Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία

Στη δημοσιότητα δόθηκε προχτές από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Πέτρο Δούκα, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης γεωγραφικών δεδομένων, με βάση την οποία θα καταρτιστούν τα μητρώα αιγιαλού και παραλίας στην χώρα…

Στη δημοσιότητα δόθηκε προχτές από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Πέτρο Δούκα, το νομοσχέδιο<...>για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης γεωγραφικών δεδομένων, με βάση την οποία θα καταρτιστούν τα μητρώα αιγιαλού και παραλίας στην χώρα.

Ειδικότερα, στο Νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ιδιωτικά ακίνητα τα οποία τυχόν χαρακτηρίζονται σύμφωνα με διατάξεις του παρόντος νόμου ότι δεν είναι ιδιωτικά, αλλά βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ του δημοσίου για να περιληφθούν στον αιγιαλό. Στους κυρίους των ακινήτων αυτών καθώς και σε όσους αξιώνουν δικαιώματα επί των ακινήτων αυτών παρέχεται εξάμηνη προθεσμία από την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εντός της οποίας οφείλουν να γνωστοποιήσουν στο Υπουργείο Οικονομικών τις αξιώσεις τους και να υποβάλλουν τους τίτλους στους οποίους στηρίζουν τα δικαιώματά τους.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έναντι ανταλλάγματος με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για την εκμίσθωση δημοσίων κτημάτων. Η παραχώρηση μπορεί να γίνεται σε οργανισμούς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς διοικήσεως και εκμεταλλεύσεως λιμένων, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και ΝΠΔΔ, καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης με την προϋπόθεση ότι στους τελευταίους η παραχώρηση γίνεται πάντοτε με αντάλλαγμα. Επίσης, προβλέπεται η παραχώρηση της χρήσεως του αιγιαλού και της παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού.

Σημειώνεται ότι οι παραχωρούμενες εκτάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν για κάθε περίπτωση τα 500 τ.μ., ενώ πρέπει να παρεμβάλλεται ελεύθερη ζώνη αιγιαλού, μήκους τουλάχιστον 100 μέτρων. Προβλέπεται ακόμη ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και μετά από σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εθνικής `Αμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων, καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών κτηνοτροφικών, αλιευτικών, ναυταθλητικών, τουριστικών και άλλων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, της εθνικής άμυνας και της περιβαλλοντικής έρευνας.

Τέλος, όπως σε όλα τα νομοσχέδια, έτσι και σε αυτό προβλέπονται ποινές για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου. Όποιος χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή ή καταστροφή έργων στον αιγιαλό και στην παραλία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής.

Για πλήρη παράδοση των θαλάσσιων ακτών στο κεφάλαιο έκανε λόγο με ανακοίνωση του το Κ.Κ.Ε., σημειώνοντας πως “οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έρχονται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες”.

Από την άλλη, ο υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Κίνησης `Ανοιχτή Πόλη` (ΣΥΝ), κ. Αλέξης Τσίμπρας, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο δήλωσε πως “η Κυβέρνηση αντί να αναγνωρίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μέχρι σήμερα πολιτική για το θέμα, και την ανάγκη `από-εμπορευματοποίησης` των παραλιών, επιλέγει να αναγνωρίσει και να νομιμοποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι, και με τη βούλα του νόμου, όλες οι παραλίες θα μπορούν να νοικιάζονται, όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον αιγιαλό, ενώ εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να αναπτύσσουν παντού τραπεζοκαθίσματα”. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Σπ. Λυκούδη, υποψήφιου Νομάρχη Αθηνών του ΣΥΝ με την παράταξη `Ενεργοί Πολίτες`, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολίτες να δραστηριοποιηθούν για την απόκρουση του νομοσχεδίου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024