Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠίσω στην πατρίδα τους οι ελληνικοί θησαυροί

Πίσω στην πατρίδα τους οι ελληνικοί θησαυροί

Στην Ελλάδα επέστρεψαν έπειτα από αρκετά χρόνια και πάμπολλες διεκδικήσεις η ενεπίγραφη βοιωτική στήλη και το ανάγλυφο της Θάσου, τα οποία μεταφέρθηκαντην περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας […]

Στην Ελλάδα επέστρεψαν έπειτα από αρκετά χρόνια και πάμπολλες διεκδικήσεις η ενεπίγραφη βοιωτική στήλη και το ανάγλυφο της Θάσου, τα οποία μεταφέρθηκαν<...>την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας από το μουσείο Γκετί του Λος `Αντζελες.

Οι διεκδικήσεις όμως της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή αρχαιοτήτων στην χώρα μας από το μουσείο Γκετί, όπως ανέφερε και ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, συνεχίζονται για το χρυσό μακεδονικό στεφάνι και την αρχαϊκή κόρη, με εκπροσώπους του μουσείου να επισκέπτονται την Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου για συνέχιση των συνομιλιών.

Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε πως “η άνευ ουδενός ανταλλάγματος επιστροφή των δύο αρχαίων αντικειμένων ήταν μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Μουσείου Γκετί και του διευθυντή του Μάικλ Μπραντ, που εντάσσεται στο πλαίσιο συνομιλιών για την επιστροφή και των τεσσάρων συνολικά αρχαιοτήτων που διεκδικούσε η χώρα μας εδώ και μία δεκαετία”.

Σημειώνεται ότι οι δύο αρχαιότητες, αφού εκτεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν. Η μεν βοιωτική στήλη στο Μουσείο της Θήβας και το δε ανάγλυφο της Θάσου στο Μουσείο της Θάσου.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ακόμη ότι “σύντομα θα συσταθεί διεύθυνση στο υπουργείο Πολιτισμού που θα καταγράψει το σύνολο των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί ή φύγει με παράνομες διαδικασίες από τη χώρα μας και στη συνέχεια θα τις διεκδικήσει είτε με νομικό τρόπο είτε εξωδίκως”. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σαφέστατη πολιτική διεκδίκησης τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, διευκρινίζοντας ότι “η χώρα μας θα διεκδικήσει από ξένα μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικό αρχαίο αντικείμενο, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024