Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΑρχές Ιουνίου η δεύτερη διαβούλευση ομάδας εργασίας με αντικείμενο τον Ηλεκτρονικό Τουρισμό

Αρχές Ιουνίου η δεύτερη διαβούλευση ομάδας εργασίας με αντικείμενο τον Ηλεκτρονικό Τουρισμό

Την ισχύουσα κατάσταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών στον τομέα του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό και τις ευκαιρίες και / ή απειλές που δημιουργούνται τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις…

Την ισχύουσα κατάσταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών στον τομέα του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου<...>στον τουρισμό και τις ευκαιρίες και / ή απειλές που δημιουργούνται τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις θα εξετάσει η ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), στην δεύτερη της διαβούλευση με αντικείμενο τον Ηλεκτρονικό Τουρισμό (e-tourism), που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2006 στο ξενοδοχείο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα αυτή διεξάγει μια αναλυτική μελέτη σχετικά με την καταγραφή και αξιολόγηση της υιοθέτησης, αξιοποίησης και ανάπτυξης των ηλεκτρονικών εφαρμογών και λύσεων e-tourism στην Ελλάδα. Τελικός στόχος της παραπάνω μελέτης είναι η υποστήριξη της υιοθέτησης των σύγχρονων υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου από τις Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και της περαιτέρω εξέλιξης και ανάπτυξης καινοτομικών Διαδικτυακών υπηρεσιών. Στην συνάντηση αυτή, η ομάδα εργασίας θα επικεντρωθεί αρχικά στον εντοπισμό και την περιγραφή της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών εφαρμογών από διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ σε επόμενες διαβουλεύσεις / συναντήσεις θα διαμορφωθούν προτάσεις για την ευρύτερη προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τουρισμού στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη διαβούλευση της ομάδας εργασίας eTourism, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΤ στην Αθήνα την 13 Απριλίου 2006, με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του τουρισμού, πολλών και αξιόλογων εκπροσώπων από τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, πρακτορεία, τουρ οπεράτορ κ.α.) καθώς και από επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο στον τουρισμό και άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα, στόχος της δεύτερης αυτής διαβούλευσης είναι να συζητηθούν και να αναλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό και τις ευκαιρίες και / ή απειλές που δημιουργούνται τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν 3 εισαγωγικές παρουσιάσεις και τοποθετήσεις από εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού χώρου, οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για περαιτέρω συζήτηση αναφορικά με τα παρακάτω θέματα:


  • Περιγραφή της παρούσας κατάστασης και της χρήσης ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό (τόσο από πλευράς τουριστικής ζήτησης όσο και τουριστικής προσφοράς).
  • Η αγορά και τα ηλεκτρονικά επιχειρησιακά μοντέλα ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρµογών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσµο (τόσο όσον αφορά τα σηµερινά μεγέθη όσο και τις μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο).

  • Διείσδυση και αξιοποίηση ηλεκτρονικού εμπορίου από ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις: εντοπισμός και λόγοι ύπαρξης ψηφιακού χάσματος μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Τεχνολογικές λύσεις και προτάσεις αύξησης της διείσδυσης και προώθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου ειδικά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

  • Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ελληνική τουριστική βιομηχανία (µε βάση τις διεθνείς πρακτικές).


Τον συντονισμό των διαβουλεύσεων, την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της συνάντησης καθώς και την σύνθεση της τελικής έκθεσης έχουν αναλάβει τα µέλη Ομάδας Εργασίας, µε την εξής σύνθεση:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

  • Πάρις Τσάρτας, Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Ευάγγελος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου


RAPPORTEUR

  • Μαριάννα Σιγάλα, Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων: EuroCHRIE – European Council of Hotel, Restaurant and Institutions Educators, IFITT – International Federation of IT, Travel and Tourism, HeAIS – Hellenic Association for Information Systems
  • Καλοτίνα Χαλκίτη, Υποψήφια διδάκτορας, Μεταπτυχιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών στον Σχεδιασμό, Ανάπτυξη και Διοίκηση του Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024