Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

ΠΟΞ: Να επαναπροσδιοριστούν οι περιοχές όπου επιδοτούνται οι νέες ξενοδοχειακές κλίνες

Θοδωρής Κουμέλης - 29 Μάιος 2000, 00:00

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ΠΟΞ<.> προτείνει τον επαναπροσδιορισμό των περιοχών στις οποίες<...>

οι νέες ξενοδοχειακές κλίνες ενισχύονται με επιχορήγηση και επιδότηση επιτοκίου. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας μας έχει βελτιωθεί σημαντικά η συγκοινωνιακή και η τουριστική υποδομή, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Εντούτοις δεν υφίσταται επαρκής αριθμός καταλυμάτων υψηλών κατηγοριών που να ικανοποιεί τη υφιστάμενη ζήτηση. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τις περιοχές της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Νάξου, που αναπτύχθηκαν ως τουριστικοί προορισμοί με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με τους υπόλοιπους κλασσικούς προορισμούς θερινών διακοπών. Σήμερα στις περιοχές αυτές δεν επιδοτείται η δημιουργία νέων κλινών. Η τουριστική ζήτηση ικανοποιείται από νέες κλίνες Γ' κατηγορίας και πληθώρα αγροτουριστικών καταλυμάτων ή επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων και δεν δημιουργούνται μονάδες ανωτέρων κατηγοριών, που θα συμβάλουν στην βελτίωση της εικόνας των συγκεκριμένων προορισμών.
Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές, συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι περιορισμού του ρυθμού αύξησης της προσφοράς νέων κλινών.
Με το νόμο 2778 του ‘99 δόθηκε παράταση στο ισχύον καθεστώς μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2000 προκειμένου να προλάβει το ΥΠΕΘΟ να επεξεργαστεί σχέδιο ρύθμισης, με το οποίο θα επανακαθοριστούν οι περιοχές της χώρας μας.
Επειδή ο βέλτιστος αριθμός κλινών σε τοπικό επίπεδο προσδιορίζεται από πληθώρα παραγόντων, οι ξενοδοχειακοί φορείς προτείνουν να επαναχωροθετηθούν οι περιοχές, στις οποίες δεν ενισχύονται με επιχορήγηση και επιδότηση επιτοκίου οι νέες κλίνες, με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις που θα κληθεί να καταθέσει το ΞΕΕ, η ΠΟΞ και οι Τοπικές Ξενοδοχειακές Ενώσεις για την περιοχή του ενδιαφέροντος τους. Πάντως θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο πρωταρχικός σκοπός του Αναπτυξιακού Νόμου πρέπει να είναι:

Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού για το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ο κύριος όγκος των χρηματοδοτικών πόρων και
Ο εμπλουτισμός της προσφοράς μέσω της χρηματοδότησης ειδικών έργων τουριστικής υποδομής που συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γήπεδα αθλοπαιδιών, πισίνες, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες και άλλα.

Για τη δημιουργία νέων κλινών στις κορεσμένες περιοχές, θα πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς.
Στις μη κορεσμένες τουριστικά περιοχές, στις οποίες δεν έχουν εφαρμογή τα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου, θα πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας, Α' και Β' κατηγορίας με την χρήση μόνο αφορολόγητων αποθεμάτων.
Και τέλος, σε περιοχές μέσης και χαμηλής τουριστικής δραστηριότητας, που ενδεχομένως θα επανενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για δημιουργία νέων κλινών, θα πρέπει να επιδοτηθεί μόνο η ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας, Α' και Β' τάξης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top