Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Αυξημένο κατά 51% το 3ο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας

Βίκυ Καραντζαβέλου - 17 Απρίλιος 2000, 00:00

Το χρηματοδοτικό πακέτο, που θα διατεθεί στην Κεντρική Μακεδονία<.> την ερχόμενη εξαετία, μέσω του Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000-2006 (Σ.Ε.Π.), θα είναι αυξημένο κατά 51% σε σχέση<...>

με το Π.Ε.Π. της περιόδου 1994-99.
Το Σ.Ε.Π., συνολικού προϋπολογισμού 471,8 δισ. δρχ (εκ των οποίων 420 δισ. αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη και 51,8 δισ. σε ιδιωτική συμμετοχή), καταρτίστηκε ήδη και υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο συντονιστής του προγράμματος, κ Γιαννάκης Ποτιούδης διευκρίνισε ότι 'Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης του Π.Ε.Π. ΙΙ και στην αρχή του Π.Ε.Π. ΙΙΙ, το οποίο όμως έχει ακόμη τη μορφή σχεδίου, γι' αυτό και αναφέρεται ως Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το Σ.Ε.Π. υποβλήθηκε ήδη στην Ε.Ε και εντός των ημερών θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή του με τους εκπροσώπους της Κομισιόν'.
Τη 'μερίδα του λέοντος' από το Σ.Ε.Π. 2000-2006 θα απολαύσει ο τομέας των μεταφορών, όπου θα διατεθούν περί τα 168 δισ. δρχ, έναντι 89 δισ. στο Π.Ε.Π. 1994-1999, σύμφωνα πάντα με τον κ.Ποτιούδη. Περαιτέρω, 67 δισ. θα διατεθούν για την ανάπτυξη της γεωργίας και της αλιείας, ποσό σημαντικά αυξημένο εν συγκρίσει με τα 37 δισ. του Π.Ε.Π. ΙΙ.
Ο τρίτος κατά σειρά προορισμός των κονδυλίων του Σ.Ε.Π. είναι ο τομέας της κατάρτισης και της απασχόλησης, στον οποίο αντιστοιχούν 32,5 δισ., έναντι μόλις 18 δισ. δρχ, στο διάστημα 1994-1999. Ποσό ύψους 32 δισ. δρχ θα διατεθεί για τον πολιτισμό (14 δισ. στο Π.Ε.Π. ΙΙ) και άλλα 31 δισ. δρχ προβλέπεται να κατευθυνθούν σε δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευση (έναντι 28 δισ. στο προηγούμενο Π.Ε.Π.).
Επιπλέον, 20 δισ. θα διατεθούν για το περιβάλλον (από 18 δισ), ενώ με το ποσό των 17 δισ. δρχ θα συνδράμει το Σ.Ε.Π. στην ανάπτυξη του τουρισμού (έναντι των 11 δισ.δρχ του Π.Ε.Π. ΙΙ). Τέλος, περί τα 4 δισ.δρχ θα διοχετευτούν στον τομέα της τεχνικής βοήθειας (από 3 δισ.).
Στον αντίποδα, μειωμένο κατά 1 δισ. δρχ θα είναι το ποσό που υπολογίζεται να διατεθεί από το Σ.Ε.Π. για την ενίσχυση της μεταποίησης των υπηρεσιών και της έρευνας, καθώς αυτό περιορίζεται στα 25 δισ. δρχ, έναντι 26 δισ. στο Π.Ε.Π. ΙΙ. Χαμηλότερα κονδύλια, ύψους 23,5 δισ. δρχ, θα κατευθυνθούν και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, όπου διατέθηκαν 24 δισ. στο διάστημα 1994-1999.
Στο μεταξύ, κάνοντας τον απολογισμό των δράσεων του Π.Ε.Π. ΙΙ, συνολικού ύψους 286 δισ. δρχ, ο κ.Ποτιούδης διευκρίνισε ότι από τα κονδύλια που αφορούσαν σε άμεσες επιχορηγήσεις των ΜΜΕ, επωφελήθηκαν περί τις 417 επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, 177 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν επιχορηγήσεις από την ενέργεια του Π.Ε.Π. ΙΙ, προϋπολογισμού 6,2 δισ. δρχ, που αφορούσε στην ολοκληρωμένη υποστήριξη ΜΜΕ, με τριετή τουλάχιστον λειτουργία και μέσο ετήσιο τζίρο ύψους 70 εκατ. δρχ.
Περαιτέρω, 36 επιχειρήσεις συμπεριλήφθηκαν στην ενέργεια 'Επιχειρηματικές Τεχνοδιαγνώσεις', προϋπολογισμού 150 εκατ. δρχ. Άλλες 27 ΜΜΕ, με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατ., εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στην ενέργεια 'Εφαρμογές Βιομηχανικής Πληροφορικής', συνολικού ύψους 1,75 δισ.
Σε 117 ανήλθαν οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από την ενέργεια 'Χειροτεχνικές-Βιοτεχνικές Επενδύσεις μη γεωργών στην ύπαιθρο', προϋπολογισμού 2,9 δισ. δρχ. Η εν λόγω δράση του Π.Ε.Π. ΙΙ απευθυνόταν σε ΜΜΕ με τόπο εγκατάστασης ορεινές, μειονεκτικές ή φθίνουσες βιομηχανικά περιοχές, καθώς επίσης και σε εταιρίες εγκατεστημένες σε οικισμούς μικρότερους των 10.000 κατοίκων. Τέλος, 60 ΜΜΕ έκαναν χρήση της ενέργειας 'Αγροτουρισμός', ύψους 2,728 δισ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top