Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝομαρχία Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Υψίστης σημασίας η βελτίωση των θαλάσσιων υποδομών

Νομαρχία Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Υψίστης σημασίας η βελτίωση των θαλάσσιων υποδομών

Ευκαιρία για συζήτηση των προβλημάτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης δόθηκε με την επίσκεψη της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πάλλης Πετραλιά σε συνάντηση που είχε με τον Νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Διονύση Λευκαδίτη, μαζί με τους Αντινομάρχες, κ.κ. Σωτήρη Κουρή και Aγγελο Μαρκέτο…

Ευκαιρία για συζήτηση των προβλημάτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης δόθηκε με την επίσκεψη της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης<...>, Φάνης Πάλλης Πετραλιά σε συνάντηση που είχε με τον Νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Διονύση Λευκαδίτη, μαζί με τους Αντινομάρχες, κ.κ. Σωτήρη Κουρή και Aγγελο Μαρκέτο.

Η Υπουργός συζήτησε για περισσότερο από τρεις ώρες, με μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και εκπροσώπους τοπικών φορέων θέματα που άπτονται των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, της τουριστικής πολιτικής του Νομού, αλλά και των προβλημάτων που χρίζουν επίλυσης στον εν λόγω τομέα.

Στο υπόμνημά του προς την υπουργό ο Νομάρχης ανέφερε «Η Κεφαλονιά και το Θιάκι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τουριστικού προορισμού και πρόθεσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Ξεπερνώντας πράγματι μια περηφάνια και μια αντίσταση χρόνων ο Κεφαλλονίτης και ο Θιακός κατάλαβαν ότι η έμφυτη και πατροπαράδοτη φιλοξενία μπορεί, συνδεόμενη με το ανήσυχο και ελεύθερο πνεύμα, να γίνει η βάση μιας σωστής και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης.

Μιας ανάπτυξης που στόχο θα έχει να γίνει η Κεφαλονιά και το Θιάκι πρότυπο αρμονικής συμβίωσης τόσο των πολιτών τους και των φιλοξενούμενων τους , όσο και της ιστορίας και παράδοσης μας με τις σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης. Είναι πράγματι μια προσπάθεια δύσκολη και επίπονη και οι παράμετροι επιτυχίας της δεν εντοπίζονται σε μικρόμυαλες και καμιά φορά καταστροφικές κατευθύνσεις. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θέλει όραμα, προοπτική, δράση, σημαντικά αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον , την τοπική μας ταυτότητα και το «ευ ζειν» των πολιτών μας.

Πέραν του κλασικού μαζικού τουρισμού που προσπαθήσαμε μέχρι τώρα να μην γίνει αλόγιστη χρήση του με αόριστο σχεδιασμό, η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος συνιστά από τις βασικές μας προτεραιότητες. Επιδιώχθηκε και επιδιώκεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης συγκεκριμένων πεδίων θεματικού τουρισμού που καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, για το τουριστικό κοινό όλων των ηλικιών, τάξεων και απαιτήσεων».

Συνεχίζοντας ο κ. Λευκαδίτης τόνισε, «Ακόμη απώτεροι στόχοι του σχεδιασμού μας είναι η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και εν γένει της ποιότητας ζωής και εν συνεχεία η υλοποίηση έργων που θα θεμελιώσουν την δυνατότητα μιας βιώσιμης ανέλιξης στα πεδία των επιστημών, του αθλητισμού, του τουρισμού και του πολιτισμού και δράσεων που θα προάγουν τα εν λόγω έργα και θα τα αναδείξουν προσελκύοντας το ενδιαφέρον ευρύτερου και ειδικού κοινού. Προς σ΄ αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταβάλλει μια αξιόλογη προσπάθεια.

Συγκεκριμένα:

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του κεντρικού και περιφερειακού οδικού δικτύου από πλευράς υποδομών και ασφάλειας. Οι δρόμοι κεντρικοί και περιφερειακοί είναι ήδη εξαιρετικά βελτιωμένοι έχοντας υποστεί διαπλατύνσεις, ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις και ενισχυθεί με μέτρα προστασίας που βασίζονται σε διεθνή πρότυπα.

