Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΔεν υπάρχει καμία ένδειξη για τρομοκρατικό κτύπημα στο ατύχημα της Helios Airways

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τρομοκρατικό κτύπημα στο ατύχημα της Helios Airways

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τρομοκρατική ενέργεια» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας ή αεροπειρατείας η συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους της εταιρίας Helios Airways

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τρομοκρατική ενέργεια» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος<...> Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας ή αεροπειρατείας η συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους της εταιρίας Helios Airways.

Ο κ. Ρουσόπουλος σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Εσωτερικών Προκοπή Παυλόπουλου, Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη και Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, εξέφρασε τη θλίψη όλων για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Στην συνέχεια ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών υπηρεσιών και την πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών.

Επίσης ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε εγκαίρως από την πρώτη στιγμή» και ότι «υπάρχει μέριμνα για την υποδοχή των συγγενών και την ψυχολογική τους υποστήριξη από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».

«Ενδελεχής έρευνα έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές και έχει ήδη βρεθεί το πρώτο μαύρο κουτί», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και έδωσε στοιχεία για το τι συνέβη από την ώρα που γνωστοποιήθηκε το συμβάν.

Όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Επικρατείας «αφού κατά τα προβλεπόμενα έγιναν συνεχείς απόπειρες επικοινωνίας με το αεροπλάνο και δεν υπήρξε ανταπόκριση, απογειώθηκαν από την Αγχίαλο δύο F-16, για να αποκτήσουν οπτική επαφή με το αεροσκάφος. Οι πιλότοι πλησίασαν σε κοντινή απόσταση ώστε να διαπιστώσουν γιατί δεν ανταποκρινόντουσαν στα σήματα τους οι κυβερνήτες του πολιτικού αεροσκάφους.

Όταν προσέγγισαν διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος, ίσως λιπόθυμος, ενώ ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του στο πιλοτήριο. Οι πιλότοι διαπίστωσαν επίσης ότι οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν ενεργοποιημένες, ενώ στην τελευταία φάση διέκριναν στο πιλοτήριο δύο άτομα, τα οποία φάνηκε ότι επιχειρούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Είναι άγνωστο αν πρόκειται περί άλλων μελών του πληρώματος ή επιβατών.

Ενημερώθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος έδωσε εντολή σε ένα ελικόπτερο SUPER-PUMA να προσεγγίσει την περιοχή της Μακρονήσου προληπτικά και δύο τορπιλάκατοι και μια φρεγάτα να κατευθυνθούν στην περιοχή νοτίως της Ευβοίας, ώστε αν πέσει στη θάλασσα να είναι κοντά τα σωστικά μέσα.

Η κατάσταση από “ύποπτο renegate” μετατράπηκε σε “renegate”, που σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι ανεξέλεγκτο και ίσως θέσει σε κίνδυνο κατοικημένη περιοχή”.

Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί κατάρριψης του μοιραίου αεροσκάφους από τα δύο F-16 λέγοντας «δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους, είπε «περιμένουμε όλοι από την αρμόδια εταιρεία να δοθεί το ιστορικό του αεροσκάφους, αν υπήρχε πρόβλημα».

Ο κ. Ρουσόπουλος εξήγησε ότι η προσέγγιση του αεροσκάφους από τα στρατιωτικά έγινε «όπως προβλέπεται από διεθνείς κανονισμούς. Όταν ένα αεροσκάφος δεν έχει ασύρματη επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, τότε πολεμικά αεροσκάφη προσεγγίζουν το αεροσκάφος και με σήματα προσπαθούν να οδηγήσουν τους κυβερνήτες στην προσγείωσή του στο αεροδρόμιο».

Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των επιβατών, λέγοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο της Κύπρου θα δώσει τα στοιχεία στην ελληνική κυβέρνηση όταν το κρίνει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024