Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΑυστηρότεροι οι κανόνες για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών

Αυστηρότεροι οι κανόνες για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών

Αυστηρότερους κανόνες για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών θέτει το Υπουργείο Παιδείας, με πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού, κ. Γιώργου Καλού, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται πιο απαιτητικές διαδικασίες για την επιλογή των ταξιδιωτικών γραφείων…

Αυστηρότερους κανόνες για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών θέτει το Υπουργείο Παιδείας, με πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού, κ. Γιώργου Καλού,<...>σύμφωνα με την οποία προβλέπονται πιο απαιτητικές διαδικασίες για την επιλογή των ταξιδιωτικών γραφείων, ενώ διευρύνονται παράλληλα και τα μέλη, που θα συγκροτούν την επιτροπή επιλογής των γραφείων.

Ακόμα, όπως αναφέρει, η εφημερίδα `Τα Νέα`, μεγαλώνει και η αναλογία των συνοδών – καθηγητών προς τους μαθητές, καθώς από 1 καθηγητής για 40 μαθητές, που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αναλογία γίνεται πλέον 1 καθηγητής για 30 μαθητές.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Για την επιλογή της καλύτερης προσφοράς συγκροτείται με πράξη του διευθυντή του σχολείου επιτροπή, η οποία είναι περισσότερο διευρυμένη από ό,τι στο παρελθόν. Η επιτροπή θα αποτελείται από τον διευθυντή, ως πρόεδρο, δύο συνοδούς – εκπαιδευτικούς που ορίζονται από τον σύλλογο των διδασκόντων καθηγητών, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και από εκπροσώπους του συμβουλίου ή των συμβουλίων των μαθητικών κοινοτήτων, που θα λάβουν μέρος στην εκδρομή, οι οποίοι εκπροσωπούνται με μία ψήφο.

Επίσης, για πρώτη φορά θεσπίζεται η τήρηση αρχείου εκδρομών στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το αρχείο αυτό θα περιλαμβάνει αντίγραφα των συμβάσεων των σχολείων με τα ταξιδιωτικά γραφεία και έκθεση, η οποία θα συντάσσεται από τον αρχηγό της εκδρομής και τους συνοδούς και θα αναφέρεται στην τήρηση από τα ταξιδιωτικά γραφεία των συμφωνηθέντων όρων.

Σημειώνεται ότι τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη διεξαγωγή όλων των σχολικών εκδρομών με απόλυτη ασφάλεια, ζητά, με χτεσινή της ανακοίνωση και η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου & Περιηγήσεων – ΕΛΠΑ από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών, Ναυτιλίας και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας, με αφορμή την έναρξη των σχολικών και εκπαιδευτικών εκδρομών.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΠΑ ζητά από όλους τους συναρμόδιους φορείς, να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, που θα εξασφαλίσουν την μετακίνηση των μαθητών με απόλυτη ασφάλεια. Τέτοια μέτρα είναι:


  • Η ενοικίαση ασφαλών λεωφορείων / πούλμαν, που να διαθέτουν ζώνες ασφαλείας.
  • Η χρήση της ζώνης ασφαλείας από όλους τους μαθητές, ακόμη και στην πιο μικρή διαδρομή.

  • Η διενέργεια εντατικών ελέγχων των συνεργείων της Τροχαίας και των Κλιμακίων των Νομαρχιών σε κάθε διαδρομή, για όλα τα λεωφορεία / πούλμαν και τους οδηγούς τους.


“Είναι επιτακτική η συνεργασία των λειτουργών της εκπαίδευσης με όλους τους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας με λήψη προληπτικών μέτρων”, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ, κ. Βασίλης Δεσποτόπουλος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όλες οι πιθανότητες ατυχήματος. “Αποτελεί υποχρέωση όλων μας η ασφάλεια των μαθητών, σκοπός για την επίτευξη του οποίου, η κινητοποίηση και εγρήγορση των οργάνων της Πολιτείας πρέπει να είναι συνεχής” συμπληρώνει.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024