Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΥπογραφή διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην TURSAB και τη HATTA

Υπογραφή διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην TURSAB και τη HATTA

Οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού είναι το αντικείμενο του 6ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται από χτες στη Σάμο και στο Κουσάντασι. Μάλιστα, για πρώτη φορά το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ διεξάγεται σε…

Οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον τομέα του τουρισμού είναι το αντικείμενο του 6ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ,<...>που πραγματοποιείται από χτες στη Σάμο και στο Κουσάντασι. Μάλιστα, για πρώτη φορά το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ διεξάγεται σε υπουργικό επίπεδο, παρουσία των Υπουργών, Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, κ. Attila Koc.

Με τη λήξη των χτεσινών πρωινών εργασιών στη Σάμο υπεγράφη από τους δύο Υπουργούς ελληνοτουρκική διακήρυξη, που αναφέρεται και επικυρώνει τα αποτελέσματα της συνάντησης. Κατά τις απογευματινές εργασίες στο Κουσάντασι υπεγράφη διμερής συμφωνία ανάμεσα στην TURSAB και τη HATTA, η οποία αφορά θέματα συνεργασίας ταξιδιωτικών πρακτόρων και ειδικότερα στη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων για τουρίστες, που θα προέρχονται από μακρινούς προορισμούς – κυρίως από την `Απω Ανατολή – και οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν και τις δύο χώρες. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα των επενδύσεων του τουρισμού.

Τις εργασίες της συνάντησης χαιρέτησε ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρότεινε το επόμενο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ το 2006, να πραγματοποιηθεί στο Καστελόριζο και το Κας της Τουρκίας, στα πρότυπα της Συνάντησης Σάμου – Κουσάντασι, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά. Υπογραμμίζεται, ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συνέλθει στην Τουρκία η Μικτή Ελληνοτουρκική Επιτροπή, ένα όργανο, το οποίο συστήθηκε στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ.

Ειδικότερα, στην ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλος τόνισε τα ακόλουθα:

“Πιστεύω, ότι όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε το 1999, πέραν από το να ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα του τουρισμού, στοχεύει βαθύτερα στο να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς και τις δύο οικονομίες. Ο τουρισμός δεν είναι μονάχα μια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο τουρισμός είναι μέσο συνάντησης πολιτών, λαών και πολιτισμών. Και η περιοχή μας, όσο και η ιστορία μας, χρειάζονται αυτά τα μέσα για να περάσουμε σε μια καινούργια εποχή, όπου όλοι μαζί, στην ευρύτερη περιοχή, θα απολαμβάνουμε τα αγαθά της ειρήνης, της συνεργασίας, της προόδου και της ανάπτυξης.

Δεν σώζεται ούτε ο ελληνικός ούτε ο τουρκικός τουρισμός από τον αριθμό των επισκεπτών, που θα περάσουν τα σύνορα, από τη μία προς την άλλη χώρα. Αντίθετα διευκολύνονται οι δύο χώρες, εξυπηρετούνται οι πολιτικές τους, εάν συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης ζώνης σταθερότητας, ασφάλειας, φιλίας, συνεννόησης και συνεργασίας. Οι ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του κόσμου δεν επιλέγουν προορισμούς, όπου υπάρχουν τριβές, εντάσεις, προβλήματα, κρίσεις. Θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, το όμορφο φυσικό περιβάλλον μας, να ταξιδέψουν χωρίς εμπόδια. Και εκεί ακριβώς έρχεται ένα κομμάτι της τουριστικής μας συνεργασίας.

Εμείς ανοιγόμαστε σε μεγάλες μακρινές αγορές, όπως αυτή της `Απω Ανατολής, πιστεύοντας, ότι όλοι αυτοί που εκφράζουν την επιθυμία να επισκεφθούν τη γειτονιά μας, δεν θα αρκεστούν στο να έρθουν μόνο στην Ελλάδα ή μόνο στην Τουρκία. Θα ήθελαν να επισκεφθούν και τις δύο χώρες ή ακόμα και περισσότερες της ευρύτερης περιοχής. Για αυτό έχει ξεχωριστή σημασία η σημερινή υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ΤURSAB και τη HATTA. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που πρέπει να ενθαρρυνθεί γιατί όταν εκεί αρχίζει να συντελείται η συνεργασία, τότε αυτή εκ των πραγμάτων περνά και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά διαχέεται και μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή εμείς οφείλουμε, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια γραφειοκρατίας, που αποτρέπουν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών και των δύο χωρών, από το να διαβούν τα σύνορα. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι από το 2002 μέχρι σήμερα, χάρη σε μια σειρά από ενέργειες και πρωτοβουλίες μας διπλασιάστηκαν οι θεωρήσεις visa για πολλαπλές επισκέψεις στη χώρα μας και διευκολύνονται οι Τούρκοι φίλοι μας, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Πάντοτε γνωρίζοντας, ότι εμείς υποκείμεθα στις προβλέψεις της γνωστής συμφωνίας Σένγκεν. Πολιτική μας επιλογή είναι να διευκολύνονται οι Τούρκοι επισκέπτες και σταδιακά να φθάσουμε σε ένα σημείο, όπου η visa θα είναι το μικρότερο εκ των προβλημάτων, που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ήδη η έκδοση μιας θεώρησης visa για επίσκεψη στην Ελλάδα από την Τουρκία δεν ξεπερνά σε χρόνο αναμονής τις 24 ώρες.

Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, τόσο σε πολυμερές όσο και σε διμερές επίπεδο. Και κάτι κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν θεωρούμε την Τουρκία ανταγωνιστική χώρα στο πεδίο του τουρισμού. Αντίθετα πιστεύουμε, ότι σε ένα βαθμό οι πολιτικές μας μπορούν και να αλληλοσυμπληρώνονται. Σε πρόσφατες συμμετοχές μου σε διεθνή τουριστικά φόρα, όπως στο Νέο Δελχί και την Κίνα, δημόσια είπα, ότι οι πρώτοι που χαίρονται, εάν η Τουρκία πηγαίνει καλά τουριστικά, είναι οι Έλληνες.

Σήμερα λοιπόν εδώ, εκφράζοντας τη βαθύτερη επιθυμία των λαών μας αλλά και τις πραγματικές προθέσεις των παραγόντων του τουρισμού και από τις δύο χώρες, θεωρώ, ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Και θα ήθελα να σκεφτούμε από κοινού, για το πώς θα μπορούσαμε να καταστήσουμε αυτό το forum, ένα ακόμα πιο ουσιαστικό εργαλείο προώθησης των συνεργιών και των προγραμμάτων μας στη βάση μια ξεχωριστής συμμαχίας ανάμεσα στις δύο χώρες, για το μέλλον του τουρισμού μας μέσα στο σκληρό, αδυσώπητο, ανταγωνιστικό, διεθνές περιβάλλον”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός κ. Koc τόνισε, ότι “εάν η Ελλάδα και η Τουρκία ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τουρισμό και τον πολιτισμό αναμφίβολα θα εξυπηρετηθούν τα κοινά συμφέροντα των δύο λαών”. Πρόσθεσε ακόμη, ότι είναι έτοιμος να χαιρετήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, να τονιστεί ότι στο Φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων των δύο χωρών, όπως και Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024