Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Ηλεκτρονική παρουσία της Ακρόπολης

Δώρα Σγάρτσου - 14 Ιούλιος 2006, 00:00

Πραγματικότητα θα αποτελεί πολύ σύντομα η ηλεκτρονική παρουσία της Ακρόπολης, καθώς η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία<...>

της Πληροφορίας έχει ήδη αναλάβει δράσεις, τόσο για την προβολή του ιστορικού Ιερού Βράχου, όσο και για την αποτελεσματικότερη προστασία του, μέσω κατάλληλων συντηρήσεων.

Ειδικότερα, η Ειδική Γραμματεία χρηματοδοτεί ήδη το έργο `Παραγωγή Ψηφιακής Έκδοσης για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης`, συνολικού προϋπολογισμού 420 χιλιάδων ευρώ, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. και αφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Το έργο αφορά στην υλοποίηση μιας ψηφιακής έκδοσης (σε DVD-Rom) σε 4 γλώσσες που θα παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης (Παρθενώνας, Ερεχθείο, Ναός της Αθηνάς Νίκης, τα Προπύλαια κλπ).

Μέσα από την ψηφιακή αυτή έκδοση, θα παρουσιαστεί η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, των μνημείων (λεπτομερής ιστορικός και αρχιτεκτονικός σχολιασμός), των κινητών αντικειμένων (ιστορικός και καλλιτεχνικός σχολιασμός) και όλων των έργων υποδομής (αποχετευτικό δίκτυο κ.λ.π.) από την προϊστορική έως τη νεότερη εποχή. Επιπρόσθετα, θα αναλύεται ολόκληρο το ιστορικό, πολιτικό, θρησκευτικό, ιδεολογικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκαν και κυρίως οι προϋποθέσεις που επέτρεψαν να δημιουργηθούν αυτά τα παγκοσμίας φήμης και συμβολισμού μνημεία. Τέλος, στην ψηφιακή έκδοση θα παρουσιαστεί η ιστορία της φθοράς των μνημείων και των αναστηλωτικών έργων, η επίδραση των μνημείων της Ακρόπολης στην παγκόσμια αρχιτεκτονική και τέχνη, καθώς και οι μελλοντικές προοπτικές του χώρου.

Παράλληλα, ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση μιας σημαντικής δράσης που αφορά στην καλύτερη διαχείριση και προβολή μέσω Διαδικτύου (Internet) των Τειχών και των Μνημείων της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013, χρηματοδοτεί με 885 χιλιάδες ευρώ το έργο `Ανάπτυξη Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων στην Ακρόπολη των Αθηνών`, το οποίο θα υλοποιηθεί από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2007.

Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτυχθούν δυο γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα στην Ακρόπολη που θα αφορούν στην ψηφιοποίηση δεδομένων, στη δημιουργία θεματικών ψηφιακών χαρτών για τα Τείχη και στις αναστηλωτικές επεμβάσεις στα μνημεία, με έμφαση στο Ερεχθείο. Τα συστήματα αυτά θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση των παραμορφώσεων των Τειχών, παρέχοντας πληροφορίες για την καλύτερη προστασία της ευαίσθητης περιοχής της Ακρόπολης. Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιάζονται επίσης μέσω Διαδικτυακής Πύλης και θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες, ώστε να προβάλλεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού Βράχου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top