Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςTούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς βίζα: Πραγματικότητα υπό προϋποθέσεις

Tούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς βίζα: Πραγματικότητα υπό προϋποθέσεις

Το θέμα των ταξιδιών των Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα χωρίς την έκδοση βίζας απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ.κ. Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο των συνομιλιών που […]

Το θέμα των ταξιδιών των Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα χωρίς την έκδοση βίζα<.>ς απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης<...> κ.κ. Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαν προχθές.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης κ. Ρέππας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση των δύο υπουργών "Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους δύο υπουργούς είναι η καθιέρωση ενός συστήματος επίσκεψης στα ελληνικά νησιά τουριστών προερχομένων από την Τουρκία, χωρίς προηγουμένως να χρειάζονται βίζα. Είναι ένα καθεστώς το οποίο πιλοτικά έχει ισχύσει την τελευταία περίοδο. Ανταλλάσσονται διάφορες σκέψεις και αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να παγιωθεί αυτή η διαδικασία με τρόπο, όμως, που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Αυτή την ώρα δεν μπαίνω σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Πιστεύω, όμως, ότι το αίτημα που έχουν διατυπώσει και τοπικοί κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς διαφόρων περιοχών της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Είναι κάτι που μας απασχολεί, χωρίς επαναλαμβάνω να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου."
Σύμφωνα με πληροφορίες το πιλοτικό πρόγραμμα θα ισχύσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και ουσιαστικά αφορά τους επιβαίνοντες στις οργανωμένες κρουαζιέρες των οποίων το ακριβές δρομολόγιο δηλώνεται ένα μήνα πριν στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, ενώ η λίστα επιβατών υποβάλλεται 48 ώρες νωρίτερα ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές που θα κάνουν τον έλεγχο διαβατηρίων. Στην προκειμένη περίπτωση οι επιβάτες της κρουαζιέρας μπορούν να αποβιβαστούν μόνο για τις ώρες που έχουν δηλωθεί από τον οργανωτή της κρουαζιέρας.
Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε τα εξής:

"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με το θέμα της βίζας που όπως είπατε γίνεται πιλοτικά στις ακριτικές περιοχές, όταν λέτε 'τελευταίο διάστημα', τι εννοείτε;
ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ αυτή την περίοδο, την τουριστική, που διανύουμε. Έχει εφαρμοστεί πιλοτικά ένα τέτοιο πρόγραμμα με καλά αποτελέσματα. Είναι κάτι που οι τοπικοί φορείς επιθυμούν να συνεχιστεί, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω, πόσοι ήρθαν…
ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που, όπως αντιλαμβάνεστε, μπορείτε να το πληροφορηθείτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εδώ δεν συζητούμε εν εκτάσει και με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενο μιας σύσκεψης. Σας ενημερώνω ότι γίνεται σύσκεψη γι` αυτό το θέμα. Και σας λέω ότι επιθυμούμε για μια συγκεκριμένη περίοδο κάθε χρόνο, την τουριστική περίοδο, να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο καθεστώς, να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα κάποιοι να επισκέπτονται τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί προηγουμένως βίζα. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, να λάβουμε κάποια μέτρα, όπως π.χ. να είναι γνωστός ο αριθμός των επισκεπτών από την προηγούμενη ημέρα, γιατί είναι δυνατό μέσα από αυτούς τους τρόπους επίσκεψης να ανοίξουν και νέοι δρόμοι, προκειμένου λαθρομετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν προβλήματα. Δεν μας αφήνουν αδιάφορους τα αιτήματα που διατυπώνουν οι τοπικοί φορείς, αλλά δεν θα μείνουμε αδιάφοροι απέναντι και στα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι αποκλειστικά αυτά τα νησιά;
ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε για επισκέψεις που διαρκούν μια ημέρα, για μονοήμερες επισκέψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κάποιος με ένα γιωτ πάει στη Ρόδο και μετά πάει στη Σαντορίνη. Μπορεί να πάει στη Σαντορίνη;
ΡΕΠΠΑΣ: Αφού θα μπει χωρίς βίζα στη Ρόδο, μπορεί να πάει και αλλού, αρκεί αυτό να είναι γνωστό εκ των προτέρων. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι στο πλαίσιο μιας μονοήμερης επίσκεψης και με ένα γιωτ δεν είναι πολύ εύκολο να φθάσεις σε τόσο πολλούς προορισμούς."

Εν τω μεταξύ από την Τουρκική πλευρά η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως η αρχή μιας μεγάλης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και ήδη τουριστικά γραφεία της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει οργανωμένες μονοήμερες εκδρομές στη Ρόδο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Turkey Touristic News Agency που δημοσίευσε το TDN με τίτλο 'Ταξίδια από το Μαρμάρι στη Ρόδο χωρίς βίζα' η διαδικασία παρουσιάζεται αφενός ιδιαίτερα απλουστευμένη και αφετέρου ως επιτυχία συγκεκριμένου τουριστικού γραφείου.
Παράλληλα, δημοσιεύματα του Associated Press επισημαίνουν την 'εισβολή' των Τούρκων τουριστών στη Ρόδο αλλά και σε άλλα ελληνικά θέρετρα την οποία αποδίδουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024