Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςRob Franklin: Οι φυσικές καταστροφές και τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για τον τουρισμό

Rob Franklin: Οι φυσικές καταστροφές και τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για τον τουρισμό

“Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει χωρίς ο τουριστικός τομέας να έχει υποστεί καταστροφές ή κρίσεις (Σαρς, πόλεμος στο Ιράκ, βομβαρδισμοί στο Μπαλί,την Μαδρίτη και το Λονδίνο, τσουνάμι, τυφώνες Κατρίνα […]

“Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει χωρίς ο τουριστικός τομέας να έχει υποστεί καταστροφές ή κρίσεις (Σαρς, πόλεμος στο Ιράκ, βομβαρδισμοί στο Μπαλί,<...>την Μαδρίτη και το Λονδίνο, τσουνάμι, τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα, σεισμός στο Πακιστάν) έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2001 στις Η.Π.Α.”, όπως ανέφερε ο CEO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, κ. Rob Franklin, στα πλαίσια του Συνεδρίου IPK, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Πίζα.

Παράγοντες, όπως οι παραπάνω, βραχυπρόθεσμα και τοπικά περιορίζουν την ζήτηση ταξιδίων για τους συγκεκριμένους προορισμούς, όπως κατέδειξε η ανάλυση του IPK International, που συμπεριλαμβάνεται στην μελέτη για τις ταξιδιωτικές τάσεις της ITB (ITB World Travel Trend Report). Από την άλλη, αναφορικά με τις συνήθειες των ταξιδιωτών, τονίστηκε ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι ταξιδιώτες αποδέχονται τους κινδύνους και συμβιβάζονται με το ενδεχόμενο ύπαρξης τους. Για αυτό το λόγο μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Franklin, οι ταξιδιώτες, όπως δείχνουν και οι τάσεις, αφού έχουν ενημερωθεί για το τι συμβαίνει γύρω τους, καθυστερούν τις κρατήσεις τους, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερο μέσω του internet.

Με την άποψη ότι οι φυσικές καταστροφές και τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για τον τουρισμό του κ. Franklin, συμφώνησε και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), κ. Francesco Frangialli.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου κατέδειξαν πως τα τσουνάμι ή οι τυφώνες δεν έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τουρισμό, αν και για μικρό χρονικό διάστημα οι αφίξεις στην πληγείσα περιοχή παρουσιάζονται δραματικά μειωμένες. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στις εργασίες του συνεδρίου, οι επιπτώσεις από φαινόμενα φυσικών καταστροφών είναι εμφανέστερες και πιο εύκολα προβλέψιμες, από ότι στις περιπτώσεις επιδημιών, καθώς τότε λαμβάνονται υπόψιν και συναισθηματικοί παράγοντες, που είναι δυσκολότερα προβλέψιμοι. Για αυτό το λόγο, οι επιδημίες αποτελούν και την μεγαλύτερη απειλή για τον τουρισμό, όπως τόνισαν οι σύνεδροι.

Αναφορικά με την συμπεριφορά των ταξιδιωτών απεδείχθη πως πέρα από τη διάρκεια μιας απειλής και τις σχετικές εκδοθείσες ταξιδιωτικές οδηγίες και συστάσεις από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, σημαντικό ρόλο επηρεασμού των ταξιδιωτών και συνεπώς των κρατήσεων τους, παίζει και η κάλυψη του θέματος από τα media. Συνεπώς, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κρίσεων κρίνεται απαραίτητη η σωστή προβολή του θέματος και η ύπαρξη ικανών ταξιδιωτικών πρακτόρων, που θα βοηθήσουν τους επισκέπτες των συγκεκριμένων περιοχών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη ITB World Travel Trend Report, που περιλαμβάνει αναλύσεις για κάθε περιοχή χωριστά, θα παρουσιαστεί στις 10 Μαρτίου 2006, στα πλαίσια του ITB Convention Market Trends & Innovations.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024