Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο HAPCO

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τουριστική προβολή

Θοδωρής Κουμέλης - 20 Μάρτιος 2006, 00:00

Στις δυνατότητες σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τουριστική προβολή μιας περιοχής, στην αποτελεσματικότητά της και σε διεθνή μοντέλα λειτουργίας μικτών φορέων ή κοινών πρωτοβουλιών αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO κ. Θέμης Καρτσιώτης...

Στις δυνατότητες σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τουριστική προβολή μιας περιοχής, στην αποτελεσματικότητά της και σε διεθνή μοντέλα<...>

λειτουργίας μικτών φορέων ή κοινών πρωτοβουλιών αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO κ. Θέμης Καρτσιώτης, μιλώντας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οργανωτών Συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκε την 17 και 18 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της προώθησης προορισμών, με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και με άλλες δραστηριότητες marketing, είναι μια πρακτική που ξεκίνησε με πρωτοβουλία τοπικών αρχών, αλλά η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα διαρκώς διευρύνεται. Σήμερα πάνω από το 40% τέτοιων οργανισμών αποτελούνται από αμιγώς ιδιωτικούς φορείς, αντίστοιχη αναλογία καλύπτουν φορείς με μικτή μετοχική σύνθεση, ενώ λιγότερο από το 20% καλύπτουν φορείς αμιγώς δημοσίου χαρακτήρα. Ο κύκλος εργασιών τέτοιων οργανισμών αρχικά υποστηρίζεται και καλύπτεται οικονομικά από τα μέλη, ωστόσο σταδιακά καλύπτεται με δραστηριότητες που φέρνουν και έσοδα», τόνισε ο κ. Καρτσιώτης κάνοντας σχετική αναφορά στον Οργανισμό Τουρισμού της Βαρκελώνης, και συμπλήρωσε ότι «από τη λειτουργία τέτοιων μικτών φορέων, όπως είναι τα Γραφεία Συνεδρίων και Επισκεπτών, τα μεγαλύτερα οφέλη αποκομίζει ο επιχειρηματικός (συνεδριακός και εκθεσιακός) τουρισμός, καθώς και ο τουρισμός γεγονότων», κάνοντας σχετική αναφορά στο αντίστοιχο Γραφείο της Κωνσταντινούπολης.

Ως παράδειγμα συνεργασίας του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα ο κ. Καρτσιώτης έφερε τη Θεσσαλονίκη, όπου την τελευταία πενταετία, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών, που ίδρυσαν οι Ξενοδόχοι της πόλης, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιήθηκε σε διεθνείς εκθέσεις συνεδριακού τουρισμού. Ο αριθμός των συνεδρίων αυξήθηκε από 39 το 2001, σε 77 το 2002, σε 157 το 2003, μειώθηκε σε 115 το 2004 (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων) και πήρε πάλι την ανιούσα με 130 συνέδρια το 2005. Τα θετικά αποτελέσματα αναμένεται να διευρυνθούν και να συμπεριλάβουν κι άλλους τομείς τουρισμού, καθώς οι φορείς της πόλης, η Νομαρχία, ο Δήμος, η ΤΕΔΚ αλλά και ιδιωτικοί φορείς, όπως η Ένωση Ξενοδόχων, τα Επιμελητήρια, η Ομοσπονδία Τουριστικών γραφείων, καθώς και αναπτυξιακοί πυλώνες όπως η HELEXPO, η ΔΕΘ και ο ΟΛΘ, ίδρυσαν τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing Νομού Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας πόρους και δυναμική σε ένα κοινό στρατηγικό πλαίσιο προώθησης της πόλης ως δημοφιλούς διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Σήμερα (Δευτέρα 20/3/2006) στις 9 το βράδυ ο κ. Καρτσιώτης θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Πανοράματος στο Ξενοδοχείο Νεφέλη με θέμα «Θεσσαλονίκη, Μητρόπολη Εκθέσεων και Συνεδρίων».

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top