Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
European Travel Commission

ETC: Αυξημένες οι αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη το 2005

Δώρα Σγάρτσου - 02 Ιούνιος 2006, 00:00

Χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της Ευρώπης αποδείχτηκε το 2005, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων - European Travel Commission<...>

(ETC) για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, που καταδεικνύει αύξηση των αφίξεων το 2005 μεγαλύτερη του 4%, σε σχέση με το 2004.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αν λάβει κανείς υπόψιν του τα πλήγματα που δέχτηκε η Ευρώπη από καταστροφές το 2005, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις, πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές δασών. Επιπλέον, οι επικρατούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ταξιδιωτική και τουριστική ανάπτυξη όλων των χωρών.

Ο μεγάλος νικητής, όσον αφορά στην αύξηση των αφίξεων, ήταν η Τουρκία (+21%), ενώ σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή του 2004, εμφάνισαν αρκετοί άλλοι προορισμοί, όπως η Λετονία, η Λιθουανία, το Μονακό και η Ελλάδα. Μάλιστα για την Ελλάδα η αύξηση (+11%), που επιτεύχθη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική μετά την απογοητευτική χρονιά του 2004, χρονιά κατά την οποία η πρωτεύουσα της χώρας, Αθήνα, διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχετικά τώρα με τις διανυκτερεύσεις, η Λετονία σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση (+34%), ακολουθούμενη από την Λιθουανία (+15,5%), το Μονακό (+14%) και τη Βουλγαρία (+13%). Σημειώνεται ωστόσο όμως ότι πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη τα τελικά στατιστικά στοιχεία.

Όπως σχολίασε ο Executive Director της ETC, κ. Rob Franklin, “παρόλο που η Γαλλία και η Ιταλία εμφάνισαν απογοητευτικά αποτελέσματα για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάταξη των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στις αφίξεις και τα έσοδα”, προσθέτοντας πως “η Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή με τις περισσότερες αφίξεις, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία, την Βρετανία και την Γερμανία, αλλά στα έσοδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, παραχωρώντας την πρώτη στην Ισπανία.

Τέλος, αισιόδοξη εμφανίζεται η Επιτροπή για την πορεία της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας το 2006, παρά τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες για την γρίπη των πτηνών, για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και για ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, ακολουθώντας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), κάνει λόγο για αύξηση στην περιοχή το 2006 κατά 2-3%.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top