Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

H Space Adventures προσφέρει ταξίδια στο φεγγάρι και στην Ελλάδα

Βίκυ Καραντζαβέλου - 24 Αύγουστος 2005, 00:00

Στις 10 Αυγούστου 2005, στη Νέα Υόρκη, η Space Adventures Ltd ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα εμπορικών διαστημικών πτήσεων στη μακρινή πλευρά<...>

του φεγγαριού. Η εταιρία, η οποία έχει διοργανώσει διαστημικές πτήσεις για τους πρώτους ιδιωτικούς εξερευνητές του διαστήματος, τον Αμερικανό επιχειρηματία Ντένις Τίτο και τον “πρώτο Αφρικανό στο διάστημα” Μαρκ Σάτλγουορθ, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της αποστολής που ονομάζεται DSE-Alpha, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η DSE-Alpha, η πρώτη από μια σειρά διαστημικών αποστολών που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος DSE (Deep Space Expeditions) της Space Adventures, έγινε δυνατή μέσω της μακρόχρονης συνεργασίας της εταιρίας με την Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSA) και την Επιχείρηση Πυραύλων και Διαστήματος (RSC Energia).

Για την αποστολή θα χρησιμοποιηθεί το εύρωστο διαστημόπλοιο Σογιούζ, που θα κυβερνηθεί από ένα Ρώσο κοσμοναύτη, και θα εκτοξευτεί το νωρίτερο το 2008. Δύο εμπορικές θέσεις είναι διαθέσιμες με κόστος 100.000.000 δολάρια η καθεμία. Πριν ξεκινήσει η αποστολή, θα έχουν διεκπεραιωθεί η ανάλογη έρευνα και ανάπτυξη, οι μετατροπές στο αεροσκάφος, ενώ επίσης οι απαιτούμενες επανδρωμένες και μη δοκιμαστικές πτήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί.  Νωρίτερα φέτος, και σε συντονισμό με τη Ρωσική Ομοσπονδία (FSA), η Space Adventures ανέθεσε στην RSC Energia να μελετήσει τη δυνατότητα μιας επανδρωμένης πτήσης του Σογιούζ στο φεγγάρι. Η RSC Energia πρότεινε δύο τεχνικά πραγματοποιήσιμες εναλλακτικές:

Η πρώτη είναι μια αποστολή στο φεγγάρι μέσω απευθείας συνάντησης και διασύνδεσης σε πτήση χαμηλής τροχιάς με ενός υψηλότερου επιπέδου προωστικό πύραυλο εκτόξευσης, ενώ η δεύτερη θα περιλάμβανε μια πολυήμερη επίσκεψη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), την οποία θα ακολουθούσε η διασύνδεση με τον υψηλού επιπέδου προωστικό πύραυλο εκτόξευσης. Η διάρκεια της πρώτης αποστολής θα διαρκούσε από 8-9 ημέρες, ενώ η δεύτερη αποστολή θα διαρκούσε από 9-21 ημέρες.

“Η υψηλή αξιοπιστία του Σογιούζ είναι αποτέλεσμα της συνεχούς του εξέλιξης και βελτίωσης που γεφυρώνει το χάσμα με την πρώτη δεκαετία επανδρωμένης πτήσης. Γνωρίζοντας ότι το Σογιούζ εξαρχής κατασκευάστηκε με σκοπό τις επανδρωμένες πτήσεις στο φεγγάρι, είμαστε αισιόδοξοι ότι οι μελέτες μας θα καταλήξουν σε θετικά αποτελέσματα σχετικά με τη δυνατότητα του οχήματος να πάει στο φεγγάρι”, είπε ο Anatoly Preminov, Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSA). “Οι απαιτούμενες μετατροπές που πρέπει να γίνουν στο διαστημικό αεροσκάφος είναι πολύ κατανοητές και μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτή η εμπορική αποστολή θεωρείται πολύτιμο συμπλήρωμα για τους συνολικούς στόχους της εταιρίας σχετικά με το πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων”.

Οι μελλοντικές βαθιές διαστημικές αποστολές (DSE) θα περιλαμβάνουν σεληνιακής τροχιάς και σεληνιακής επιφάνειας αποστολές. “Η Space Adventures συνεχίζει να επενδύει στην υπάρχουσα τεχνολογία και στα αναπτυξιακά έργα, προκειμένου να παρέχει ευκαιρίες διαστημικών πτήσεων σε ιδιώτες”, προσθέτει ο κ. Aντερσον. Οι συνεχείς αποστολές DSE-Alpha θα οδηγήσουν τελικά σε μια προσγείωση στο φεγγάρι”.

Πρόσφατα, ο Γκρέγκορι Όλσεν, διδάκτωρ από το New Jersey, ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, για μια δεκαήμερη επίσκεψη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η ημερομηνία παρουσίασης έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2005.

H Space Adventures, η μόνη εταιρία που έχει στείλει ιδιώτες εξερευνητές του διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), εδρεύει στο Aρλιγκτον και έχει γραφεία στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ, τη Μόσχα και το Τόκιο. Προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων μηδενικής βαρύτητας, πτήσεις με MiG, εκπαίδευση κοσμοναυτών, προγράμματα ελέγχου διαστημικών πτήσεων και κρατήσεις για μελλοντικές διαστημικές πτήσεις. Η εταιρία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top