Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤα ταξίδια και τις μεταφορές εξυμνεί σήμερα η παγκόσμια τουριστική κοινότητα

Τα ταξίδια και τις μεταφορές εξυμνεί σήμερα η παγκόσμια τουριστική κοινότητα

Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2005, Εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδοχεία, τουριστικές σχολές και όλη η παγκόσμια τουριστική κοινότητα. Το φετινό θέμα της γιορτής είναι `Ταξίδια και Μεταφορές: Από την φαντασία του Ιουλίου Βέρν στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα`, ενώ…

Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2005, Εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού, ταξιδιωτικοί πράκτορες,<...>ξενοδοχεία, τουριστικές σχολές και όλη η παγκόσμια τουριστική κοινότητα. Το φετινό θέμα της γιορτής είναι `Ταξίδια και Μεταφορές: Από την φαντασία του Ιουλίου Βέρν στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα`, ενώ η επιλογή της 27ης Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς σκοπός ήταν να συμπέσει με την ημερομηνία, κατά την οποία υιοθετήθηκε από τις χώρες – μέλη το Ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το 1970.

Σειρά εκδηλώσεων έχουν προγραμματίσει για τον σημερινό εορτασμό χώρες και τουριστικοί φορείς σε όλο τον κόσμο, ενώ όλα τα μουσεία και τα θέατρα θα ανοίξουν σήμερα τις πόρτες τους χωρίς χρέωση για το κοινό.

Τιμητική χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το Κατάρ, το πρώτο μέλος του Οργανισμού από Μέση Ανατολή που δέχτηκε τη τιμή αυτή. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού του Κατάρ, κ. Akbar Al Baker, “ο Οργανισμός Τουρισμού του Κατάρ έχει προτείνει την ανάδειξη της μέρας αυτής ως εξέχουσας σημασίας για τη χώρα”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ενώ για το λόγο αυτό ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, κ. Francesco Frangialli, στέλνει κάθε χρόνο το μήνυμα του.

Ειδικότερα, στο φετινό του μήνυμα ο κ. Frangialli αναφέρει τα ακόλουθα:

“Πολλά από τα φανταστικά σχέδια του Ιουλίου Βέρν έμειναν ανεκπλήρωτα μέχρι και σήμερα, αλλά μέχρι και το 1905 που πέθανε τα λόγια του είχαν μαγέψει χιλιάδες αναγνώστες και είχαν υποκινήσει χιλιάδες ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

Την εποχή του Βέρν τα διεθνή ταξίδια αποτελούσαν σε πολλές περιπτώσεις μια περιπέτεια. Σήμερα, παρόλο που πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για αναψυχή, είτε για να επισκεφτούν φίλους και συγγενείς, είτε επειδή κυνηγούν την περιπέτεια, πολλές φορές το επίπεδο των μεταφορικών μέσων (ασφάλεια, επάρκεια, συχνότητα) μειώνει την ταξιδιωτική τους ικανοποίηση.

Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά το θάνατο του Ιουλίου Βέρν εφευρέθηκαν τα δύο κύρια μέσα μεταφοράς των ανθρώπων για τα ταξίδια τους, το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν σήμερα, σε σύγκριση με την εκείνη την εποχή, καθώς τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1950 ταξίδευαν ετησίως 20 εκατ. άτομα, πέρσι 760 εκατ. άτομα και μέχρι το 2020 εκτιμάται πως ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών θα ανέλθει στο 1,6 δισ..

Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε; Ποια είναι τα όρια των ταξιδίων; Το ανθρώπινο είδος θα ικανοποιηθεί μόνο όταν τα ταξίδια στο διάστημα γίνουν πλέον διαθέσιμα και οικονομικά υποφερτά;

Τα ταξίδια, που περιγράφονταν κάποτε στα βιβλία επιστημονικής φαντασίας συγγραφέων, όπως του Ιουλίου Βέρν, σήμερα χάρη στις προόδους της τεχνολογίας και των μεταφορών αποτελούν πλέον πραγματικότητα στον 21ο αιώνα, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τα ίδια μέσα μεταφοράς με εκείνης της εποχής”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024