Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

UNWTO: Αριθμό - ρεκόρ σημείωσαν το 2005 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως

Θοδωρής Κουμέλης - 25 Ιανουάριος 2006, 00:00

Την ανοδική πορεία του 2004 συνέχισε ο τουρισμός και το 2005, παρά τα τραγικά συμβάντα που συνέβησαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization - UNWTO), που ανακοινώθηκαν χτες, Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2006...

Την ανοδική πορεία του 2004 συνέχισε ο τουρισμός και το 2005, παρά τα τραγικά συμβάντα που συνέβησαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία<...>

του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organization - UNWTO), που ανακοινώθηκαν χτες, Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2006. Ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων ξεπέρασε παγκοσμίως για πρώτη φορά τα 800 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,5%.

Παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις φυσικές καταστροφές, τις επιπτώσεις από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και την μακρά περίοδο των ισχυρών τυφώνων, η τουριστική ανάκαμψη, που άρχισε το 2004, συνεχίστηκε σταθερά και το 2005. Αν και οι επιδράσεις των παραπάνω γεγονότων ήταν εμφανείς σε τοπικό και βραχυπρόθεσμο επίπεδο, δεν επηρέασαν ωστόσο ουσιαστικά την παγκόσμια κίνηση.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία από πολλούς προορισμούς, που συμπεριλαμβάνονται στο Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO για τον μήνα Ιανουάριο, προκύπτει ότι ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2005 εκτιμάται στα 808 εκατομμύρια, σε αντίθεση με τα 766 εκατομμύρια το 2004.

Όπως σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, κ. Francesco Frangialli, “ο κλάδος του τουρισμού επέδειξε σημαντική αντοχή τα τελευταία χρόνια. Παρά το πολυτάραχο περιβάλλον που ζούμε σήμερα, οι προορισμοί κατέγραψαν παγκοσμίως περισσότερες από περίπου 100 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις μεταξύ του 2002 και του 2005”.

Προβλέψεις για το 2006


Η ανοδική πορεία του τουρισμού αναμένεται να συνεχιστεί και το 2006, γεγονός που αποδίδεται στην πολύ καλή πορεία της οικονομίας, η οποία εκτιμάται πως θα συνεχιστεί επίσης, και ειδικότερα από τις αισιόδοξες προοπτικές που δημιουργούνται για τις οικονομίες της ευρωζώνης, με έμφαση στην πολύ σημαντική αγορά της Γερμανίας.

Ωστόσο, τρεις κύριοι αστάθμητοι παράγοντες θα παραμείνουν σημαντικοί για τον τουρισμό και το 2006. Αρχικά, είναι πιθανό η τρομοκρατία να συνεχίσει να είναι παρούσα και την καινούργια χρονιά. Όμως, η εμπειρία δείχνει πως οι επιδράσεις της είναι περιορισμένες και μικρής διάρκειας. Οι ταξιδιώτες γενικά αναλαμβάνουν το ρίσκο και δεν πτοούνται από τις εξωτερικές απειλές. Δεύτερον, οι ανοδικές ενεργειακές τιμές και ο πληθωρισμός ίσως τελικά αλλάξουν το οικονομικό σκηνικό. Αυτό δεν υπήρξε πρόβλημα έως τώρα, καθώς η πορεία των τιμών ακολουθούσε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την μεγάλη ζήτηση για ενέργεια. Στην περίπτωση όμως που η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας, τότε η τουριστική βιομηχανία μπορεί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την επίδραση.

Τέλος, η πιθανή εξάπλωση της γρίπης των πτηνών μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον κλάδο του τουρισμού. Η γρίπη των πτηνών ήταν γνωστή στον κόσμο για αρκετά χρόνια και μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη στα πτηνά και σε ελάχιστες περιπτώσεις σε ανθρώπους, που ζουν κοντά σε μολυσμένα ζώα. “Μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων και είναι δύσκολο να πούμε εάν, πότε και που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο” όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ο UNWTO. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν τα σχέδια ταξιδίων, στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι εκδοθείσες συστάσεις από τις εθνικές και τοπικές υγειονομικές και κτηνοτροφικές αρχές.

“Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος” υπογραμμίζει ο κ. Frangialli. “Αυτό που μπορούμε να κάνουμε” καταλήγει “είναι να παρακολουθούμε την κατάσταση και να προετοιμαστούμε για την περίπτωση εξάπλωσης της νόσου”. “Παρά τις τωρινές αβέβαιες καταστάσεις είμαι πεπεισμένος πως ο παγκόσμιος τουρισμός θα αντέξει στους κινδύνους και θα τους ξεπεράσει.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top