Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΒιβλιογραφίαΜε νέα έκδοση ο πολιτιστικός οδηγός `Διαδρομή στην Ιστορία της Αθήνας`

Με νέα έκδοση ο πολιτιστικός οδηγός `Διαδρομή στην Ιστορία της Αθήνας`

Τη νέα έκδοση του πολιτιστικού οδηγού με τίτλο `Διαδρομή στην Ιστορία της Αθήνας` παρουσίασε την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006, η Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου…

Τη νέα έκδοση του πολιτιστικού οδηγού με τίτλο `Διαδρομή στην Ιστορία της Αθήνας` παρουσίασε την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2006,<...>η Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη “πρόκειται για μια εξαιρετική εκδοτική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών. Η έκδοση πραγματοποιείται με την επιμέλεια του `Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού`”.

Συγκεκριμένα, η Δήμαρχος Αθηναίων στην παρουσίαση της νέας έκδοσης ανέφερε τα ακόλουθα:

“Η επιτυχημένη διάθεση του Οδηγού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων συνοδεύθηκε από ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Τα σχόλια αυτά αποτέλεσαν το έναυσμα για να επιδιώξουμε την κυκλοφορία του τίτλου με εμπορικούς όρους και με σύγχρονες μεθόδους προώθησής του, προς όφελος του Δήμου.

Ο Οδηγός κυκλοφορεί ήδη στην Ελληνική γλώσσα και μπορεί ο κάθε πολίτης να τον βρει στα βιβλιοπωλεία. Σύντομα όμως θα διατίθεται στην Αγγλική, την Γαλλική και την Γερμανική γλώσσα, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σ` αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδοτικό οίκο `Ερευνητές` για την ανάληψη της εκτύπωσης και διάθεσης του τίτλου και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η πολύτιμη εμπειρία τους στον εκδοτικό χώρο θα συμβάλει σημαντικά στην επιτυχημένη προώθηση του συναρπαστικού και χρήσιμου αυτού πολιτιστικού οδηγού.

Ο οδηγός `Διαδρομή στην Ιστορία της Αθήνας` αποτελεί την πληρέστερη, ίσως, εκδοτική προσπάθεια για την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου και των πολιτιστικών χώρων και μνημείων της πόλης μας. Με υψηλή αισθητική, με ευχάριστο ύφος και με ιδιαιτέρως εμπεριστατωμένα κείμενα, ο Οδηγός παρέχει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία και να ταξιδέψει στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας μέσα από 12 ιστορικές διαδρομές.

Οι 12 διαδρομές παρουσιάζουν τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και διάφορα ιστορικά γεγονότα που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της και έκριναν την πορεία των Αθηνών. Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, επίτευγμα του συγκεκριμένου βιβλίου είναι το γεγονός ότι, μέσα απ` τις σελίδες του, ανακαλύπτει κανείς όλες εκείνες τις όμορφες πτυχές της Αθήνας που μένουν ακόμα κρυφές στους επισκέπτες – και ίσως σε πολλούς από εμάς. Πρόσωπα, κτίρια, γεγονότα και μνημεία της πόλης μας, ξεδιπλώνονται μέσα από την διαδρομή στην ιστορία της Αθήνας και πλαισιώνονται από πλούσιο εποπτικό υλικό και από υψηλού επιστημονικού επιπέδου κείμενα.

Ο οδηγός αποτέλεσε επίσης την βάση για τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάδειξης του ιστορικού πλούτου της πόλης. Ενός προγράμματος με τον ίδιο τίτλο, το οποίο θα πλαισιώνεται από οργανωμένες ξεναγήσεις επί των 12 διαδρομών του οδηγού.

Η αποτελεσματική προβολή του αθηναϊκού πολιτισμού απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της πόλης και σχεδιασμό παντός είδους ποιοτικών ενεργειών. Η έκδοση του οδηγού `Διαδρομή στην Ιστορία της Αθήνας` είναι ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θέτει νέες βάσεις για ανάλογες πρωτοβουλίες, αποτελεί ένα παράθυρο στη γνώση και ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε επισκέπτη της πόλης, Έλληνα ή ξένο.

Κατά τη συγγραφή του οδηγού, κύριο μέλημα μας ήταν η πληροφορία να δοθεί με τρόπο κατανοητό και ευχάριστο χωρίς να χάνει την επιστημονική της υπόσταση. Έτσι, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε λιγότερη λεπτομέρεια και να προστεθούν ανεκδοτολογικά στοιχεία, που ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης, όπως το ρομάντζο του Λόρδου Βύρωνα στου Ψυρρή, ή το γεγονός ότι στον `Αγιο Ελισαίο έψαλλε ο Παπαδιαμάντης, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να γράψουμε για το μεγάλο μας συγγραφέα και για τα λιγότερο γνωστά στοιχεία της ζωής του, που είναι παράλληλα και στοιχεία της ζωής της πόλης.

Φροντίσαμε με σχετικά οπτικά και κειμενικά γλωσσάρια να βοηθήσουμε τον αναγνώστη. Ειδικά για τον οδηγό, δημιουργήθηκαν σχέδια που δίνουν στο χρήστη μια σύντομη εξήγηση των αρχιτεκτονικών τύπων της κάθε εποχής.

Η πληροφορία βέβαια αποτελεί το ένα σκέλος του οδηγού. Η εικονογράφηση είναι αυτή που ολοκληρώνει την παρουσίασή της. Ο οδηγός έχει πάνω από 1.000 φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες τραβήχτηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. Βέβαια η σωστή συναρμολόγηση όλων αυτών των στοιχείων σε έναν εύχρηστο και ευχάριστο οδηγό είναι το Α και το Ω. Το μάτι του καλλιτεχνικού υπεύθυνου και η υπομονή των συνεργατών για το στήσιμο, ήταν αυτά που συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. Πρωτότυπες φωτογραφίες που ξεκουράζουν το μάτι, ενδιαφέρουσα οπτική γωνιά της εικόνας, ισορροπία στη σελίδα, και μια σειρά άλλων λεπτομερειών, κάνουν τον οδηγό αυτό, μοναδικό εργαλείο στην εξερεύνηση της πόλης των Αθηνών αλλά και έκδοση που, όπως αποδείχθηκε, αποζητά κανείς να έχει.

Ελπίζω ότι η επανέκδοση του οδηγού, θα γνωρίσει τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης έκδοσης και ότι πάντα θα δίνονται ευκαιρίες ώστε να πραγματοποιούνται δημιουργικές συλλογικές προσπάθειες που θα αναδεικνύουν το χρώμα και την ιστορία της πόλης των Αθηνών”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024