Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓιώργος Σουφλιάς: Ξεκινούν το φθινόπωρο τα τρία μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Γιώργος Σουφλιάς: Ξεκινούν το φθινόπωρο τα τρία μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Οι εργασίες για την πραγματοποίηση των τριών μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη, που αφορούν στην κατασκευή του μετρόκαι της υποθαλάσσιας αρτηρίας και στην επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου […]

Οι εργασίες για την πραγματοποίηση των τριών μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη, που αφορούν στην κατασκευή του μετρό<...>και της υποθαλάσσιας αρτηρίας και στην επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου `Μακεδονία`, θα ξεκινήσουν εντός του 2005, όπως ανακοίνωσε προχτές το βράδυ, Τρίτη 12 Ιουλίου 2005, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, στα πλαίσια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Σουφλιάς “τα τρία μεγάλα έργα, που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, θα έχουν συνολικό κατασκευαστικό κόστος 1,7 δισ. ευρώ (1 δισεκατομμύριο για το μετρό, 400 εκατομμύρια για την υποθαλάσσια και περισσότερα από 200 εκατομμύρια για την επέκταση του αεροδιαδρόμου), θα γίνουν με την μέθοδο της παραχώρησης σε ανάδοχο εταιρία και θα διαρκέσουν για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις προσφυγές που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Υπουργός εκτίμησε ότι θα ξεπεραστούν σύντομα οι νομικές διαδικασίες, προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή των τριών έργων εντός του 2005. “Μπορεί να γίνουν ενστάσεις, αλλά οι προσφυγές δεν μπορούν να σταματήσουν τα έργα” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόζω τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά επισημαίνω τις καθυστερήσεις που ζημιώνουν τις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.”.

Όσον αφορά στο μετρό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα επιλύσει τα συγκοινωνιακά προβλήματα της πόλης και αντιτάχθηκε στην πρόταση για κατασκευή τραμ. “Το έργο, που θα εκτείνεται από την Σταυρούπολη μέχρι την Καλαμαριά – έχει ήδη δημοπρατηθεί το τμήμα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, μήκους 9.600 χιλιομέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται 13 σταθμοί και 18 αυτόματοι συρμοί, οι οποίοι θα κινούνται σε δύο διαφορετικές σήραγγες – θα αποκτήσει ανάδοχο μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου”, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σουφλιάς. Το κόστος του ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και οι εργασίες του θα διαρκέσουν 6,5 χρόνια.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέρριψε τις ενστάσεις για την χρησιμότητα κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας, υπογραμμίζοντας ότι “πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα αποσυμφορίσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης”. “Σύμφωνα με μελέτη, το 2011 – 12, θα κινούνται σε αυτή περίπου 90.000 αυτοκίνητα. Φανταστείτε όλα αυτά να περνούν από το κέντρο της πόλης” είπε και πρόσθεσε “μέχρι το φθινόπωρο θέλω να πιστεύω ότι θα κλείσει η ιστορία για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και στην επικύρωση από τη Βουλή σε 2 – 2,5 μήνες. Το έργο μπορεί να αρχίσει εντός του 2005”. Το κατασκευαστικό της κόστος ανέρχεται στα 410 – 420 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 25% χρηματοδοτείται από το δημόσιο (100 εκατομμύρια). Το κόστος των διοδίων δεν θα ξεπερνά το 1 ευρώ, ωστόσο, το ποσό αυτό θα επανακαθοριστεί όταν το έργο επιστρέψει στο δημόσιο. Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “το αντίτιμο του διοδίου θα επιβαρύνει τους ίδιους τους χρήστες του έργου”.

Τέλος, για το έργο επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου `Μακεδονία` έχει ήδη προκηρυχθεί ανάδοχος και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2005, ενώ η κατασκευή του θα διαρκέσει 5,5 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά εγκαταλείπεται η πρόταση που αφορά στην κατασκευή δεύτερου αεροσταθμού, λόγω έλλειψης κονδυλίων”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024