Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για συγχώνευση Λάμψα και Αθηναίον

Βίκυ Καραντζαβέλου - 10 Απρίλιος 2000, 00:00

Σε συγχώνευση αναμένεται πιθανότατα να προχωρήσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Λάμψα και Αθηναίον, που διαχειρίζονται αντίστοιχα<...> τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Μεγάλη Βρετανία και Atheneaum Intercontinental<.>

.
Η πιθανή συγχώνευση εκτιμάται ότι αποτελεί φυσική συνέχεια της απόφασης, που ανακοίνωσε η διοίκηση στους μετόχους στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Λάμψα, για τη συμμετοχή θυγατρικών εταιριών του ομίλου Ιωάννου & Παρασκευαϊδη στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η υλοποίηση σχεδίου ριζικής ανακαίνισης του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, καθώς και η δημιουργία με το Atheneaum Intercontinental και τα άλλα ξενοδοχεία της εταιρίας, νέας αλυσίδας ξενοδοχείων υπερπολυτελείας.
Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η Αθηναίον προς τη Λάμψα, η σχέση αξιών των δύο επιχειρήσεων εκτιμάται ότι είναι 1 προς 1,95 .
Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι να εκδοθεί πιστοποιητικό ανεξαρτήτων εκτιμητών για τον προσδιορισμό εύλογης και δίκαιης Σχέσης Αξιών. Για το λόγο αυτόν έχει ανατεθεί στις ελεγκτικές εταιρείες Price Waterhouse Coοpers και Arthur Andersen να πραγματοποιήσουν από κοινού έλεγχο που θα τους επιτρέψει να καθορίσουν τη δίκαιη και εύλογη σχέση αξιών και να εκδώσουν το σχετικό πιστοποιητικό. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι η λήψη της απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑΑ.
Το Athenaum Intercontinental προβλέπεται ότι θα έχει ανακαινισθεί πλήρως έως το 2002. Παράλληλα η Αθηναίον σχεδιάζει τη μετατροπή των διατηρητέων κτιρίων του πρώην Μύλου Αλλατίνη της Θεσσαλονίκης σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Intercontinental. To έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2001 με στόχο να λειτουργήσει το 2003.
Ο κύκλος εργασιών της Αθηναίον το 1999 ανήλθε σε 9,764 δισ. δρχ. και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 2,455 δισ. δρχ.
Ο κύκλος εργασιών της Λάμψα το 1999 ήταν 5,327 δισ. δρχ. και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 620 εκατ. δρχ.
Εν τω μεταξύ, η διαδικασία αποτίμησης της εταιρίας Λάμψα από την εταιρία Αθήναιον αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο.
Τότε θα οριστεί και η τελική αναλογία των όρων ανταλλαγής. Η διαδικασία, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο και αυτό λόγω της ευρείας διασποράς των μετοχών. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 γενικές συνελεύσεις για να ληφθούν οι αποφάσεις συγχώνευσης. Οι νέοι μέτοχοι με το 26-27% της Λάμψα, θα επιδιώξουν να ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της νέας εταιρείας, δηλαδή το 50,1%.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top