Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςEssen, Pecs και Κωνσταντινούπολη προτεινόμενες πόλεις για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2010

Essen, Pecs και Κωνσταντινούπολη προτεινόμενες πόλεις για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2010

Τέσσερις εβδομάδες μετά την παρουσίαση των υποψήφιων πόλεων για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2010, η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. ανακοίνωσε τις προτάσεις της,που αναδεικνύουν ως επικρατέστερες τις πόλεις Essen, […]

Τέσσερις εβδομάδες μετά την παρουσίαση των υποψήφιων πόλεων για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2010, η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. ανακοίνωσε τις προτάσεις της,<...>που αναδεικνύουν ως επικρατέστερες τις πόλεις Essen, Pecs και Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση θα παρθεί στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου από το Συμβούλιο Πολιτισμού της Ε.Ε., υπό την προεδρεία της Φινλανδίας.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, κ.
Jan Figel, αφού εξήρε το πνεύμα ανταγωνισμού, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των υποψήφιων πόλεων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ποιότητα των φακέλων, που έχουν υποβληθεί από τις πόλεις Essen, Gorlitz, Pecs, Κωνσταντινούπολη και Κίεβο, γεγονός που επεσήμανε και ο επικεφαλής της επιτροπής, Sir Jeremy Isaacs.

Η υποψηφιότητα της πόλης Essen επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Ρήνου με τη συμβολή του πολιτισμού, την πρωτοτυπία της οποίας επεσήμανε στην έκθεση της και η αρμόδια επιτροπή. Σημειώνεται ότι οι πόλεις Essen και Gorlitz επιλέχθηκαν έπειτα από διαγωνισμό, μεταξύ 11 γερμανικών πόλεων.

Ο φάκελος της πόλης Pecs δίνει έμφαση στους πολιτιστικούς δεσμούς, που σκοπεύει να αναπτύξει με τις γειτονικές χώρες και ειδικά με αυτές των Βαλκανίων. Το θέμα που έχει επιλεχθεί από την Ουγγρική πόλη, που αποτελεί το δεύτερο κέντρο πολιτισμού της χώρας μετά την Βουδαπέστη, είναι το `Πόλη Χωρίς Σύνορα` (Borderless City). Η Ουγγαρία πρότεινε μόνο μια υποψηφιότητα, αλλά η πόλη Pecs αναδείχθηκε μεταξύ 9 πόλεων.

Η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης σχετίζεται με την προώθηση των πολιτιστικών δεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ κύριο θέμα του φακέλου υποψηφιότητας της είναι `Κωνσταντινούπολη: Πόλη με τα τέσσερα στοιχεία`, γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης προέκυψε από πρόταση συνόλου μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024