Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίWWF: Με εξαφάνιση απειλούνται οι χελώνες Caretta – Caretta στη Ζάκυνθο εξαιτίας του τουρισμού

WWF: Με εξαφάνιση απειλούνται οι χελώνες Caretta – Caretta στη Ζάκυνθο εξαιτίας του τουρισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντολόγοι της WWF για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ),επισημαίνοντας πως “ο τουρισμός της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό […]

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντολόγοι της WWF για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ),<...>επισημαίνοντας πως ο τουρισμός της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό τις χελώνες Caretta – Caretta, που κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζουν τις παραλίες του νησιού για την αναπαραγωγή τους. Να σημειωθεί ότι περίπου 800 – 1.100 χελώνες εμφανίζονται το καλοκαίρι στο νησί.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντολογική οργάνωση WWF, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει ελάχιστα, ώστε να αποτρέψουν την εξόφθαλμη υποβάθμιση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου το 2005, καθώς τοπικοί επιχειρηματίες έχουν τοποθετήσει στις παραλίες εκατοντάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια, ενώ πολλά είναι και τα αυθαίρετα μπαρ, οι ταβέρνες και οι χώροι στάθμευσης που λειτουργούν παράνομα στη περιοχή. Ακόμη, σκάφη κινούνταν και αγκυροβολούσαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στις απαγορευμένες ζώνες, ενώ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και άλογα έκαναν διαρκώς βόλτες στους αμμόλοφους.

“Η έλλειψη φύλαξης κατά το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν, αλλά και η ελλιπέστατη επιβολή του νόμου επέτρεψαν”, όπως καταγγέλλει η WWF, “στους τουρίστες να `πειράζουν` τις χελώνες που φώλιαζαν και τη νύχτα”.
Να υπενθυμιστεί ότι το 2002, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς έχει αποτύχει να προστατέψει αποτελεσματικά τις χελώνες στη Ζάκυνθο, που προστατεύεται νομικά ως Θαλάσσιο Πάρκο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την απόφαση της για παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο.

“Παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της νέας προέδρου του Φορέα Διαχείρισης στη Ζάκυνθο, η συνολική εικόνα που παρουσίαζε το Θαλάσσιο Πάρκο το καλοκαίρι ήταν απαράδεκτη, σχολιάζει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας. “Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις επανειλημμένες κλήσεις για επείγουσα δράση, ώστε να σταματήσει η καταστροφή μιας από τις πιο σημαντικές αποικίες της χελώνας στη Μεσόγειο. Δυστυχώς και στις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη”, προσθέτει ο κ. Καραβέλλας.

Το WWF καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα κτήρια, να αποκαταστήσει την παράκτια ζώνη και να παρέχει στο ΕΘΠΖ την απαραίτητη στήριξη, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Καλεί, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει συγκεκριμένες απαιτήσεις και ξεκάθαρα πρότυπα, με τα οποία οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν, όπως επίσης και να επιβάλει στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία απειλούμενων ειδών, όπως συμβαίνει στη περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024