Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΟΤ: Απτόητοι οι τουρίστες από τις τρομοκρατικές απειλές

ΠΟΤ: Απτόητοι οι τουρίστες από τις τρομοκρατικές απειλές

Απτόητοι από τις τρομοκρατικές απειλές εμφανίζονται οι τουρίστες, που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους σε κάποιο τουριστικό θέρετρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization)…

Απτόητοι από τις τρομοκρατικές απειλές εμφανίζονται οι τουρίστες, που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους σε κάποιο τουριστικό θέρετρο,<...>σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization).

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο WTO “οι πρόσφατες επιθέσεις στο τουριστικό θέρετρο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου μικρή επίδραση θα έχουν στη τουριστική κίνηση της χώρας, καθώς η συμπεριφορά των τουριστών έχει αλλάξει αισθητά τα τελευταία χρόνια απέναντι σε θέματα τρομοκρατικών απειλών, με συνέπεια ο τουρισμός να έχει γίνει πλέον πιο ευπροσάρμοστος σε ανάλογες καταστάσεις”.

“Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 γέννησαν φόβο στους τουρίστες, αλλά οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες προκάλεσαν περισσότερο αισθήματα αποστροφής στην ανθρωπότητα, παρά φόβου. Οι κοινωνίες, που αντιμετώπισαν την τρομοκρατία είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν σε βίαιες πράξεις να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους” εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας του WTO, κ. Francesco Frangialli. Όπως άλλωστε αποδεικνύει και το παράδειγμα της ασφάλειας, όσον αφορά στον τρόπο ζωής και ταξιδίων των ατόμων, τα περισσότερα εξ αυτών έχουν αποδεχτεί σήμερα το υψηλό βαθμό αβεβαιότητας τους, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

“Όπως έχουμε παρατηρήσει τελευταίως, επιθέσεις μπορούν να συμβούν παντού, χωρίς να περιορίζονται μόνο σε ξένους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Το κοινό δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να αποθαρρυνθεί από τα ταξίδια” προσθέτει ο κ. Frangialli.

Η Αίγυπτος, όπως άλλωστε και οι άλλοι αναπτυσσόμενοι τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχει σημειώσει τεράστια άνοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην τουριστική της άνθηση. Να σημειωθεί ότι το 1995 η Αίγυπτος εμφάνιζε περισσότερες από 2,9 εκατ. τουριστικές αφίξεις και από τότε σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά, που προσπάθησαν να μειώσουν αυτό το ρυθμό τουριστικής της ανάπτυξης, αλλά ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Σε κάθε ανάλογη περίπτωση πάντως, ο τουρισμός εμφανίζει μια μικρή μείωση, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέρνει και την ξεπερνά και παρουσιάζεται και πάλι ανοδικός.

Το 2004 η Αίγυπτος κατέγραψε περισσότερες από 8,1 εκατ. τουριστικές αφίξεις. Εξάλλου, ο ετήσιος ρυθμός τουριστικής της ανάπτυξης (11%) μιλάει από μόνος του. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2005 εμφάνισε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς παρουσίασε αύξηση 15,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο διάστημα μεταξύ 1995 και 2004, τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό αυξήθηκαν από 2,7 δισ. σε 6,1 δισ. δολάρια Αμερικής.

Στις 23 Ιουλίου 2005, σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στο παγκοσμίως γνωστό τουριστικό θέρετρο Sharm el-Sheikh στη περιοχή Sinai Peninsula, που στοίχισε τη ζωή σε αρκετά άτομα και τραυμάτισε άλλα τόσα, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε ξενοδοχεία και καταστήματα της περιοχής.

“Η αντίδραση ορισμένων τουριστών ήταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά από την άλλη μια μεγάλη μερίδα τουριστών αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την περιοχή, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι αφίξεις και οι κρατήσεις δωματίων. “Τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία πολιτών έχει συνειδητοποιήσει τη παγκόσμια φύση αυτών των απειλών και έχει πάψει πια να τις υπομένει. Οι άνθρωποι είναι πλέον αποφασισμένοι να μην αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειες και τη συμπεριφορά τους” υπογραμμίζει ο κ. Frangialli.

Κάποιοι αναλυτές έχουν προσπαθήσει να παρομοιάσουν τις επιθέσεις στο Sharm el-Sheikh με τις επιθέσεις στην Αιγυπτιακή πόλη Luxor τον Νοέμβριο του 1997. Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις οι επιθέσεις αποσκοπούσαν εναντίον τουριστών, υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που τις κάνουν δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία διαφοροποίησης των δύο περιπτώσεων είναι κατά τους αναλυτές το γεγονός ότι οι επιθέσεις στην πόλη Luxor είχαν εθνικό περιεχόμενο, ενώ αυτές της 23ης Ιουλίου παγκόσμιο, καθώς μπορούν, έστω και παροδικά να επηρεάσουν όλους τους προορισμούς και συνεπώς τη τουριστική κίνηση. Αξίζει, ωστόσο να επισημανθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ο τουριστικός τομέας έχει συλλέξει εμπειρίες και έχει αναπτύξει την ικανότητα του διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων κρίσεως, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να τις ξεπερνά πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, χάρη κυρίως στην συνδρομή των διάφορων παροχέων τουριστικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οι περισσότερες ταξιδιωτικές οδηγίες είχαν την καλή διάθεση να διαχωρίσουν την πληγείσα περιοχή από τους άλλους προορισμούς διακοπών της Αιγύπτου. Οι περισσότερες μάλιστα οδηγίες, συνιστούσαν στο κοινό τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας και όχι την απαγόρευση ταξιδιών προς αυτό το προορισμό ή άλλους της συγκεκριμένης χώρας. Τέλος, πολλές από αυτές τις τελευταίες οδηγίες κατεδείκνυαν στο κοινό ότι δεν πρόκειται για εθνική απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά παγκόσμια.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024