Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΧρυσούλα Σιφουνιού: Προϋπόθεση για την κάθε είδους ανάπτυξη των νησιών η καλή συγκοινωνία

Χρυσούλα Σιφουνιού: Προϋπόθεση για την κάθε είδους ανάπτυξη των νησιών η καλή συγκοινωνία

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά και τους Υπουργούς Μεταφορών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,κ.κ. Μιχάλη Λιάπη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Αριστοτέλη Παυλίδη αντίστοιχα, έστειλε την […]

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά και τους Υπουργούς Μεταφορών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,<...>κ.κ. Μιχάλη Λιάπη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Αριστοτέλη Παυλίδη αντίστοιχα, έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Έπαρχος Καλύμνου, κ. Χρυσούλα Σιφουνιού σχετικά με το θέμα των συγκοινωνιών των νησιών.

“Η σύνδεση των νησιών” υπογραμμίζει η κ. Σιφουνιού, “με το εθνικό κέντρο όσο και με τα περιφερειακά αστικά κέντρα και μεταξύ των νησιών είναι αδήριτη ανάγκη, αναμφισβήτητο δικαίωμα των κατοίκων των ακριτικών νησιών και υποχρέωσή της πολιτείας προς αυτούς”.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Έπαρχος Καλύμνου, όπως αποκαλύπτει η τοπική εφημερίδα `Δημοκρατική`, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Με αγωνία οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας, παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Ήδη τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα που ανέκυψαν στην ακτοπλοϊκή μας σύνδεση. Τα δρομολόγια συρρικνώθηκαν τραγικά και οι επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα είναι ορατές.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο καθόλου ευχάριστο ενδεχόμενο: να διακοπεί και η αεροπορική σύνδεση των νησιών. Από τα νησιά της Επαρχίας μας, η Λέρος και η Αστυπάλαια, που διαθέτουν μικρά αεροδρόμια, εξυπηρετούνται σήμερα με τα ελικοφόρα αεροπλάνα της Ολυμπιακής. Επίσης το αεροδρόμιο της Καλύμνου, μετά από 20 χρόνια αναμονής και προσπαθειών, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του και όλοι οι κάτοικοι του νησιού αναμένουν να λειτουργήσει και να αμβλύνει τα προβλήματα της συγκοινωνίας.

Όπως και σεις γνωρίζετε, η καλή συγκοινωνία είναι προϋπόθεση για την κάθε είδους ανάπτυξη των νησιών. Η άρση της απομόνωσης των νησιών, καθώς και η άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί η γεωγραφική ασυνέχεια του χώρου, είναι προτεραιότητες που τέθηκαν από την Πολιτεία. Αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιδιαιτερότητες, που πρέπει να αντιμετωπισθούν στα πλαίσια του στόχου σύγκλισης όλων των περιοχών της και ενισχύθηκαν με σημαντικούς πόρους οι αναγκαίες δράσεις. Τεράστια κονδύλια δόθηκαν για να γίνουν λιμάνια και αεροδρόμια στα νησιά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τώρα όμως που έχουμε λιμάνια δεν έχουμε πλοία!

Έχουμε επιτέλους αεροδρόμια, αλλά αναρωτιόμαστε αν θα έρχονται αεροπλάνα!
Η σύνδεση των νησιών με το εθνικό κέντρο, όσο και με τα περιφερειακά αστικά κέντρα και μεταξύ των νησιών είναι αδήριτη ανάγκη, αναμφισβήτητο δικαίωμα των κατοίκων των ακριτικών νησιών και υποχρέωση της πολιτείας προς αυτούς.

Θεωρούμε ότι κάποιες επιλογές, όταν είναι μάλιστα εθνικής σημασίας, δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο στην ψυχρή σχέση κόστους – οφέλους, δεν μπορούν να προκύψουν ως συμπεράσματα μιας οικονομοτεχνικής μελέτης και σαφώς δεν πρέπει να περιμένουμε να τις πάρουν κάποιοι άλλοι για μας.

Για το λόγο αυτό ζητούμε, ανεξάρτητα από τα ποια θα είναι η απόφασή σας για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, να δείξετε τη δέουσα ευαισθησία και να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη αεροπορική κάλυψη των νησιών μας.

Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί για μια ακόμη φορά να βρεθούμε στο έλεος ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και να εξαρτάται η επιβίωση και η ανάπτυξή μας από αυτά. Ευελπιστούμε ότι δε θα το επιτρέψετε”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024