάρ έχει στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη θάλασσα. Το ψάρεμα μαργαριταριών ήταν η βασική ασχολία των κατοίκων, στην οποία στηριζόταν η οικονομία του κράτους πριν 50 χρόνια, όταν ξεκίνησε η άνθηση του πετρελαίου και του αερίου. Αν και η ασχολία με τα μαργαριτάρια δεν είναι πλέον βασικός οικονομικός παράγοντας, ωστόσο μέσω της ιστορίας, της τέχνης και της ποίησης αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης και περηφάνιας για τους κατοίκους του Κατάρ.

Από την άλλη, οι εκτιμήσεις του Κατάρ για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς οι Τουριστικές Αρχές του Κατάρ στοχεύουν φέτος στην άφιξη 1,25 εκατ. τουριστών, ενώ από την άλλη το διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα προχωρά σε επέκταση του χώρου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αυξημένη επιβατική κίνηση. Όταν ολοκληρωθεί, το αεροδρόμιο υπολογίζεται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 50 εκατ. επιβάτες το χρόνο.

Ο κρατικός αερομεταφορέας, Qatar Airways, που είναι μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου, εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό προορισμών σε Ευρώπη, Ρωσία, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ ο στόλος του μέχρι το 2008 θα συμπεριλαμβάνει 52 αεροσκάφη Airbus.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024