Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Όχι αιτία εφησυχασμού η αυξητική τάση τουριστικών αφίξεων

ΣΕΤΕ: Όχι αιτία εφησυχασμού η αυξητική τάση τουριστικών αφίξεων

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών κατά το 1ο εξάμηνο του 2006 είναι ένα θετικό γεγονός, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αιτία εφησυχασμού, υπογραμμίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ. Αντίθετα, οι προσπάθειες για την βελτίωση…

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών κατά το 1ο εξάμηνο του 2006 είναι ένα θετικό γεγονός, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση<...>να αποτελέσει αιτία εφησυχασμού, υπογραμμίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ. Αντίθετα, οι προσπάθειες για την βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του χώρου πρέπει να ενταθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία αφίξεων αλλοδαπών σε 12 αεροδρόμια της χώρας μας, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και πάνω από το 75% των συνολικών με κάθε μέσο αφίξεων, η μεταβολή στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2005, ανέρχεται σε 6,33%. Αν η τάση αυτή παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους, τότε το σύνολο των αφίξεων των αλλοδαπών θα περάσει οριακά το αντίστοιχο μέγεθος του 2001, εκτιμά ο ΣΕΤΕ.

Και τονίζει:

“Επειδή η ανταγωνιστικότητα είναι το σχετικό μέγεθος που προκύπτει από την σύγκρισή μας με τους άλλους, να σημειώσουμε τα εξής: η παγκόσμια τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά το 1ο τετράμηνο του έτους με 4,5% σε σχέση με το 2005 (το οποίο είχε σημειώσει αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2004, σε συνέχεια του + 10% σε σχέση με το 2003). Η Τουρκία για το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2006 παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 10,52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Αντίστοιχα, η Κύπρος δείχνει μείωση -2,46% και η Κροατία βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με το 2005 (-0,36%). Από την άλλη μεριά, η Ισπανία παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 6,11%. Όλες αυτές οι μεταβολές υποδεικνύουν ότι Ελλάδα και Ισπανία καρπούνται τις απώλειες των άλλων χωρών.

Επαναλαμβάνουμε με την ευκαιρία για μια ακόμα φορά ότι η συλλογή και παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και όχι των φορέων και των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα. Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η επεξεργασία των στοιχείων της τουριστικής κίνησης από την ΕΣΥΕ, απέχουμε πολύ από το σημείο της έγκαιρης, έγκυρης και πλήρους στατιστικής ενημέρωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία και ώθηση.

Τέλος, διανύοντας την περίοδο υπογραφής των συμβολαίων για το 2007 καλούμε τους τουριστικούς επιχειρηματίες να έχουν σαν γνώμονα της τιμολογιακής τους πολιτικής την βελτίωση της σχέσης τιμής / προσφερόμενης ποιότητας και να μην προβούν σε αναίτιες μεταβολές παρασυρόμενοι από την διαγραφόμενη θετική εξέλιξη της φετινής χρονιάς”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024