Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

ΙΤΕΠ: Στο 7% η φετινή αύξηση τουριστών στην Ελλάδα

Θοδωρής Κουμέλης - 24 Μάιος 2000, 00:00

Το 1999 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καλό τουριστικό έτος, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η παρουσία δύο παραγόντων, οι οποίοι συνήθως λειτουργούν<...>

αποτρεπτικά όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών. Απεδείχθη, πράγματι, εντυπωσιακή η δυναμική ζητήσεως του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αφού πραγματοποίησε αύξηση της τάξεως του 10%, στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησαν η επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και οι σεισμοί στην Αττική. Πιθανότατα ο αριθμός των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το 1999 έχει υπερβεί τα 12,5 εκατ. ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΤΕΠ καθηγητής κ. Παναγιώτης Παυλόπουλος στην παρουσίαση της 9ης μελέτης του Ινστιτούτου.
Όπως επισημάνθηκε και στην προηγούμενη έκθεση του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (

ΙΤΕΠ<.>

), η αύξηση αυτή αποτελεί μέσον όρο πολύ μεγάλης αυξήσεως σε ορισμένους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Επτάνησα) και στασιμότητας ή και μειώσεως σε προορισμούς τροφοδοτημένους κυρίως από οδικό τουρισμό (Β. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα).
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, το 2000 εκτιμάται ότι θα είναι επίσης καλό τουριστικό έτος. Ο ρυθμός αυξήσεως, όμως, θα παρουσιάσει πιθανώς σημαντική επιβράδυνση, οφειλόμενη στις ασυνήθως μεγάλες αυξήσεις κατά το 1999 αφίξεων από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και χώρες της Β. Ευρώπης, που αποτελούν παραδοσιακές χώρες προελεύσεως τουριστών στη χώρα μας. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις όχι μόνο καθ' όσον αφορά στους προορισμούς αλλά και αναφορικώς προς τις χώρες προελεύσεως.
Καθ' όσον αφορά στους προορισμούς, η Δωδεκάνησος, η Κρήτη, τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και η Επτάνησος, πιθανότατα θα παρουσιάσουν σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό αυξήσεως, συν τοις άλλοις, και λόγω πιθανότατα ανεπάρκειας της προσφοράς κλινών κατά τους μήνες αιχμής (τουλάχιστον για ορισμένους από τους εν λόγω προορισμούς). Αντιθέτως οι περιοχές που δέχονται τον κύριο όγκο των διακινουμένων θαλασσίως και οδικώς τουριστών θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση. Μεταξύ των περιοχών που πιθανότατα θα ευνοηθούν θα είναι και η περιοχή της πρωτεύουσας, η οποία ταλαιπωρήθηκε το 1999 λόγω Κοσσόβου και σεισμών. Ίσως, πρέπει, να επισημανθεί ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεως της τουριστικής ζητήσεως από κατοίκους του Ην. Βασιλείου θα είναι λογικώς μικρότερη έναντι της Γερμανίας και ορισμένων χωρών της Β.Α. Ευρώπης.
Με βάση τις εξελίξεις του παρελθόντος έτους και παρά τη βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως των χωρών της ΕΕ, αλλά και των νέων ευρωπαϊκών χωρών προελεύσεως τουριστών, εκτιμάται ότι η αύξηση κατά το τρέχον έτος δεν θα υπερβεί το 7%, που θεωρούμε ως αισιόδοξο σενάριο. Ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθεί τη χώρα μας, βάσει της ανωτέρω προβλέψεως, εκτιμάται σε 13,0 - 13,3 εκατ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top