Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΥπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Σλοβενίας και Ελλάδας για τις θαλάσσιες λεωφόρους

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Σλοβενίας και Ελλάδας για τις θαλάσσιες λεωφόρους

Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και ειδικότερα στην ανάπτυξη θαλάσσιων λεωφόρων υπέγραψαν πρόσφατα η Σλοβενίακαι η Ελλάδα, στα πλαίσια της Υπουργικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα με θέμα `Θαλάσσιες […]

Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και ειδικότερα στην ανάπτυξη θαλάσσιων λεωφόρων υπέγραψαν πρόσφατα η Σλοβενία<...>και η Ελλάδα, στα πλαίσια της Υπουργικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα με θέμα `Θαλάσσιες λεωφόροι – Προετοιμάζοντας το Μέλλον`. Στη Διάσκεψη, η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jacques Barrot, και του Σλοβένου Υπουργού Μεταφορών, κ. J. Bozic, συμμετείχαν Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και υψηλοί αξιωματούχοι από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, κ. Γεώργιο Βλάχο, και το Διευθυντή Λιμενικής Πολιτικής, Πλοίαρχο ΛΣ (Τ) Ιωάννη Πρωτόπαπα.

Σκοπός της Διάσκεψης ήταν η ανάδειξη της σημασίας των θαλάσσιων λεωφόρων για την ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και την εκτροπή φορτίων από το οδικό δίκτυο στη θάλασσα. Κατά τη Διάσκεψη, προωθήθηκαν θέματα που άπτονται της μελλοντικής ανάπτυξης των θαλάσσιων λεωφόρων, της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της χρηματοδότησης των έργων.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, κ. Βλάχος, τόνισε την πολιτική βούληση της χώρα μας για την άμεση ανάπτυξη της θαλάσσιας λεωφόρου της Ανατολικής Μεσογείου και των λιμένων, που την εξυπηρετούν, και κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να συμμετέχουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, παρουσιάσθηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τα Κράτη-Μέλη για την ανάπτυξη των θαλάσσιων λεωφόρων. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας έχει αναπτύξει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας για την ανάπτυξη των θαλάσσιων λεωφόρων με την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα.
  • Υποβολή πρότασης για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Διευρωπαϊκών Διαδρόμων Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδος – Κύπρου – Ιταλίας – Μάλτας – Σλοβενίας), που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον επισημάνθηκε ότι για την ενίσχυση της συνεργασίας των παραπάνω χωρών, τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και την αλληλοϋποστήριξη των θέσεων στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθείται από την Ελλάδα η δημιουργία ενός Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για τις θαλάσσιες λεωφόρους.

Η Σλοβενία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, αναγνωρίζοντας τις επιτυχημένες Ελληνικές πρωτοβουλίες, προχώρησε στην υπογραφή αντίστοιχου Μνημονίου με τη χώρα μας. Ανάλογο ενδιαφέρον για την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με τη χώρα μας, καθώς επίσης και για τη συμμετοχή τους στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Διευρωπαϊκών Διαδρόμων Ανατολικής Μεσογείου, εκδήλωσαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Τέλος, οι εκπρόσωποι της Πορτογαλίας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία μεταξύ ελληνικών και πορτογαλικών λιμένων.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης, εκφράσθηκε η πολιτική βούληση όλων των πλευρών για την άμεση υλοποίηση των στόχων. Τα συμπεράσματα της Υπουργικής Διάσκεψης μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

  • Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου και θα προσφέρουν μια σημαντική δυναμική στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.
  • Οι θαλάσσιες λεωφόροι αποτελούν μια νέα φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών και θα προσφέρουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά φορτίων από το οδικό δίκτυο στη θάλασσα.
  • Για την ανάπτυξη των θαλασσίων λεωφόρων απαιτείται η δημιουργία υψηλής ποιότητας λιμένων, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες συνδυασμένων μεταφορών και υπηρεσίες logistics.
  • Οι εργασίες της Διάσκεψης απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα και στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ. Βλάχος επισκέφθηκε το Ελληνικό Προξενείο της Τεργέστης και μεταξύ άλλων συζήτησε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πλοία, τα οποία δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο διάδρομο της Αδριατικής, περιοχής αρμοδιότητας Κροατίας, για την επίλυση των οποίων θα ληφθούν από ελληνικής πλευράς όλες οι ενδεικνυόμενες πρωτοβουλίες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024