Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Αλλάζει θέση η μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης

Δώρα Σγάρτσου - 03 Απρίλιος 2006, 00:00

Το γνωστό άγαλμα της μικρής γοργόνας, που κοσμεί το λιμάνι της Κοπεγχάγης και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο της Δανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με δηλώσεις<...>

εκπροσώπου Τύπου της δημοτικής αρχής, αλλάζει θέση, καθώς το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει το πώς μπορεί να μεταφερθεί το άγαλμα από το βράχο στην ακτή, όπου βρίσκεται σήμερα στο θαλάσσιο χώρο του λιμανιού, ώστε να αποφευχθούν οι παρενοχλήσεις που δέχεται από τους επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το σημείο όπου βρίσκεται το άγαλμα, το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Δανίας. Το 1964 και το 1998 άγνωστοι έκοψαν το κεφάλι και, ενδιαμέσως, το ένα χέρι της `Λίλε Χαβφρούε`, όπως έχουν ονομάσει το άγαλμα οι ντόπιοι από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν `Αντερσεν.

Από το 1913, οπότε και στήθηκε η ύψους 1,25 μέτρων μικρή γοργόνα στο σημείο Λάνγκε Λίνιε - Κάι του λιμανιού της Κοπεγχάγης, έγιναν πολλές απόπειρες καταστροφής της, κυρίως, από επισκέπτες. Μάλιστα, το 2003, άγνωστοι ξεκόλλησαν από το βράχο και πέταξαν το άγαλμα στη θάλασσα. Φέτος, επίσης, στις 8 του Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία εορτάζεται ανά την Υφήλιο η `Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας`, άγνωστοι δράστες `εμπλούτισαν` το μπρούτζινο δημιούργημα του γλύπτη Έντβαρντ Έρικσον, μ` ένα μεγάλο, πλαστικό ανδρικό μόριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής, αυτές είναι και οι πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις παρενόχλησης που υπέστη η `Λίλε Χαβφρούε`, για τη δημιουργία της οποίας ο Έρικσον χρησιμοποίησε δύο μοντέλα. Το κεφάλι είναι της χορεύτριας του μπαλέτου Έλεν Πράις και το σώμα της γυναίκας του, επειδή η Πράις αρνήθηκε να ποζάρει γυμνή.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top