Επίσης έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στους λιμένες. Θεωρούμε την βελτίωση των θαλασσίων υποδομών, υψηλής προτεραιότητας τόσο αναφορικά με τις απαιτούμενες χερσαίες όσο και τις καθαρά θαλάσσιες εγκαταστάσεις. Ειδικότερα τα λιμάνια του Αργοστολίου της Ιθάκης, της Πεσσάδας του Πόρου , της Σάμης έχουν ήδη και αναμένεται να υποστηριχθούν και περαιτέρω με κατασκευές που θα προσθέσουν στην ασφάλεια και την δυνατότητά τους να φιλοξενούν επιβάτες και πλοία. (κρουαζιερόπλοια και ιδιωτικές μικρές ή μεγαλύτερες θαλαμηγούς) ούτως ώστε να αναδειχθούν ως πλέον ικανά για την φιλοξενία του θαλάσσιου τουρισμού. Ο κυριότερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε παροχές για την εξυπηρέτηση των δια θαλάσσης επισκεπτών, των θαλαμηγών και να κάνουμε εφικτή την προσέγγιση και αγκυροβόλιο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια και ειδικά στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Η προβλήτα για την προσέγκυση κρουαζιερόπλοιων που ήδη έχει δημοπρατηθεί είναι έργο μείζονος σπουδαιότητας για την βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών μας. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται το δεύτερο μεγάλο αναπτυξιακό μετά την κατασκευή του Αεροδρομίου διεθνών προδιαγραφών. Οι ωφέλειες από την καθημερινή προσέλευση επισκεπτών με τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για το Νομό και όχι μόνο για την πόλη του Αργοστολίου. Επίσης η κατασκευή της προβλήτας σε συνδυασμό με την λειτουργία της Μαρίνας Αργοστολίου για την οποία επιβάλλεται άμεση λύση, θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλέον άριστη εξυπηρέτηση των δια θαλάσσης επισκεπτών.

Το τουριστικό αγκυροβόλιο της Αγ. Πελαγίας έργο το οποίο εκτελείται δίπλα στο αεροδρόμιο είναι σχεδιασμένο για την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Μεριμνήσαμε και μεριμνούμε για τις επαρκείς και οργανωμένες κοινωνικές υποδομές και συναφείς υπηρεσίες.

Αξιοποιούμε τον πολιτισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους και το οικολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή μας.

Ιδιαίτερα η αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Αίνου ο οποίος βρίθει οικολογικού ενδιαφέροντος αναμένεται να δώσει ώθηση στον εναλλακτικό τουρισμό που επιζητούμε.

Εκτός από τα έργα, μεγαλεπήβολο είναι και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και διοργανώσεων με στόχο την προώθηση και προβολή του Νομού μας στην εγχώρια και παγκόσμια τουριστική αγορά και σημαντικότατα τα κονδύλια που επενδύθηκαν και αναμένεται να επενδυθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιδιώκουμε την στοχευόμενη διαφήμιση, τις εκδηλώσεις με άξονα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία μας και την ανάπτυξη των ειδικών δράσεων τουρισμού. Συγκεκριμένα η τρέχουσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με μόνη εξαίρεση την περίοδο «προσαρμογής» του 2003, έχει καταβάλει μια σχεδόν κολοσσιαία προσπάθεια χρηματοδότησης των δράσεων τουριστικής προβολής, μια προσπάθεια που αντιστοιχεί για τα δύο τελευταία έτη (2005 και 2006) σε αύξηση κατά 73,21% και 64,4 % αντίστοιχα των ανάλογων κονδυλίων που δαπανήθηκαν για τον ίδιο σκοπό το έτος 2002.

Aλλωστε τα ίδια τα στατιστικά της διακίνησης επισκεπτών στα νησιά μας από λιμάνια και αεροδρόμια καθρεφτίζουν τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πολιτικής μας στην τουριστική προβολή . Όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες (9,10) το 2005 εμφανίστηκε ενισχυμένο από πλευράς αφίξεων κατά ποσοστό 11,94% σε σχέση με το 2002, ενώ το σύνολο των αφίξεων μέχρι το Μάιο του 2002 σε σχέση με το αντίστοιχο μέχρι το Μάιο του τρέχοντος έτους (2006) εμφανίζει άνοδο κατά 21,43%.

