Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

«Η Ξενοδοχία παρ’ Έλλησιν»: Επανεκδόθηκε μία ιστορική έκδοση

Θοδωρής Κουμέλης - 04 Αύγουστος 2000, 00:00

Το βιβλίο<.> «Η Ξενοδοχία παρ’ Έλλησιν» του Νικ. Λέκκα που είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 1924, επανεκδόθηκε με την επιμέλεια του Μελέτη Γκιόκα<...>

. Το βιβλίο προλογίζει ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης, πρόεδρος του ΕΟΤ.
Στον πρόλογο του ο κ. Στεφανίδης αναφέρει ότι «η προσπάθεια ανάσυρσης από τη λήθη και ανάδειξης του έργου ενός πρωτοπόρου του τουρισμού στην χώρα μας – ο οποίος διακρίθηκε τόσο για την συγγραφική του δράση, όσο και για την δραστηριοποίηση του ως κρατικού λειτουργού, σε θέματα τουριστικών θεσμών και οργάνωσης, στις πρώτες και εξαιρετικά δύσκολες δεκαετίες του αιώνα – που επιχειρείται με το βιβλίο αυτό από τον κ. Μελέτη Γκιόκα, είναι πραγματικά αξιέπαινη».
Ο κ. Στεφανίδης συνεχίζει αναφέροντας ότι «είναι γεγονός πως υπάρχει έως σήμερα σημαντικό έλλειμμα στην ολοκληρωμένη γνώση της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής ξενοδοχίας ιδιαίτερα και έχω την αίσθηση πως οι νέες γενιές τουριστικών στελεχών είναι πολύ λίγο ενημερωμένες γύρω από το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα. Από την άποψη αυτή, δεν μπορώ παρά να επισημάνω το πλήθος των πολύτιμων πληροφοριών που μας παραθέτει ο κ. Γκίοκας στο εισηγητικό του σημείωμα για τα ελληνικά ξενοδοχεία εκείνης της περιόδου. Θα ήταν ευχής έργο, εάν αυτό αποτελούσε την αφετηρία για τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης έρευνας-μελέτης για το ελληνικό ξενοδοχείο από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας.»
Ο κ. Γκίοκας στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει «ότι το βιβλίο αυτό του Ν. Γ. Λέκκα, διευθυντή της Υπηρεσίας Ξένων και Εκθέσεων, έκδοση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας του έτους 1924, αποτελεί την πρώτη σημαντική προσπάθεια προσέγγισης της ξενοδοχίας και του τουρισμού στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.»
Τελειώνοντας ο κ. Γκίοκας αναφέρει ότι «εκτιμούμε πως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η ανατύπωση του συνόλου του έργου του Ν. Λέκκα και πως αυτό θα αποτελούσε πολύτιμο συμπλήρωμα κάθε ξενοδοχειακής – τουριστικής βιβλιοθήκης.»

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top