Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως

Χαράλαμπος Μπούρας: Απεριόριστες οι δυνατότητες αναβάθμισης του μνημειακού πλούτου της Ακρόπολης

Δώρα Σγάρτσου - 26 Μάιος 2006, 00:00

“Απεριόριστες είναι” σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Συντήρησης των Μνημείων Ακροπόλεως, καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα, “οι δυνατότητες<...>

αναβάθμισης του μνημειακού πλούτου της Ακρόπολης”, ενώ όπως τόνισε στο `Βήμα` “η δυναμική των ιδεών ίσως οδηγήσει το 2010 σε νέες προθέσεις αν όχι σε νέες ανάγκες”, καθώς η συντήρηση της μαρμάρινης επιφάνειας των μνημείων δεν θα πρέπει να σταματήσει ποτέ.

Σε συνέντευξη του ο καθηγητής ανακοίνωσε τη συνέχιση των σωστικών επεμβάσεων στην Ακρόπολη για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια και την ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου το 2020, ενώ όπως εξήγησε ο Παρθενώνας χρειάζεται και άλλες σωστικές επεμβάσεις, οι οποίες αφορούν τη μερική αποκατάσταση των πλαγίων τοίχων του σηκού, την αποκατάσταση του ανωφλίου της θύρας του οπισθονάου, την επέμβαση στα δύο άκρα της δυτικής όψης του αετώματος και του θριγκού, την αντικατάσταση των μετοπών με ακριβή χυτά αντίγραφα και την αφαίρεση και αντικατάσταση των σιδερένιων στοιχείων από την αναστήλωση, την οποία έκανε ο N. Μπαλάνος.

Επίσης ενδέχεται να καλυφθεί το δυτικό πτερό με σκοπό την αυτοπροστασία τμήματος του ναού, ενώ θα πρέπει να γίνει μικρής κλίμακας επέμβαση στην κρηπίδα της δυτικής εσωτερικής πρόστασης και τέλος επανατοποθέτηση μερικών λιθοπλίνθων στη βόρεια πλευρά του μεσαιωνικού κλιμακοστασίου.

Απαριθμώντας τα προβλήματα που διέπουν τα έργα στην Ακρόπολη, ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων για τις επεμβάσεις στα μνημεία και τα αποτελέσματά τους, στις καθυστερήσεις στην εισροή κονδυλίων, αλλά και στην ανασφάλεια που διακατέχει το εργατοτεχνικό προσωπικό αναφορικά με τις επικείμενες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top