Βεβαίως πέραν της θετικής εξελικτικής μας πορείας δεν παύουν να μας απασχολούν προβλήματα τοπικού και ευρύτερου χαρακτήρα και αναγκαιότητες τις οποίες πασχίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε με τις περιορισμένες δυνατότητές μας. Προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί τόσο από εμάς όσο και από τους φορείς του Νομού και σας έχουν κατά καιρούς κοινοποιηθεί. Αναγκαιότητες που παραμένουν, δυσχεραίνοντας την ευόδωση του έργου μας, εξαιτίας έλλειψης ευέλικτων μηχανισμών δράσεως αλλά και υψηλότατου κόστους και συνεπώς δυσβάστακτου για τα δεδομένα μικρών Νομών όπως ο δικός μας.

Δεν επιδιώκουμε να αναφερθούμε αναλυτικά σε όλα όσα παρακωλύουν το έργο μας. Aλλωστε ήδη για όλα αυτά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με βάση τους διαθέσιμους πόρους και τις αρμοδιότητές της έχει επιτελέσει σοβαρότατη προσπάθεια, διεκδικώντας προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση κάποιων εκ των προβλημάτων και την υλοποίηση των βασικών σχεδιασμών μας. Θα θέσουμε υπόψη σας αυτά τα ζητήματα που επηρεάζουν τα μέγιστα το «τουριστικό γίγνεσθαι» αυτά που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητάς μας ως εκ τούτου ζητούμε την αρωγή σας σαν αρμόδια Υπουργός.

Συγκεκριμένα για:

Την κατάλληλη νομοθετική υποστήριξη, με μέτρα προσαρμοσμένα στις ειδικές απαιτήσεις μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με κατάλληλες φορολογικές ρυθμίσεις που θα στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις δημιουργώντας παράλληλα κίνητρα επενδυτικής δραστηριότητας.

Θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την εφαρμογή μιας βιώσιμης σε βάθος χρόνου αναπτυξιακή πολιτική , με ανάλογη προσαρμοστικότητα και ευελιξία των εκάστοτε νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να καθίστανται αποτελεσματικές και να δρομολογηθεί η θέσπιση μέτρων σε αυτά τα πλαίσια. Να εξομαλυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να δοθούν δέλεαρ για επενδύσεις με την ανάλογη υποστήριξη ανάλογα προσαρμοσμένου φορολογικού συστήματος, με έμφαση στις μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες που παρουσιάζουν αδυναμίες.

Την αναμόρφωση και βελτίωση του χωροταξικού μας σχεδιασμού. Να καθορισθούν σταδιακά όλες οι παραγωγικές δράσεις ώστε οι τουριστικές δραστηριότητες να διαμορφώνονται βάσει ενός στοχευόμενου σχεδιασμού. Παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο πλαίσιο πολεοδομικών κινήτρων που θα ευνοεί τη δημιουργία κατάλληλων τουριστικών μονάδων.(μπλε ζώνες)

Το ειδικό καθεστώς για τους Απόδημους και Ομογενείς μας όπου γης.

Ένα καθεστώς που θα ωθήσει τους απόδήμους να επενδύσουν στην πατρίδα, συνδυαζόμενο με φορολογικά κίνητρα και διευκολύνσεις, όπως η επίλυση του δασικού προβλήματος που θα αποτελέσουν δέλεαρ των συμπατριωτών μας, που αγαπούν και διαφημίζουν αβίαστα τον τόπο των προγόνων τους, υπερήφανοι για την γενέτειρα ή την καταγωγή τους. Και μόνον αυτό τον τομέα να κερδίσουμε , έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής μας ανάπτυξης.

Την Βελτίωση της Εργασιακής Νομοθεσίας.

Την δημιουργία διαρκούς και ανανεώσιμου εκπαιδευτικού τουριστικού συστήματος.

Απαιτείται ένα ενεργό, εκσυγχρονισμένο σύστημα εκπαίδευσης που θα αξιοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία και θα επάγει την διαρκή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στο τουρισμό τόσο για τις κλασικές όσο και τις εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού.

