Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Απάντηση Δήμα σε ερώτηση Παπαδημούλη

Εξηγήσεις στην Ε.Ε. για διαγραφή 203 κολυμβητικών περιοχών

Θοδωρής Κουμέλης - 27 Ιούνιος 2006, 00:00

Εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαγραφή 203 κολυμβητικών περιοχών από τις λίστες περιοχών ασφαλούς κολύμβησης<...>

την περίοδο 1991 - 2004, καλείται να δώσει η Ελλάδα εντός δύο μηνών, όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για το περιβάλλον, κ. Σταύρου Δήμα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καλείται να αποδείξει ότι στις 203 περιοχές κολύμβησης, που διέγραψε, δεν συνηθίζεται η κολύμβηση και ότι η διαγραφή δεν ήταν αποτέλεσμα ρύπανσης.

Ο κ. Δήμας αναφέρει: “Στις 10 Απριλίου 2006, η Επιτροπή απέστειλε επίσημες προειδοποιητικές επιστολές σε 11 κράτη μέλη για εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας (Οδηγία 76/160 περί της ποιότητας των υδάτων κολυμβήσεως), κολυμβητικών περιοχών που προηγουμένως υπάγονταν σε αυτό. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη που έγινε αποδέκτης της εν λόγω επίσημης προειδοποιητικής επιστολής. Τα κράτη μέλη εκλήθησαν να επαναγράψουν τις διαγραφείσες περιοχές στον επίσημο κατάλογο ή να αποδείξουν ότι η κολύμβηση δεν συνηθίζεται στις διαγραμμένες περιοχές και ότι η διαγραφή δεν είναι αποτέλεσμα ρύπανσης. Τα κράτη μέλη διαθέτουν δύο μήνες για να απαντήσουν στις επιστολές. Ωστόσο, στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή δεν είχε λάβει απάντηση. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα διέγραψε ορισμένες κολυμβητικές περιοχές”.

“Η Ελλάδα” συμπλήρωσε “άρχισε να διαβιβάζει εκθέσεις από την κολυμβητική περίοδο του 1991. Από τις εν λόγω εκθέσεις, και από την αντίστοιχη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, παρατηρείται ότι η Ελλάδα διέγραψε συνολικά 203 παράκτιες κολυμβητικές περιοχές και δύο κολυμβητικές περιοχές γλυκών υδάτων, την περίοδο 1991-2004. Ο κατάλογος των κολυμβητικών περιοχών που έχουν διαγραφεί, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι την κολυμβητική περίοδο του 2004, θα δημοσιευθεί προσεχώς στο δικτυακό τόπο για τα ύδατα κολύμβησης”.

Σημειώνεται ότι από τα 11 κράτη - μέλη, που ακολούθησαν την ίδια πρακτική και διέγραψαν κολυμβητικές περιοχές γλυκών και παράκτιων υδάτων η Ελλάδα διαθέτει από τα χαμηλότερα ποσοστά διαγραφής, αφού όσον αφορά στα παράκτια ύδατα έρχεται δεύτερη με ποσοστό 9,36% με πρώτη την Πορτογαλία, που έχει διαγράψει 9,3% του συνόλου των παράκτιων υδάτων κολύμβησης. Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Σουηδία με ποσοστό διαγραφής 29,65% και η Ολλανδία με 38,81%. Όσον αφορά στα γλυκά ύδατα η Ελλάδα έρχεται τέταρτη με ποσοστό 33,39% ύστερα από την Πορτογαλία (17,98), τη Δανία (19,57%) και την Ιταλία (21,31%). Τις χειρότερες επιδόσεις διαγραφής κολυμβητικών περιοχών γλυκών υδάτων παρουσιάζουν η Σουηδία με 46,49% και τελευταία η Γαλλία με 48,46 (έκθεση της Κομισιόν της 4 Απριλίου 2006, ΙΡ/06/470).

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top