Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο επίκεντρο της έκλειψης το Καστελόριζο

Στο επίκεντρο της έκλειψης το Καστελόριζο

Την τιμητική του είχε το Καστελόριζο, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδαςόπου το φαινόμενο έγινε ορατό κατά 100%. Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας η έκλειψη φάνηκε ως […]

Την τιμητική του είχε το Καστελόριζο, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδας<...>όπου το φαινόμενο έγινε ορατό κατά 100%. Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας η έκλειψη φάνηκε ως μερική, με σημαντικό ποσοστό κάλυψης που μειωνόταν σταδιακά προς τα βορειοδυτικά της χώρας. Κατά τη μερική έκλειψη ο ουρανός σκοτείνιασε αισθητά. Στο Καστελόριζο όμως για λίγα λεπτά νύχτωσε. Η έκλειψη ξεκίνησε στο Καστελόριζο περίπου στις 12:34 και ολοκληρώθηκε στις 15:10.
Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936. Επόμενη ολική έκλειψη ορατή στη χώρα μας θα γίνει το 2088.

Στην πρωτεύουσα οι πολίτες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μέσω γιγαντοοθόνης που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, το εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου, όπου στην Αθήνα το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη σελήνη ήταν 84 %. Η εξέλιξη του φαινομένου μεταδόθηκε από τον δορυφόρο Ηellas – SAT-2. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την ολική έκλειψη που ήταν ορατή από το Καστελόριζο. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν προμηθευτεί τα ειδικά σκούρα γυαλιά, ώστε να θαυμάσουν το μοναδικό φαινόμενο.

Στην κορύφωση του φαινομένου ο ουρανός σκοτείνιασε και η θερμοκρασία έπεσε. Πολλοί ήταν οι επιστήμονες και μη, που κατέκλυσαν το Πλανητάριο για να παρακολουθήσουν από `κοντά` την έκλειψη. Εξοπλισμένοι με τηλεσκόπια, κιάλια και γυαλιά με ειδικά ηλιακά φίλτρα, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την μοναδικότητα του φαινομένου.

Στη Ρόδο το φαινόμενο έγινε ιδιαίτερα αισθητό γεγονός που σταμάτησε για αρκετή ώρα, οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, των κατοίκων και των εκατοντάδων τουριστών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο νησί. Οι κάτοικοι, απόλαυσαν το σπάνιο φαινόμενο από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες των σπιτιών τους, ενώ εκατοντάδες άλλοι μαζί με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι, στο υψηλότερο μέρος της πόλεως Ρόδου, στο Μόντε Σμιθ και εξοπλισμένοι με ειδικά γυαλιά που είχαν φροντίσει να προμηθευτούν, παρακολούθησαν, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν το μοναδικό αυτό φαινόμενο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024