Την στήριξη και ενίσχυση ενός καινοτόμου διαφοροποιημένου προγράμματος Τουριστικής Προβολής, με βάση τα σύγχρονα, ανταγωνιστικά πρότυπα και μεθόδους προώθησης.

Τα πλεονεκτήματά μας ως Νομός είναι αναγνωρίσιμα και σημαντικότατα. Βέβαια απαιτείται η πλαισίωση τους με τις κατάλληλες υποδομές που θα συμβάλλουν στην ανάδειξή τους, αλλά κυρίως αυτό που είναι καθοριστικό είναι οι μέθοδοι παρουσίασης και προώθησής τους. Η τεχνική που θα προάγει την εμπορευσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, πως θα γίνει ελκυστικό, ιδιαίτερο ,αποσπώντας την προσοχή του επισκέπτη. Πως θα απευθύνουμε σε διάφορες ομάδες-στόχο κάτι καινοτόμο, διαφορετικό, ευρείας αποδοχής με δυνατότητα ολοχρονικής απήχησης στο κοινό.

Την καθιέρωση περισσότερων τουριστικών τόπων στο νησί καθώς εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια, στην πλειοψηφία τους οι τουριστικές περιοχές του νησιού μας δεν μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη του σχετικού Νόμου.

Την Αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ στο Νομό μας, προς όφελος της Τουριστικής Ανάπτυξης και εφόσον ληφθούν υπόψη σας οι τεκμηριωμένες απόψεις των τοπικών φορέων.

Από τα ανωτέρω είναι καταφανής η αναγκαιότητα της οικονομικής και θεσμικής υποστήριξης από την πολιτεία, καθώς απουσία αυτής οι όποιες προσπάθειές μας είναι αδύνατο να ευοδωθούν.

Αυτή την υποστήριξη διεκδικούμε και για αυτήν παλεύουμε όλοι μας. Προσδοκούμε ότι θα συμμεριστείτε την αναγκαιότητά της και θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες βάσει των δυνατοτήτων σας ώστε να μας την παράσχετε έγκαιρα. Τα νησιά μας διαθέτουν όλα εκείνα τα κριτήρια που μπορούν να τα εδραιώσουν ως υπολογίσιμη δύναμη στην διεθνή τουριστική αγορά και επιβάλλεται να τα αξιοποιήσουμε εις βάθος. Το οφείλουμε στον τόπο μας και στους συμπολίτες μας».

Στη συνέχεια η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης μίλησε για τη γενικότερη τουριστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης τους τουριστικού προϊόντος στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. «Θεωρώ ότι η Κεφαλονιά παρουσιάζει μια μοναδικότητα, που αν την εκμεταλλευτεί και με τη στήριξη της Πολιτείας, μπορεί να έχει δωδεκάμηνο τουρισμό», ανέφερε, μεταξύ άλλων η κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Η Υπουργός είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος ο χωροταξικός σχεδιασμός στον τομέα του τουρισμού για την Κεφαλονιά, ενώ θα αρχίσει άμεσα η αναζήτησης καινούριου χώρου για τη στέγαση του γραφείου του ΕΟΤ στο νησί μας.

Λίγο μετά την άφιξή της στο Νομαρχιακό Μέγαρο, η υπουργός έλαβε από το Νομάρχη μια επάργυρη εικόνα του Αγίου Γερασίμου, ενώ παρέδωσε στον κ. Λευκαδίτη ένα αληθινό κλαδί ελιάς βουτηγμένο σε χαλκό. Η κυρία Πετραλιά, η οποία δήλωσε τακτική επισκέπτρια της Κεφαλονιάς, ξεναγήθηκε στη μαρίνα Αργοστολίου, λίγο πριν αποχωρίσει από το νησί.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο παραβρέθηκε και ο βουλευτής του Νομού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο οποίος, στη σύντομη εισήγησή του, ευχαρίστησε την υπουργό τόσο για την επίσκεψή της στο Νομό, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα, όσο και για το παλαιότερο ενδιαφέρον της και τη χρηματοδότηση σχετικών έργων, όταν ηγείτο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024